Teslić – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 30: Red 30:
[[Gornji Teslić]],
[[Gornji Teslić]],
[[Jasenova (Teslić, BiH)|Jasenova]],
[[Jasenova (Teslić, BiH)|Jasenova]],
[[Jezera (Zenica, BiH)|Jezera]] (dio),
[[Jezera (Zenica, BiH)|Jezera]],
[[Kamenica (Teslić, BiH)|Kamenica]],
[[Kamenica (Teslić, BiH)|Kamenica]],
[[Komušina Donja]],
[[Komušina Donja]],
Red 52: Red 52:
[[Žarkovina]].
[[Žarkovina]].


Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma općina Teslić, gotovo u cjelini, ušla je u sastav [[Republika Srpska|Republike Srpske]]. U sastav [[Federacija Bosne i Hercegovine|Federacije Bosne i Hercegovine]] ušao je dio naseljenog mjesta: Blatnica.
Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma općina Teslić, gotovo u cjelini, ušla je u sastav [[Republika Srpska|Republike Srpske]]. U sastav [[Federacija Bosne i Hercegovine|Federacije Bosne i Hercegovine]] ušao je dio naseljenog mjesta Blatnica.


==Uprava==
==Uprava==

Verzija na datum 30 januar 2014 u 20:48

Grad Teslić je relativno mladog porijekla (tek nekih 120 godina), Istorijat ovog kraja je veoma bogata i raznovrsna. Ova područja bila su interesantna još i praistorijskom čoveku. O tome na poseban način svedoče nalazi ostataka oružja i oruđa koji su iskopani u pećini u Rastuši, Blatnici, Vrućici i Čečavi. Opština Teslić po svim parametrima spada u red najvećih opština u Republici Srpskoj. Opština se prostire na 845 kvadratnih kilometara. Prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva iz 1991. godine, Teslić je imao 59.854 ctanovnika. Nakon demografskih oscilacija u ratnim i poratnim godinama, procenjuje se da opština ima nešto više od 53.000 stanovnika. Sam grad Teslić ima oko 8.000 stanovnika, a sa prigradskim naseljima i oko 25.000.

Na grad Teslić naslanja se živopisno i veoma ugodno prigradsko naselje Banja Vrućica. Sa zdravstveno-turističkim kompleksom u kojem se nalazi pet hotela, prirodna banja za liječenje kardiovaskularnih oboljenja i objekat za sport i rekreaciju. Banja Vrućica je nadaleko poznata i rado posjećena.

Od atraktivnih sadržaja na području opštine Teslić svakako valja pomenuti sportsko-rekreativno centar na planini Borja, sa motelom Hajdučka voda. Nadomak ovog centra nalazi se manastir Liplje. Manastir i manastirski ambijent ostavljaju impresivan utisak, sa kulturno-istorijskim refleksima koje sežu sve do 1219. godine, kada započinje njegovo građenje.

Geografija

Naseljena mjesta

Banja Vrućica, Bardaci, Barići, Bijelo Bučje, Blatnica (dio), Brić, Buletić, Čečava, Donji Očauš, Donji Ranković, Donji Ružević, Dubrave, Đulići, Gomjenica, Gornja Radnja, Gornja Vrućica, Gornje Liplje, Gornji Očauš, Gornji Ranković, Gornji Ružević, Gornji Teslić, Jasenova, Jezera, Kamenica, Komušina Donja, Komušina Gornja, Kuzmani, Mladikovine, Osivica, Parlozi, Pribinić, Radešići, Rajševa, Rastuša, Rudo Polje, Slatina, Stenjak, Studenci, Šnjegotina Gornja, Teslić, Ugodnovići, Ukrinica, Vlajići i Žarkovina.

Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma općina Teslić, gotovo u cjelini, ušla je u sastav Republike Srpske. U sastav Federacije Bosne i Hercegovine ušao je dio naseljenog mjesta Blatnica.

Uprava

Istorija

Жупа Усора је од 7. вијека до владавине Часлава Клонимировића у била у саставу самосталне српске државе. Од доба владавине босанског бана Кулуна (1170—1204) владајућа вјера у Босни је богумилство. Богумилство се до 15. вијека скоро у потпуности изгубило. Из тог времена најзначајнији споменици су стећци, којих је било доста и на овим подручјима, цијелој Гомјеници и подручју Рудопоља. Сам урбани центар је подигнут доласком Аустроугарске монархије у посљедњој деценији 19. века. Прије подизања града на том мјесту није постојало никакво насеље, а сама пољана се звала Табор-поље. Мјеста у околини данашњег Теслића, као што су Чечава, Бања Врућица и Прибинић, далеко су старија од града Теслића.[тражи се извор од 09. 2009.] Нека од њих потичу још из средњег вијека.

Slavni ljudi: Marica Mršić-Sa atletikom počinje kao đak teslićke Gimnazije,prve krugove je napravila na starom Proleterovom igralištu. Osvajanjem prvog mjesta na školskom krosu, uslijedio je kros srednjih škola BiH u Kozluku kod Zvornika i neočekivano osvaja i tamo 1.mjesto i onda počinje malo ozbiljnije sa treninzima na nagovor njenog nažalost rano preminulog profesora Slobodana Lazarevića.On je učlanjuje u Banjalučki Borac.Trenira u Tesliću a rezultati se pišu Banja Luci i onda se teslićki sportski radnici udruže i osnuju atletski klub.Kao član Proletera je bila višestruki prvak BiH,i Jugoslavije. 1979 na prvenstvu balkana u Istanbulu zauzima 9,mjesto na 2000- tom krosu,Pobijednik nekad čuvenog krosa Politike u Beogradu je bila nekoliko puta ni sama više nezna broj .U Novoj Gorici 82.osvaja prvo mjesto i ruši rekord BiH na 1500m a s rezultatom 4`12" taj rekord još uvijek nije oboren.Mediteranske igre u Casablanci 1983. dva druga mjesta na 1500m i 3000m, Balkanske igre u Izmiru 1983.dva zlata na 1500m i 3000m i taj joj uspjeh omogućuje nastup na prvom atletskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. Na svetskom prvenstvu u krosu na 10km.u San Diegu u Californiji zauzima 21.mjesto od 120 takmičarki što je veliki uspjeh.Bila je nosilac olimpijske baklje 1984. Političari Premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović , Dušan Stojičić i dr.Dragan Bogdanić. Poznati biznismen Drago Đurić. Sportski komentator Drago Ćosić , šahista Borki Predojević , atletičar i nastavnik fizičkoga vaspitanja Boris Boras , atletski radnik Borislav Đurđević , atletičari Goran Bošnjak i Milan Jotanović , džudista Miloš Mijalković , rukometaši Slaven Šijaković i Dobrivoje Marković , strelci Darija Kitić , Adolf Ambroš , Žarko Lazić i Tatjana Đekanović fudbaleri Vladimir Petrović , Marin Rašić , Nemanja Miljanović , Milan Nedić , Hajrudin "Hamo" Dizdarević , Nikola Karpić , Dragan Blatnjak , Zoran Kvržić i Semir Kapić i muzičar DJ.Đorđe Škrebić , poznati prozvođač rakije Aleksa Nikolić i Sanela Mauzer.

Spomenici i znamenitosti

Prije oko pola desetljeća godine završena je obnova katoličke crkve u središtu Teslića. U isto je vrijeme započela i gradnja nove srpske pravoslavne crkve na trgu, čija je izgradnja završena prije 2 godine. U Stenjaku je izgrađena i džamija tako da svaka konfesija ima svoju bogomolju.

Privreda

Teslić je takođe poznat kao turistička destinacija, uglavnom zbog Banje Vrućice, u kojoj se leče kardio-vaskularne bolesti. Sa kompleksom od pet hotela i kapacitetom više od 1000 ležajeva, Banja Vrućica je jedno od najvećih turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Važna je i obližnja planina Borje, sa dva hotela i sportskim ustanovama.

Obrazovanje

Kultura

Jedan od posebnih kulturnih događaja u Tesliću je zasigurno Sabor izvornog narodnog stvaralaštva koje se tradicionalno održava svake godine u junu mjesecu na Banji Vrućici i koji već duže godina plijeni pažnju turističke javnosti. Od ostalih kulturnih sadržaja spomenuo bih nezaboravnu fišijadu koju svake godine organizuje i sprovodi lokalno sportsko ribolovno društvo.Vrijedno spomena je svakako i to što u hotelu Kardijal na Banji Vrućici imamo tri zabave (Plavo veče,Šumarska zabava i Ribarska zabava) gdje se obavezno skupi i staro i mlado te uz svirku i igru stariji se podsećaju na mlađe dane a mlađi se uče kako se treba uživati u životu.Sve tri zabave su multietničkog tipa. Naravno ovdje treba posebno istaći amatersko dramsko pozorište "Branislav Nušić" koje na najbolji način predstavlja grad Teslić na prostorima bivše SFRJ.

Sportski klubovi

  • Fudbalski klub »Proleter«
  • Ženski rukometni klub »Borja«
  • Rukometni klub »Eling«
  • Fudbalski klub »Mineral«
  • Fudbalski klub »Ukrina«
  • Fudbalski klub »Šnjegotina«
  • Atletski klub »Teslić BB«
  • Atletski klub »Blatnica-ŠG Borja«
  • Karate kub »Teslić«
  • Karate klub »Tigar«
  • Streljačka družina »Geofon« matične stranice
  • Šahovski klub »Mladost«
  • Kuglaški klub
  • Košarkaški klub »WBS«
  • Ženski fudbalski klub »Teslić«
Panorama Teslića

Izvori

Vanjske veze

Wikicitat
Wikicitat
Wikicitat: