Maribor

Izvor: Wikipedia
Stari dio grada uz Dravu

Maribor je grad u Republici Sloveniji s otprilike 114.353 stanovnika, drugi po veličini u državi. Leži na izlazu Drave iz Alpa, na dodiru sjevernog Dravskog polja, zapadnih Slovenskih gorica i istočnog Pohorja.

Predstavlja kulturno središte sa sveučilištem (osnovano 1975.), institutom za vinarstvo, voćarstvo; u njemu se nalaze regionalni muzej, Muzej Narodnog Oslobođenja i državni arhiv.

Maribor se ubraja među industrijski najrazvijenije balkanske gradove. Osnova su mariborske industrije, hidroelektrane na Dravi. Vodeće mjesto u industriji zauzima metalna, zatim tekstilna, prehrambena i drvna. Maribor je važno prometno središte na međunarodnoj željezničkoj pruzi i cesti koja iz Austrije dolazi u slovensko područje. Ima i aerodrom.

Povijest[uredi - уреди]

Na području Maribora otkriveni su tragovi ljudskih naselja od paleolitika i ostaci rimskih naselja. Srednjovjekovni Maribor razvio se iz agrarnog naselja na Dravi u upravno središte zemaljskih knezova, kojima je Maribor stalno središte sve do kraja 12. stoljeća. Maribor je 1147. došao u posjed štajerskih Traungaovaca, a zatim austrijskih Babenbergovaca. Maribor je bio austro-ugarska utvrda, a nakon raspada te monarhije, u sastavu je Države Srba, Hrvata i Slovenaca - poslije Kraljevine Jugoslavije. Za njemačke okupacije 1941.-1945. odbjeglo je 10 000 ljudi, a grad je obnovljen.

Slavni ljudi[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]Geographylogo.svg Nedovršeni članak Maribor koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.