Gimnazija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gimnazija je općeobrazovna srednja škola koja traje četiri godine, u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole. Svrha obrazovanja u gimnaziji je razviti kod učenika intelektualnu širinu, potrebu za novim spoznajama i djelovanjima, istraživačku radoznalost, te osposobiti ih za razložno i stvaralačko mišljenje te samostalno učenje.

Kao općeobrazovna škola gimnazija je prijelazni stupanj k profesionalnom osposobljavanju u višim i visokim školama te fakultetima, tj. ona u pravilu ne osposobljava učenika za neko posebno zanimanje već ga uglavnom usmjerava na daljnje školovanje.

Prva gimnazija nastala je unutar filozofskog mišljenja (Platon) u 5. vijeku prije Hrista, a cilj joj je bio otklon od mitskog i dogmatskog (nekritičkog) mišljenja. Cilj Platonove gimnazije (Ἀκαδήμεια) je prevashodno bio formiranje ličnosti koje je obuhvatalo intelektualno, fizičko i duhovno razvijanje čovjekovih sposobnosti.

Etimologija

[uredi | uredi kod]

Naziv potiče od antičke grčke reči „γυμνάσιον“ koja predstavlja fizičko i intelektualno obrazovanje mladih. U nemačkom jeziku i u većem delu Evrope je današnja reč „gimnazija“ zadržala značenje intelektualnog obrazovanja a u engleskoj reči „gym“ je ostalo značenje fizičkog.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]

Slične stranice

[uredi | uredi kod]