IATA

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Međunarodno udruženje za zračni transport
International Air Transport Association
Association internationale du transport aérien
logotip organizacije
Vrsta Avio transpot
Osnovana  Kuba Havana (19. april 1945.)
Trenutno sjedište 800 Place Victoria (rue Gauvin) Montreal  Kanada
PredsjednikTony Tyler
Web stranicaiata.org

Međunarodno udruženje za zračni transport (akronim IATA od engleskog International Air Transport Association, francuski Association internationale du transport aérien) je svjetsko udruženje, ali i trgovačka organizacije koja okuplja, vodi i pomaže oko 230 avio kompanija koje se bave zračnim prijevozom i na taj način pokriva 94% ukupno ostvarenih redovnih letova u međunarodnom avio transportu[1]. Organizacija ima sjedište je u Montrealu, Kanada, i 101 ured koji pokriva poslovanje u 150 zemalja.

Historija[uredi | uredi kod]

IATA je osnovana 19. aprila 1945. godine u Havani, Kuba, od strane 57 avio kompanija iz 31 države, koje su u to vrijeme bile uglavnom iz Evrope i Sjeverne Amerike. IATA je osnovana kao posljeratna nasljednica stare organizacije Udruženje međunarodnog zračnog transporta (International Air Traffic Association), osnovane 1919. godine u Haagu, u vrijeme kad su počeli prvi redovni međunarodni letovi. Danas IATA ima oko 230 članica iz preko 140 zemalja svijeta.[1]

Osnovni cilj organizacije IATA je da svojim radom osigura siguran prijevoz putnicima u avionima svojih članica. Zbog tog se organizacija brine o standardizaciji usluga, pomaže svojim članicama da budu konkurentni, te vodi brigu o ujednačenosti cijena (nastoji spriječiti nelojalnu konkurenciju - radikalnim spuštanjem cijena i dampingom). Zbog ujednačavanja cijene prijevoza, IATA je podijelila svijet na tri regije:

  1. Sjeverna, Južna i Srednja Amerika.
  2. Afrika, Bliski Istok i Evropa (prema IATA-i, u Evropi su i zemlje Magreba (Alžir, Maroko i Tunis).
  3. Azija, Australija, Novi Zeland i Oceanija.

IATA dodjeljuje troslovne IATA aerodromske kodove (tako naprimjer Zračna luka Zagreb ima kod ZAG) i dvoslovne IATA kodove avio kompanijama (npr. Jat Airways ima IATA kod JU). IATA kodove ne treba mješati s kodovima ICAO UN-ove organizacije međunarodnog civilnog avio transporta.

Posljednjih decenija IATA je meta optužbi da je stvorila kartel, te brojne nove niskotarifne avio kompanije nisu punopravne članice IATA-e IATA je od 2005. predmet istrage Evropske Unije i njezine komisije za tržišno natjecanje, u julu 2006. i Ministarstvo za transport Sjedinjenih Američkih Država počelo je provoditi istragu u skladu sa antitrust kampanjom.[2]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Airlines”. IATA. Arhivirano iz originala na datum 2011-12-08. Pristupljeno 22. februar 2011. 
  2. „US DOT Antitrust Immunity”. Arhivirano iz originala na datum 2009-07-09. Pristupljeno 2011-09-14. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]