Bled

Izvor: Wikipedia
Občina Bled
Coat of arms of the municipality of Bled
Location of Bled in Slovenia
Površina: 188,5 km²
Stanovništvo
 - muškaraca
 - žena
10.899
5.314
5.585
Načelnik (župan): Janez Fajfar
Prosječna starost: 35,76 years
Nastanjena područja:
 - domaćinstava:
 - obitelji:
36.18 m²/person
3.981
3.133
Radno sposobnih:
 - nezaposlenih:
5.111
515
Prosječna mjesečna plača (august 2003):
 - bruto:
 - neto:
 
231,797 SIT
147,874 SIT
Studenata: 447
Izvor: Statistički ured Republike Slovenije, popis stanovništva od 2002.

Bled je gradić i sjedište istoimene općine u Republici Sloveniji. Nalazi se na Bledskom jezeru (slovenski: Blejsko jezero), par km južno od Austrijske granice i 50 km sjeverozapadno od Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Mjesto je poznato zračno ljetilište i ima nešto više od 5.000 (popis iz 2002), dok općina ima 11.300 stanovnika. Nalazi se u gorenjskoj regiji.

Povijest[uredi - уреди]

Bled i njegova okolica su, kao i drugi dijelovi Slovenije, dugo vremena bili u sastavu Svetog rimskog carstva odnosno Habsburške Austrije. Nakon sloma Austrougarske (1918.), Slovenija ulazi u sastav novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, no do danas Bled i područje oko njega njeguje bliske odnose sa slovenskom manjinom koja stoljećima živi u austrijskoj južnoj Koruškoj (njem. Kärnten).

Nakon drugog svjetskog rata, ovo područje zajedno s drugim dijelovima Slovenije postaje dio Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza Tita. U tom razdoblju se Bled i njegova okolica razvijaju brže od drugih dijelova Jugoslavije zahvaljujući dobrim prometnim vezama i blizini Italije, Austrije i Njemačke.

Od 25. lipnja 1991. Bled je dio suverene države Slovenije. Nakon osamostaljenja Slovenije, Bled doživljava gospodarski uzlet.

Turizam[uredi - уреди]

Značajan dio gospodarstva Bleda povezan je s turizmom. Njegov položaj uz jezero u podnožju Julijskih Alpi pruža dobre mogućnosti kako za ljetni tako i za zimski turizam.

Počeci turizma u ovom području sežu još u vrijeme oko 1855. kad Švicarac Arnold Rikli, jedan od začetnika nekih oblika suvremene alternativne medicine, otkriva blagotvoran utjecaj brdskog položaja Bleda i njegove zdrave klime kao i duge sezone kupanja na zdravlje ljudi. Razradio je program različitih aktivnosti, od terapije vodom i kupki sve do programa zdrave prehrane. Smatra se, da je njegov program smanjivao probleme s reumom, migrenom, krvotokom, nesanicom, kao i nizom drugih zdravstvenih problema. Posljedica tog njegovog programa je, da se već 1895. u Bledu grade prva kupališta kao i organizirani smještaj za goste.

Gradovi partneri[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]


Ciudad.svg Flag-map of Slovenia.svg Nedovršeni članak Bled koji govori o gradu u Sloveniji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.