Kolonizacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kolonizacija je izraz koji u najširem smislu označava doseljavanje, odnosno dolazak određenih organizama (biljnih i životinjskih vrsta) na područje na kome prethodno nisu trajno živjeli. U tom, širem, smislu se počeo koristiti tek od biologa u 19. vijeku. U svom užem smislu se pod kolonizacijom smatra isključivo doseljavanje ljudi - kolonista - na neko područje, i to najčešće dobrovoljno, organizirano i planirano.

Motivi za kolonizaciju mogu biti različiti - od nastojanja samih kolonista da sebi osiguraju život pod povoljnijim ekonomskim, klimatskim i drugim uvjetima, preko nastojanja njihove matične zajednice ili države da se riješi prenaseljenosti do kontrole nad strateški važnim teritorijama i uz njih vezanim prirodnim resursima. Kolonizacija je fenomen koji je postojao od samih početaka pisane historije, pa je tako poznata grčka kolonizacija i rimske kolonije. U Novom vijeku su razne evropske države osnivale kolonije u Africi, Australiji i Amerikama, a što je praksa koja se vezuje uz nešto širi pojam kolonijalizma.

V. također

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Ankerl Guy: Coexisting Contemporary Civilizations: Arabo-Muslim, Bharati, Chinese, and Western. INUPress, Geneva, 2000. ISBN 2-88155-004-5