Baruch de Spinoza

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Baruch de Spinoza
XVII. vijek
Zapadna filozofija
Rođenje 24. studenog 1632.
Nizozemska Amsterdam, Nizozemska Republika
Smrt 21. veljače 1677.
Nizozemska Den Haag, Nizozemska Republika
Filozofija
Škola/Tradicija racionalizam
Glavni interesi etika, epistemologija, metafizika
Znamenite ideje
Inspiracija

Baruch de Spinoza, kasnije Benedict de Spinoza (Amsterdam, 24. studenog 1632. - Den Haag, 21. veljače 1677.), bio je nizozemski filozof židovskog porijekla. Iako je bio jedan od pionira racionalne misli, Spinozin značaj nije shvaćen sve do godinama nakon njegove smrti. Kao jedan od temelja prosvjetiteljske misli i suvremenog biblijskog kriticizma, Spinoza se danas smatra jednim od najznačajnijih racionalista XVII. vijeka. Njegov magnum opus, posthumno izdana Etika (Ethica), u kojem se protivi Descartesovom dualizmu, također mu je donijelo status jednog od najznačajnijih zapadnih filozofa u povijesti. Georg Wilhelm Friedrich Hegel je kasnije za sve suvremene filozofe rekao sljedeće: "Ili si spinozist ili uopće nisi filozof".

Spinoza je odrastao u nizozemskoj židovskoj zajednici. U tom je periodu razvio (tada) jako kontroverzne ideje o autentičnosti hebrejske Biblije i prirodi Svetog. Kao reakciju na to, zajednica je izdala herem (hebrejski: חרם), kojim ga je u dobi od 23 godine isključila iz zajednice. Kao dodatak tomu, Rimokatolička crkva je njegova djela stavila na ozloglašeni Index Librorum Prohibitorum.

Spinoza je ostatak života proveo u miru, radeći kao izrađivač leća. Odbijao je nagrade i priznanja, kao i nekoliko prestižnih predavačkih pozicija, a obiteljsko je nasljedstvo ostavio sestri. Njegova filozofija i način života rezultirali su time da ga je suvremeni filozof, Gilles Deleuze, nazvao "princom filozofa".

Spinoza je umro u dobi od 44 godine, navodno od bolesti pluća, vjerojatno tuberkuloze ili silikoze koju je mogao dobiti inhaliranjem staklene prašine koja je nastajala dok je radio leće. Pokopan je u dvorištu crkve Nieuwe Kerk u Haagu.

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]