Hemijska supstanca

Izvor: Wikipedia
Para i tečna voda su dva oblika iste hemijske supstance, vode.

Supstanca je oblik postojanja materije.[1] Sastoji se od veoma sitnih čestica - atoma. Danas je poznato oko 17 milona različitih supstanci. Od tolikog broja supstanci, oko 100 hiljada ima praktičnu primenu. Neke supstance nalaze se u prirodi, dok se druge proizvode veštačkim putem. Svaka supstanca ima karakteristična svojstva po kojima se razlikuje od drugih supstanci, na primer: boju, miris, gustinu, temperaturu topljenja, temperaturu ključanja. Navedena svojstva supstanci, koja se određuju pomoću naših čula ili instrumenata, nazivaju se fizička svojstva. Hemijska svojstva supstanci ispoljavaju se pri njihovim reakcijama sa drugim supstancama. Osnovni zadatak hemije je izučavanje supstanci - njihove strukture, svojstava, kao i promena koje dovode do pretvaranja jednih supstanci u druge.

Refeernce[uredi - уреди]

  1. Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju. "Chemical Substance". Kompendijum Hemijske Terminologije Internet edition.

Spoljašnje veze[uredi - уреди]


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Hemijska supstanca koji govori o hemiji ili kemiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.