Michel Foucault

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Michel Foucault
Filozofija 20. veka
Zapadna filozofija
Rođenje 15. oktobar 1926. (1926-10-15)
Flag of France.svg Poitiers, Francuska
Smrt 25. jun 1984. (dob: 57)
Pariz, Francuska
Filozofija
Škola/Tradicija Strukturalizam, Poststrukturalizam, Kontinentalna filozofija
Glavni interesi Istorija ideja, etika, seksualnost, epistemologija
Znamenite ideje
Biomoć, panopticizam, arheologija znanja, genealogija, episteme, "dispositif"
Inspiracija

Mišel Fuko (Michel Foucault 15. oktobar, 192625. jun, 1984) francuski filozof. Držao je katedru na College de France koju je nazvao „Istorija sistema mišljenja“. Njegova djela su imala ogroman uticaj na humanističke i društvene nauke druge polovine 20. vijeka. Njegov rad se odnosi na oblasti filozofije istorije, kulturnih studija, sociologije, obrazovanja, teorije književnosti, filozofije nauke kao i na mnoge druge.

Fuko je poznat po svojim kritikama društvenih ustanova svih vrsta, ponajviše psihijatrije, medicine i kaznenog sistema, kao i po svojim idejama istorije seksualnosti. Njegove opšte teorije koje se tiču moći kao i odnosa znanja i moći, kao i ideje o govoru u odnosu na istoriju zapadne misli su široko primjenjivane i raspravljane.

Komentatori i kritičari savremenici često su opisivali Fukoov rad kao postmodernistički ili post-strukturalistički. U toku šezdesetih, često je dovođen u vezu sa strukturalizmom. Iako je u početku prihvatao ovaj opis, Fuko je kasnije isticao svoju udaljenost od strukturalističkog pristupa, ističući da, za razliku od strukturalista, on nije usvojio formalistički pristup umetnosti. Nije prihvatao čak ni svrstavanje u postmodernizam, govoreći da bi radije raspravljao o definiciji „modernosti“.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Mladost[uredi - уреди | uredi izvor]

Fuko je rođen 1926, u Poatjeu, u Francuskoj, kao Pol Mišel Fuko, u poznatoj provincijskoj porodici. Otac mu je bio poznat hirurg. Kasnije iz nepoznatih razloga izbacuje Pol iz svog imena. Pohađa jezuitski univerzitet “Sveti Stanislav“. Nakon rata Fuko se uključuje u prestižnu “École Normale Supérieure“ iz Ulma, koja tradicionalno uvodi na široka vrata u akademsku karijeru u Franciskoj.

Fukoov život u “École Normale Supérieure“ je bio težak — patio je od akutne depresije, čak je pokušavao samoubistvo. Posjećivao je psihijatra. Možda je ovo jedan od uzročnika njegovog kasnijeg bavljenja psihologijom. Čak uz filosofsku diplomu dobija i diplomu iz oblasti psihologije, koja je u to vrijeme bila novitet kao zanimanje u Francuskoj.

Fuko pristupa francuskoj komiunističkoj partiji od 1950 do 1953. Sa partijom ga upoznaje Luj Altiser, koji mu je u to vrijeme mentor. Napušta partiju zabrinut Staljinovim postupcima u SSSR u. U njenom radu nikada nije aktivno učestvovao.

Rana karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Posle kratkog perioda predavanja u “École Normale Supérieure“, prima se položaja na Univerzitetu u Lilu u gdje od 1953 do 1954 predaje psihologiju. Godine 1954 objavljuje prvu knjigu Mentalne bolesti i ličnost, koje se kasnije odriče. Ubrzo postaje jasno da Fuko nije zainteresovan za karijeru profesora, tako da se seli iz Francuske na jedan dug period. 1954 je delegat za kulturu pri Univerzitetu u Upsali u Švedskoj. 1958 napušta Upsalu da bi na kratko zuzeo poziciju u Varšavi i Univerzitetu u Hamburgu.

Vraća se u Francusku 1960-te godine kako bi završio doktorat i počeo sa radam na katedri za filosofiju na Univerzitetu “Klemon – Fernan“. Tamo upoznaje Danijela Deferta, sa kojim živi u vezi do kraja života. 1961 doktorira prilažući dvije teze kako je to uobičajeno u Francuskoj: glavna teza nazvana Folie et déraison: Istorija ludila klasičnog doba i sekundarnu tezu koja je uključivala prevod i komentar Kantove antropologije sa pragmatičke tačke gledišta. Folie et déraison (Istorija ludila) veoma je dobro prihvaćena. 1963 objavljuje Rođenje klinike, i reizanje dijela iz 1954 (sad nazvano Mentalne bolesti i psihologija) kojih se kasnije po drugi put odriče.

Nakon što je Defert poslat u Tunis u vojnu službu, Fuko se premješta na Univerzitet u Tunisu 1965. 1966 godine objavljuje Riječi i stvari, koja stiče ogromnu popularnost uprkos težini. Ovo se odigrava u jeku interesa za strukturalizam pa Fuko biva svrstan sa posljednjim talasom mislilaca kakvi su Klod Levi Stros pa i Žan-Pol Sartr. U jesen 1968 vraća se u Francusku, gdje objavljuje L'archéologie du savoir (Arheologija poznanja) kao odgovor kritičarima – 1969.

Posle 1968: Fuko aktivista[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Michel Foucault i queer teorija

Nakon 1968 , francuska vlada pravi eksperimentalni univerzitet u Venci. Fuko postaje prvi dekan filosofske katedre u decembru te godine, postavljajući vešćinom mlade ljevičarske akademike, a radikalizam jednog od njih (Džudit Miler) dovodi do povlačenja akreditacije katedri. Fuko takođe učestvuje u studentskim protestima i tučama studenata sa policijom.

Godine 1970 biva izabran u najprestižnije francusko akademsko tijelo Univerziteta Francuske kao profesor na Istoriji sistema mišljenja. Politički je sada više angažovan. Pomaže da se osnuje Zatvorska informaciona grupa, kao način da se čuje glas zatvorenika. Dijelo Nadzirati i kažnjavati rezultat je takvih interesovanja.

Pozni Fuko[uredi - уреди | uredi izvor]

Sedamdesetih godina politički aktivizam u francuskoj opada, i većina Maoista (među kojim a je bio i Defert) okreću se suprotnoj ideologiji, postajući takozvani Novi filosofi, često citiraući Fukoa kao najveći uticaj na njih. U ovom periodu Fuko počinje pisati Istoriju seksualnosti, koju nikad ne završava.

Počinje da provodi dosta vremena u SAD, budući univerzitetski angažovan na Berkliju, dok u San Francisku aktivno učestvuje u homoseksualnoj kulturi. Na taj način, najvjerovatnije, obolijeva od HIV-a, prije nego što bolest dobija svoj zvanični opis. Umire od bolesti vezane sa HIV-om u Parizu 1984.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]