Wikipedija:Izabrani članci/Arhiva izabranih članaka/2023.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2023. godinu, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. godine. Sustav izbora promijenio se u odnosu na prethodnu godinu, tako da su se tokom godine birala dva izabrana članka mjesečno, a ne tri. Izabrana su ukupno 24 članaka.

Pregled

1. siječnja/januara - 15. siječnja/januara

Hrizip

Hrizip iz Solija (starogrčki: Χρύσιππος ὁ Σολεύς, Chrysippos ho Soleus, oko 280 – oko 207. pne.) bio je starogrčki stoički filozof. Rođen je u Soliju, u Kilikiji, ali se kao mladić preselio u Atenu, gde je postao Kleantov učenik u stoičkoj školi. Kada je Klant umro, oko 230. pne., Hrizip ga je naslijedio kao treći po redu vođa te škole. Bio je poznat kao izuzetno plodan pisac, te je u svojim radovima proširio temeljna učenja Zenona iz Kitija, osnivača škole. Zbog toga se smatra drugim ocem stoicizma, i jednim od najzaslužnijih za to da je upravo stoicizam nekoliko vijekova bio među najuticajnijim filozofskim pokretima grčko-rimskog svijeta.

Hrizip se uspješno bavio logikom, teorijom spoznaje, etikom i fizikom. Stvorio je izvorni sustav propozicijske logike kako bi bolje razumio djelovanje svemira i ulogu čovječanstva u njemu. Držao se determinističkog pogleda na sudbinu, ali je unatoč tome dopuštao osobnu slobodu u mislima i akcijama. Etika, smatrao je, ovisi o razumijevanju prirode svemira i podučavao je terapiju istrebljenja neposlušnih strasti koje potištuju i slamaju dušu. Potaknuo je uspjeh stoicizma kao jednog od najutjecajnijih filozofskih pokreta tijekom idućih stoljeća u grčkom i rimskom svijetu. (Cijeli članak...)


16. siječnja/januara - 31. siječnja/januara

Grb reprezentacije

Nogometna reprezentacija Estonije predstavlja Estoniju na međunarodnim nogometnim natjecanjima, a nalazi se pod ingerencijom Estonskog nogometnog saveza. Estonija svoje domaće utakmice u pravilu igra na nacionalnom stadionu Lilleküla u Tallinnu.

Estonija je svoju prvu međunarodnu utakmicu odigrala 1920. godine u Helsinkiju protiv Finske, od koje je izgubila 6:0. Četiri godine kasnije, reprezentacija je igrala na Olimpijskim igrama u Francuskoj, što im je do danas jedini nastup na nekom međunarodnom turniru. Godine 1940., Estonija je okupirana od strane Sovjetskog Saveza te tako sve do 1991. godine, kada se Sovjetski Savez raspao, nije imala pravo nastupati u službenim utakmicama kao samostalna država. Prva utakmica koju je nezavisna Estonija odigrala, a da ju je FIFA priznala kao službenu, bila je ona protiv Slovenije (1:1), odigrana 3. lipnja 1992. godine u Tallinnu. (Cijeli članak...)

Recentno izabrani: Hrizip · Paul Keres · Marcijan Kapela

1. veljače/februara - 15. veljače/februara

Stara Gradiška

Koncentracijski logor Stara Gradiška bio je koncentracijski logor u nekadašnjoj kaznionici u tvrđavi Stara Gradiška, na lijevoj obali rijeke Save, kojeg su od 1942. do 1945. vodile ustaše tijekom Drugog svjetskog rata u NDH.

U logoru je vršeno istrebljenje "nepoželjnih osoba", uglavnom Srba, Židova, Roma i Hrvata, Prvobitno je bio zamišljen kao ustaški logor za preodgoj političkih zatočenika Hrvata. Bio je peti podlogor logora Jasenovac.

Prema poimeničnom popisu žrtava KCL Jasenovac, Spomen-područja Jasenovac, koji obuhvaća istraživanja do 31. kolovoza 2007. godine, utvrđena su imena i podaci za 12.790 osoba ubijenih u ustaškom logoru u Staroj Gradiški. Druge procjene sežu i do 75.000 žrtava. (Cijeli članak...)


16. veljače/februara - 28. veljače/februara

Jean-Léon Gérôme: Molitva u kući
arnautskog starješine
(1857)

Islamizacija Albanije bila je poslljedica osmanskog osvajanja Albanije krajem 14. stoljeća. Osmanlije su, putem svoje uprave i vojske, donijeli islam u Albaniju raznim odlukama koje su se ticale poreskih olakšica, trgovinskih mreža i transnacionalnih vjerskih veza. U prvih nekoliko stoljeća osmanske vladavine širenje islama u Albaniji bilo je sporo, a intenziviralo se uglavnom tijekom 17. i 18. stoljeća, dijelom i zbog veće osmanske socijalne i vojne integracije, geopolitičkih faktora i sloma kršćanskih crkvenih struktura. To je bio jedan od najznačajnijih događaja u albanskoj povijesti, jer su Albanci u Albaniji prešli iz pretežno kršćanskog (katoličkog i pravoslavnog) stanovništva u pretežno muslimansko stanovništvo (suniti, bektaši i neke druge sekte), premda su se značajne kršćanske manjine zadržale u određenim regijama. Kao rezultat islamizacije, sunitski islam postao je najveća religija na albanskom etnolingvističkom području, ali su i druge religije bile prisutne u toj regiji. Religija je igrala glavnu ulogu u oblikovanju političkog razvoja Albanije u kasnom osmanskom razdoblju. Uz vjerske promjene, prelazak na islam donio je i druge društvene i kulturne transformacije, koje su oblikovale i utjecale na Albance i albansku kulturu. (Cijeli članak...)


1. ožujka/marta - 15. ožujka/marta

Službeni logo

Eurosong 2002. bilo je 47. izdanje Eurosonga, koje se održalo u Estoniji, nakon što su godinu ranije u Kopenhagenu Tanel Padar, Dave Benton i 2XL pobijedili s pjesmom "Everybody". EBU i Eesti Televisioon (ETV) izabrali su tallinnsku Saku Suurhall za mjesto održavanja natjecanja. Voditelji su bili estonska operna pjevačica Annely Peebo i glumac Marko Matvere. Bio je to prvi Eurosong koji je održan u nekoj od bivših republika Sovjetskog Saveza.

Na natjecanju su sudjelovale ukupno 24 države. Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Makedonija, Rumunjska i Švicarska vratile su se nakon ispadanja godinu dana ranije zbog loših rezultata, dok zbog istog razlove na ovom izdanju nisu sudjelovale Irska, Island, Nizozemska, Norveška i Poljska; bio je to prvi i jedini put da su Irska i Norveška ispale s Eurosonga. Latvija je također trebala biti među potonjom skupinom, ali kada je Portugal potvrdio da zbog internih sukoba u nacionalnoj televizijskoj kući neće sudjelovati ove godine, Latvija je uskočila kao zamjena. (Cijeli članak...)


16. ožujka/marta - 31. ožujka/marta

Jan Brueghel Stariji: Pejzaž
sa Svetim Fulgencijem
(1595.)

Fabije Plancijad Fulgencije (latinski: Fabius Planciades Fulgentius, kraj 5. i početak 6. veka) bio je poznoantički latinski pisac. Smatra se autorom četiri sačuvana dela, a ponekada mu se i pripisuje još jedan spis, premda uz dosta nesigurnosti. Njegovo mitografsko delo bilo je mnogo čitano i vršilo je snažan uticaj tokom srednjeg veka, ali se u novije vreme gotovo uopšte ne ceni. U svojim delima, pisanim prozimetrom, po ugledu na menipske satire, nastoji alegorijskom interpretacijom antičkih mitova i svetske istorije proniknuti u skrivena značenja i istinu.

Uprkos fantastičnim idejama, slobodnom etimologiziranju i nejasnim alegorijama, ovo je delo uživalo veliku popularnost tokom čitavog srednjeg veka, a i danas se u njemu zapaža bogata filozofska kultura i nastojanje da se elementi paganske antičke kulture predaju novim naraštajima zaodenuti u hrišćansko ruho i tako sačuvaju od propasti i zaborava. (Cijeli članak...)


1. travnja/aprila - 15. travnja/aprila

Tvrđava Svetog Mihovila

Tvrđava Svetog Mihovila ili Tvrđava Svete Ane je drevna utvrda i povijesna građevina u gradu Šibeniku. Uzdiže se na vrhu stare gradske aglomeracije, na kamenoj uzvisini 70 m nad morem a kroz svoju burnu historiju često je mijenjala ime. Ova tvrđava svojevrsni je epicentar Šibenika, mjesto na kojem su pronađeni najstariji dokazi postojanja civilizacije na šibenskom prostoru. Današnji Šibenik započeo je svoj život najprije kao plemenska hrvatska utvrda - castrum - nakon sto su se Hrvati u velikoj seobi spustili do jadranskih obala i izgradili pri samom ušću rijeke Krke sred prostrane prirodne luke na strmoj visokoj litici kaštel, podno kojeg se na obroncima prema moru izgrađuje gradsko naselje, danas predjeli Gorica i Dolac. Castrum Sancti Michelis se po kronologiji Šibenika I. Livakovića prvi put spominje 998., a prema J. Ćuzeli 1105. godine. Izgrađen je radi kontrole i obrane ulaska u šibenski zaljev i kanjon rijeke Krke, kojom se moglo doploviti do tada najvažnijeg grada Skradina (lat. Scardona) koji postoji od antičkih dana. Kroz historiju je dominantna točka šibenskog fortifikacijskog sustava. Kroz vrijeme je tvrđava dograđivana i osuvremenjivana, rušena i ponovno izgrađena, a u srednjem vijeku je dobila svoju konačnu formu. (Cijeli članak...)


16. travnja/aprila - 30. travnja/aprila

Logo prvenstva

IHF Svjetsko rukometno prvenstvo 2023. bilo je 28. Svjetsko prvenstvo u rukometu, koje se od 11. do 29. siječnja 2023. godine održalo u Poljskoj i Švedskoj. Poljska i Švedska dobile su domaćinstvo 2015. godine, čime je ovo prvenstvo postalo drugo u historiji koje je organizirano u više država (nakon 2019.), što je uobičajena praksa u slučaju EHF Eura. Švedskoj je ovo bilo ukupno peto domaćinstvo, dok je Poljska po prvi puta dobila organizaciju Svjetskog prvenstva.

Službena maskota prvenstva bila je vjeverica Pax.

Na turniru su sudjelovale 32 reprezentacije iz pet kontinentalnih saveza. Aktualni branitelj naslova bila je Danska, koja je osvojila dva prethodna svjetska prvenstva te koja je uspjela po drugi puta obraniti titulu prvaka, postavši tako prva i jedina reprezentacija koja je tri puta za redom bila svjetski prvak; u finalu je pobijedila Francusku. U utakmici za broncu, Španjolska je nakon preokreta pobijedila domaćina Švedsku i tako obranila broncu iz 2021. godine. (Cijeli članak...)


1. svibnja/maja - 15. svibnja/maja

Novogrčka književnost obuhvata književna dela pisana na novogrčkom jeziku, počevši od kasne vizantijske ere u 11. veku nove ere. Obuhvata književni rad ne samo unutar granica moderne grčke države, već i književnost koja se razvijala u drugim oblastima u kojima je grčki jezik bio u širokoj upotrebi, uključujući Istanbul, Malu Aziju i Aleksandriju.

Prvi period novogrčke književnosti obuhvata tekstove koji se bave filozofijom i alegorijom svakodnevnog života, kao i epske pesme koje slave akrite (akritske pesme), od kojih je najpoznatija Digenis Akritas. Krajem 16. i početkom 17. veka, Krit je procvetao pod vlašću Venecije i proizveo dva književna teksta koja spadaju među najvažnije u ranoj novogrčkoj književnosti. To su Erofila (Ερωφίλη, oko 1595) Jorgosa Hortacisa i Erotokritos (Ἐρωτόκριτος. oko 1600) Vicencosa Kornarosa. Evropsko prosvetiteljstvo imalo je dubok uticaj na grčke učenjake, pre svega na Rigu od Fere i Adamantiosa Koraisa, koji su utrli put grčkom ratu za nezavisnost 1821. godine. (Cijeli članak...)


16. svibnja/maja - 31. svibnja/maja

Naslovnica prvog toma

BLEACH (japanski: ブリーチ, Burīchi), shōnen manga autora Titea Kuba koja je izvorno izlazila 7. kolovoza 2001. do 22. kolovoza 2016. godine te je sabrana u 74 tankōbon izdanja. Manga je izlazila u Shūeishinom manga časopisu Weekly Shōnen Jump. Manga prati pustolovine srednjoškolca Ichiga Kurosakija, koji može vidjeti duhove, a koji nakon što čudovište po imenu Hollow napadne njegovu obitelj i njega dobije moći Shinigamija — što je personifikacija smrti slična konceptu Kosca iz zapadnjačkog folklora — od Rukije Kuchiki. S novostečenim moćima Ichigo postaje zaštitnik svog rodnog grada, Karakure, ali i saveznik drugih Shinigamija u borbi protiv niza protivnika.

Kubova manga postala je izrazito popularna diljem svijeta te je izrodila cijelu medijsku franšizu, koja je započela 2004. godine s istoimenom anime serijom, a u sklopu koje su producirane i dvije OVA epizode te četiri dugometražna anime filma. Serija je iznenadno prekinuta 2012. godine bez objašnjenja, a prije nego je adaptirala cjelokupnu manugu, ali je nastavljena 2022. godine kako bi se i posljednja narativna cjelina adaptirala. Uz to, produciran je i igrani film, deset mjuzikla i niz video igara, ali i nekoliko popratnih pisanih djela. Viz Media distribuirao je mangu u Sjedinjenim Državama, ali i za većinu zapadnih tržišta, izuzev onih koja su izdavala vlastite prijevode originalne mange; Vizova izdanja dostupna su na engleskom jeziku. (Cijeli članak...)


1. lipnja/juna - 15. lipnja/juna

Logo turnira

FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. bilo je 22. izdanje FIFA Svjetskog prvenstva koje se od 20. studenog do 18. prosinca 2022. godine održalo u Kataru. Bilo je to prvo FIFA Svjetsko prvenstvo koje se održalo u arapskoj zemlji te drugo koje se održalo u Aziji, nakon Svjetskog prvenstva 2002. godine, koje se bilo održalo u Japanu i Južnoj Koreji. Uz to, ovo je posljednji turnir na kojemu su sudjelovale samo 32 reprezentacije, s obzirom da je za FIFA Svjetsko prvenstvo 2026. planirano proširenje na ukupno 48 reprezentacija.

Aktualni branitelj naslova svjetskog prvaka bila je Francuska, koja je drugi puta za redom igrala finale, ali je poražena od Argentine nakon jedanaesteraca; Argentini je to bio treći naslov prvaka svijeta. Maroko je na turniru postao prva afrička reprezentacija koja je izborila polufinale turnira, ali je u utakmici za treće mjesto poražena od Hrvatske, kojoj je to bila druga bronca u historiji te druga uzastopna medalja na prvenstvu, nakon srebra iz 2018. godine; Maroko je svejedno postao najbolje plasirana afrička reprezentacija u historiji Svjetskih prvenstava. (Cijeli članak...)


16. lipnja/juna - 30. lipnja/juna

Lezbijski par

Lezbejka ili lezbijka je žena koju estetski, seksualno i romantično privlače druge žene, i koja sa drugim ženama ostvaruje emocionalni, seksualni i partnerski odnos.

Kao koncept, identitet lezbejki počinje da se razvija u 20. veku. Premda ženska homoseksualnost postoji u svim društvima i periodima, tek relativno nedavno lezbejke u zapadnoj kulturi počinju da se definišu kao posebna grupa. Krajem 19. veka seksolozi počinju da objavljuju svoje uvide u ljudsku seksualnost i seksualno ponašanje i počinju da posmatraju lezbejke kao poseban entitet. Kao rezultat toga, žene u Evropi i Severnoj Americi, koje su postale svesne svog novog statusa, počele su međusobno da se povezuju i formiraju socijalnu osnovu za izgradnju sopstvenog identiteta. Drugi talas feminizma tokom 1970-ih bio je važan period u ovom procesu. Istoričarke i istoričari od tada počinju da iznova sagledavaju odnose između žena u istoriji, preispitujući kriterijume po kojima se osoba može smatrati lezbejkom, odnosno odnos lezbejskim. (Cijeli članak...)


1. srpnja/jula - 15. srpnja/jula

Kostur Compsognathusa

Compsognathus (Grčki kompsos/κομψος; "elegantan", "prefinjen" ili "osjetljiv" i gnatos/γναθος; "čeljust") bio je maleni dvonožni teropod mesožder. Bio je veličine purana i živio je prije oko 150 milijuna godina u periodu kasne jure u današnjoj Europi. Paleontolozi su pronašli dva dobro očuvana fosila, jedan u Njemačkoj 1850-ih, a drugi u Francuskoj više od jednog stoljeća kasnije. Danas je jedina priznata vrsta C. longipes, mada su se nekada veći primjerci iz Francuske smatrali kao ostaci druge vrste C. corallestris.

Mnoge prezentacije još uvijek opisuju Compsognathusa kao dinosaura veličine kokoši zbog malene veličine njemačkog primjerka, za kojeg se sada smatra da je bio mlađi oblik primjerka iz Francuske. Compsognathus je jedan od rijetkih dinosaura za koje se sigurno zna čime su se hranili: ostaci malenih okretnih guštera očuvani su u stomacima oba primjerka. Zubi pronađeni u Portugalu možda su daljnji fosilni ostaci ovog roda. Mada kao takav nije priznat u vrijeme kada je otkriven, Compsognathus je bio prvi teropodni dinosaur poznat iz dovoljno potpunog skeleta. Do 1980-ih i 1990-ih, Compsognathus je bio najmanji poznati dinosaur i najbliži srodnik Archaeopteryxa. Prema tome, ovaj rod je jedan od rijetkih koji su vrlo poznati izvan paleontoloških krugova. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Lezbejka · FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. · Bleach (manga)

16. srpnja/jula - 31. srpnja/jula

"The Scales of Justice 〈299/300〉"

"The Scales of Justice 〈299/300〉" je prva epizoda druge sezone animea Psycho-Pass, koja je emitirana pod naslovom Psycho-Pass 2. Premijerno je emitirana 9. listopada 2014. godine, nešto više od godinu i pol dana od završetka prve sezone, u sklopu Fujijevog animacijskog bloka noitaminA. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, dok je scenarij napisao Jun Kumagai, prema glavnoj ideji Tōa Ubukate i pod nadzorom Gena Urobuchija. Direktor animacije bio je Yūzō Satō, dok je glazbu, kao i za prvu sezonu, komponirao Yūgo Kanno.

Radnja prve epizode druge sezone smještena je godinu i pol dana nakon posljednje scene prethodne sezone, što saznajemo iz jedne replike nove inspektorice, Mike Shimotsuki. Nakon što su događaji iz prve sezone razriješeni, Japan se mora suočiti s novom prijetnjom, misterioznim mladićem koji je povezan s poludjelim bombašem i koji ostavlja enigmatičnu poruku "WC?", a kojeg Dominator jednostavno ne prepoznaje. Izmijenjeni Division 1, čiji su novi Enforceri Sakuya Tōgane i Sho Hinakawa, pod vodstvom Akane Tsunemori, mora surađivati s Divisionom 2 kako bi uklonio bombaša s ulice, još uvijek nesvjestan stvarne prijetnje koja stoji iza njega. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Compsognathus · Lezbejka · FIFA Svjetsko prvenstvo 2022.

1. kolovoza/augusta - 15. kolovoza/augusta

Karl XII

Karl XII (Stockholm, 17. jun 1682. – Fredrikshald, 30. novembar 1718.), bio je švedski kralj od 1697. do svoje prerane smrti 1718.

Karl XII bio je tipični apsolutistički monarh koji je uspio odbraniti svoju zemlju punih osamnaest godina tokom Velikog severnog rata i istovremeno inicirao važne unutrašnje reforme. Pokrenuo je i katastrofalnu invaziju na Carsku Rusiju (1707-1709), koja je rezultirala potpunom propašću švedske vojske i gubitka švedskog statusa velike sile. Uza sve mane Karl je bio takođe i vladar ranog prosvetiteljstva, koji je proveo brojne važne unutrašnje reforme.

Konačni ishod Karlove epopeje beše kraj Švedske imperije, a takođe i njene učinkovito organizovane apsolutne monarhije i vojni stroj, započinjući parlamentarnu vladu jedinstvenu za kontinentalnu Evropu, koja će trajati pola veka, sve dok Gustav III ne obnovi kraljevsku autokratiju. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: "The Scales of Justice 〈299/300〉" · Compsognathus · Lezbejka

16. kolovoza/augusta - 31. kolovoza/augusta

Catwoman

Catwoman je fiktivni, stripovski lik koji se pojavljuje u izdanjima DC Comicsa, a mahom u materijalima povezanim s Batmanom. U početku superzlikovac, a danas mahom antiheroina i Batmanova saveznica, Catwoman su stvorili Bob Kane i Bill Finger, crpeći inspiraciju iz Kaneove rođakinje Ruth Steel te glumice Jean Harlow. Catwoman je nastala kako bi se serijalu dodao seksualni naboj, ali i kako bi privukla ženske čitatelje, što je razlog zašto je njezin lik, iako isprva negativac, drastično drugačiji od likova poput Jokera (Catwoman nije inherentno zla) te zašto ima specifičan odnos s Batmanom. Iako ne i jedina, najpoznatija Catwoman svakako je Selina Kyle, koja se premijerno pojavila u stripu Batman #1 (proljeće 1940.) pod imenom The Cat. U tom se stripu pojavljuje kao pljačkašica s bičem kojoj poseban užitak predstavljaju pljačke visokog rizika.

Lik Catwoman je, s godinama, doživljavao priličan broj promjena, no za razliku od nekih drugih likova (vidi Mr. Freeze), gdje su te promjene drastično mijenjale koncept lika, jezgra Catwoman je ostala ista, a promjene su mahom dolazila na polju geneze i odnosa s Batmanom. Isprva je bila mahom kriminalka, poznata po kompleksnom odnosu s Batmanom. Originalna geneza prikazuje ju kao lijepu djevojku nepoznate prošlosti, za koju se kasnije otkrije kako je stjuardesa koja boluje od amnezije, no sama Catwoman je u stripu The Brave and the Bold #197 (travanj 1983.) priznala kako je tu priču izmislila. Njezina geneza promijenjena je 1987. godine u Miller-Mazzucchellijevom Batman: Year One, gdje je prikazana kao domina koja se tim poslom bavi kako bi preživjela, no koja zapravo želi pobjeći od tog života. Kako bi zaštitila svoju sestru i sebe, počinje se baviti borilačkim vještinama te, inspirirana svojim mentorom, odluči kako prostitucija nije za nju. (Cijeli članak...)


1. rujna/septembra - 15. rujna/septembra

Dmitrij Šostakovič

Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič (Sankt Petersburg, 25. rujna 1906. – Moskva, 9. kolovoza 1975.), ruski skladatelj koji je stvarao za vrijeme Sovjetskog Saveza. Imao je kompleksan odnos sa sovjetskom vladom, pretrpjevši dvije javne osude svoje glazbe, 1936. i 1948., te povremeno zabranu izvođenja iste. Unatoč svemu ovome, Šostakovič je i dalje bio najpopularniji i najbolji sovjetski skladatelj svog naraštaja i primio je mnoge nagrade, a služio je i u Vrhovnom Sovjetu.

Nakon razdoblja pod utjecajem Prokofjeva i Stravinskog (1. simfonija), Šostakovič prelazi na modernizam (2. simfonija i Nos) prije no što razvija hibridni stil u operi Lady Makbet Mcenskog okruga i u nesretnoj 4. simfoniji. Hibridni stil je obuhvaćao razdoblja od neoklasicizma (sa utjecajem Stravinskog) pa do neoromantizma (s malerijanskim utjecajem). Njegova tonalnost često je uključivala korištenje modaliteta i nekih neoklasicističkih harmonija à la Hindemith i Prokofjev. Njegova glazba redovito koristi snažne kontraste i elemente groteske. Šostakovič se ponosio svojom orkestracijom koja je čista i dobro osmišljena. Dio Šostakovičeve glazbe duguje više Mahleru i Rimski-Korsakovu. Njegovim najvećim djelima općenito se smatraju njegove simfonije i gudački kvarteti, a svakih ima po 15. Ostala djela uključuju opere, 6 koncerata i veliki broj filmskih skladbi. (Cijeli članak...)


16. rujna/septembra - 30. rujna/septembra

U faunu Australije ubrajaju se mnoge jedinstvene životinje; oko 83% sisavaca, 89% gmazova, 90% riba i kukaca i 93% vodozemaca koji nastanjuju ovaj kontinent je endemično za Australiju. Visoka razina endemičnosti je rezultat duge zemljopisne izoliranosti ovog kontinenta, tektonske stabilnosti i zbog neobičnog utjecaja promjene klime na tlo i biljke tijekom vremena. Jedinstvena osobina australske faune je relativna rijetkost viših sisavaca (placentala). Zato tobolčari - grupa sisavaca koji svoje mlade podižu u džepu, uključujući oposume, koale, klokane i druge - zauzimaju mnoge ekološke niše koje placentali zauzimaju drugdje u svijetu. Australija je dom dvije od pet poznatih vrsta jednootvornih sisavaca (monotermata), a tu žive i brojne otrovne vrste poput čudnovatog kljunaša, pauka, štipavaca, meduza, školjkaša i raža. Jedinstveno, u Australiji živi više otrovnih nego neotrovnih vrsta zmija.

Dolazak Maora u Australiju prije više od 40.000 godina, a kasnije i Europljana 1788. godine, je dosta utjecao na faunu. Lov, uvođenje vrsta koje tu nisu prije živjele te prenamjena zemljišta uključujući i uništavanje staništa, su doveli do izumiranja mnogih vrsta. Neke od njih su rajski papagaj, Chaeropus ecaudatus i Potorous platyops. Nestabilno tlo još uvijek ugrožava mnoge vrste. Da bi zaštitila svoju faunu, australska vlada je osnovala mnoga zaštićena područja. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Dmitrij Šostakovič · Catwoman · Karl XII od Švedske

1. listopada/oktobra - 15. listopada/oktobra

Moskva je glavni i najmnogoljudniji je grad, odnosno federalni subjekt Rusije. Značajno je političko, ekonomsko, kulturno, znanstveno, vjersko, financijsko, obrazovno i prometno središte Rusije i svijeta. Sa 10 563 038 stanovnika (2010.), najmnogoljudniji je grad kontinentalne Evrope i prema broju stanovnika sedmo najveće gradsko područje u svijetu. Prema popisu grupe GaWC, univerziteta u Loughboroughu (UK) iz 2008. godine, smatra se "Alfa globalnim gradom".

Moskva se nalazi na rijeci Moskvi u Centralnom federalnom okrugu evropske Rusije. Tokom svoje historije grad je služio kao glavni grad nizu država, od srednjovjekovne Velike kneževine Moskve i pratećeg Ruskog Carstva do Sovjetskog Saveza. U Moskvi se nalazi čuveni Moskovski kremlj, drevna tvrđava danas rezidencija predsjednika Ruske Federacije. Kremlj je također jedno od nekoliko mjesta svjetske baštine u gradu. Oba doma ruskog parlamenta (Državna Duma i Savjet Federacije) svoja sjedišta također imaju u Moskvi. Grad opslužuje opsežna tranzitna mreža, s četiri međunarodne zračne luke, devet željezničkih terminala, i moskovskim metroom, prema broju putnika drugim u svijetu iza tokijskog, radi bogate i raznovrsne arhitekture priznatim kao jednom od gradskih znamenitosti. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Fauna Australije · Dmitrij Šostakovič · Catwoman

16. listopada/oktobra - 31. listopada/oktobra

Aldo Manucije

Aldo Pije Manucije (latinski: Aldus Pius Manutius, italijanski: Aldo Pio Manuzio, 1449./1452. – 6. veljače 1515) bio je talijanski humanist, učenjak, odgojitelj i utemeljitelj aldinske tiskare (Aldina). Kasniji dio svog života Manucije je posvetio objavljivanju i širenju rijetkih tekstova. Njegov interes za grčke rukopise i njihovo očuvanje obilježava ga kao inovativnog izdavača svog doba posvećenog izdanjima koja je proizveo. Njegove enhiridije, male prijenosne knjige, unijele su revoluciju u kulturu čitanja i prethodnica su modernih knjiga s mekim koricama.

Manucije je želio objaviti grčke tekstove za svoje čitatelje jer je vjerovao da su djela Aristotela ili Aristofana u izvornom grčkom obliku čista i nepatvorena prijevodom. Prije Manucija izdavači su rijetko tiskali sveske na grčkom, uglavnom zbog složenosti davanja standardiziranog grčkog pisma. Manucije je objavljivao rijetke rukopise u izvornom grčkom i latinskom obliku. Naručio je izradu slova na grčkom i latinskom jeziku koja nalikuju humanističkom rukopisu njegova doba; ti tipovi slova prvi su poznati prethodnik kurziva. Kako je popularnost Aldine rasla, Manucijeve su se inovacije brzo kopirale širom Italije, unatoč njegovim naporima da spriječi pirateriju izdanja Aldine. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Moskva · Fauna Australije · Dmitrij Šostakovič

1. studenog/novembra - 15. studenog/novembra

Surinam, službeno Republika Surinam (nizozemski: Republiek Suriname; sranantongo: Repoliku fu Sranan), država na sjeveroistočnoj obali Atlantika koja se nalazi u Južnoj Americi. Na istoku graniči s Francuskom Gijanom, na zapadu s Gvajanom, a na jugu s Brazilom dok na sjeveru izlazi na Atlantski ocean. S ukupnom površinom od 163,821 km2, Surinam je najmanja suverena država u Južnoj Americi; sva ostala manja i slabije naseljena područja nisu suverene države već prekomorski posjedi europskih zemalja.

U Surinamu živi otprilike 612,985 ljudi, većinom potomaka robova iz Afrike i Azije koji su dovedeni u zemlju za vrijeme Nizozemskog Imperija i Republike. Većina stanovništva živi uz sjevernu obalu i oko glavnog i najvećeg grada, Paramariba. Sa tek 3.9 stanovnika po km2, Surinam je jedna od najrjeđe naseljenih država na svijetu. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Aldo Manucije · Moskva · Fauna Australije

16. studenog/novembra - 30. studenog/novembra

Poster filma

Asteroid City (sh. Asteroid Siti) je američka komedija-drama iz 2023. koju je napisao, režirao i producirao Wes Anderson, prema priči koju je napisao s Romanom Coppolom. Glumačka postava uključuje Jasona Schwartzmana, Scarlett Johansson, Toma Hanksa, Jeffreyja Wrighta, Tildu Swinton, Bryana Cranstona, Edwarda Nortona, Adriena Brodyja, Lieva Schreibera, Hopea Davisa, Stevea Parka, Ruperta Frienda, Stevea Carella, Matta Dillona, Hong Chau, Willema Dafoea, Margot Robbie, Tonyja Revoloraija, Jake Ryana i Jeffa Goldbluma. Njegov metatekstualni zaplet istovremeno prikazuje događaje sa konvencije Junior Stargazer u retrofuturističkoj verziji 1955. godine, koja je postavljena kao predstava, i nastanak same predstave. To je Andersonov omaž popularnom sećanju i mitologiji o vanzemaljcima i NLO-ima koji su navodno viđeni u jugozapadnoj pustinji u neposrednoj blizini atomskih poligona tokom 20. veka u Americi.

Projekat je najavljen u septembru 2020. kao neimenovani ljubavni film, koji je Anderson napisao, producirao i režirao, zajedno s Jeremyjem Dawsonom iz American Empirical Pictures i Stevenom Ralesom iz Indian Paintbrusha. U februaru 2021. opisano je da se radi o "grupi pametnih tinejdžera". Prvobitno smešten u Rimu, snimanje je održano u Španiji između avgusta i oktobra 2021. godine, sa snimateljem Robertom D. Yeomanom. Korišćeno je nekoliko filmskih setova u Chinchónu, koji nalikuju pustinjskom pejzažu i lažnoj železničkoj stanici. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Surinam · Aldo Manucije · Moskva

1. prosinca/decembra - 15. prosinca/decembra

Kaligrafsko pisanje
Zajnovog imena

Ali ibn Husein (arap. علي بن الحسين), punim imenom Ali ibn al-Husein ibn Ali ibn Abi Talib (arap. علي بن الحسين بن علي بن أبي طالب, translit. ʿAlī ibn al-Ḥusain ibn ʿAlī ibn Abī Ṭālib; Medina, oko 4. januara 659. – Medina, 13. oktobra 713), poznat i kao Zajn al-Abidin ili al-Sadžad, bio je sin Huseina ibn Alija, unuk Alija i Fatime i praunuk islamskog poslanika Muhameda. Imam je šijitima, s tim da ga Imamitska i zejditska podgrupa šijitizma smatraju četvrtim, a ismailitska podgrupa trećim imamom. Kao vrstan poznavalac fikha cijenjen je i u sunizmu.

Bio je prisutan bitki kod Karbale, ali nije sudjelovao u borbama zbog bolesti i samim time nije ubijen. Zarobljen je zajedno s preživjelima i odveden prvo u Kufu, a potom u Damask. Njegov govor u prisustvu omejadskih kalifa izazvao je kod ljudi buđenje svijesti o pložaju Muhamedove porodice (Ahl al-bajta). Nakon puštanja iz ropstva ostao je živjeti u Medini do kraja života. Događaji poput bitke kod Hare, Tavabinskog i Muhtarovog ustanka odigrali su se tokom njegovog života, ali nema pouzdanih informacija o tome da je imao stav o spomenutim pokretima. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Asteroid City · Surinam · Aldo Manucije

16. prosinca/decembra - 31. prosinca/decembra

Poster filma

Smrt Djevojčice sa žigicama hrvatski je crnohumorni kriminalistički triler iz 2023. godine koji je režirao Goran Kulenović prema istoimenom romanu Zorana Ferića. Scenarij za film napisali su Kulenović i Ferić, a u koprodukciji su sudjelovale kuće iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Film je premijeru imao 19. srpnja 2023. godine na 70. Filmskom festivalu u Puli, a u širu kinodistribuciju pušten je 14. rujna 2023. godine.

Smrt Djevojčice sa žigicama bio je drugi dugometražni igrani film Gorana Kulenovića nakon komedije Pjevajte nešto ljubavno (2007.) te značajan žanrovski preokret za redatelja koji je ranije uglavnom radio kratkometražne i televizijske projekte. Radnja filma fokusirana je na patologa po imenu Goran Ferić (Fero), kojeg tumači Ozren Grabarić, a koji nedugo nakon razvoda odlazi natrag na Rab, gdje je odrastao. Istovremeno, na otoku je ubijena Marillena, lokalna transeksualka porijeklom iz Rumunjske, koju su svi zvali "Djevojčica sa žigicama" (Elma Juković), i pokopana je malena Mirna, kći Ferinog prijatelja Globusa (Slavko Sobin), koja je iznenada umrla. Kada Ferin prijatelj iz djetinjstva, policijski inspektor nadimka Mungos (Goran Navojec) preuzme slučaj, Fero biva uvučen u ovaj misteriozni slučaj koji im otkriva niz otočkih tajni, ali i tajne iz Ferine prošlosti. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: Zajn al-Abidin · Asteroid City · Surinam