Psycho-Pass

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Psycho-Pass

Omot DVD izdanja (vol. 8) s prikazom glavnih likova prve sezone
PSYCHO-PASS
(サイコパス)
Žanrakcijski, pustolovni, sci-fi, cyberpunk, distopija, fantasy, triler
Anime serija
Psycho-Pass
RedateljKatsuyuki Motohiro (glavni)
Naoyoshi Shiotani
ProducentKōji Yamamoto (glavni)
Jōji Wada
Kenji Tobori
Wakana Okamura
ScenaristGen Urobuchi
SkladateljYūgo Kanno
StudioProduction I.G
MrežaJapan Fuji TV
Emitiranje12. listopada 2012.22. ožujka 2013.
Broj epizoda22 (popis)
Anime serija
Psycho-Pass 2
RedateljNaoyoshi Shiotani
Kiyotaka Suzuki
ProducentKōji Yamamoto (glavni)
Jōji Wada
Akitoshi Mori
Masaya Saito
Fumi Morihiro
Kenji Tobori
ScenaristTō Ubukata
SkladateljYūgo Kanno
StudioTatsunoko Production
MrežaJapan Fuji TV
Emitiranje9. listopada 2014.18. prosinca 2014.
Broj epizoda11 (popis)
Animirani film
Psycho-Pass: The Movie
RedateljKatsuyuki Motohiro
Naoyoshi Shiotani
ScenaristGen Urobuchi
Makoto Fukami
StudioProduction I.G
Emitiranje9. siječnja 2015.
Animirani film
Psycho-Pass: Sinners of the System
RedateljNaoyoshi Shiotani
ScenaristRyō Yoshigami
Makoto Fukami
StudioProduction I.G
Emitiranje25. siječnja 2019. (Case.1)
15. veljače 2019. (Case.2)
8. ožujka 2019. (Case.3)
Anime serija
Psycho-Pass 3
RedateljNaoyoshi Shiotani
ProducentKōji Yamamoto (glavni)
Yukiko Takase (glavni)
Akitoshi Mori
Takashi Yoshizawa
Fumi Morihiro
ScenaristTō Ubukata
SkladateljYūgo Kanno
StudioProduction I.G
MrežaJapan Fuji TV
Emitiranje24. listopada 2019.12. prosinca 2019.
Broj epizoda8 (popis)
Animirani film
Psycho-Pass 3: First Inspector
RedateljNaoyoshi Shiotani
StudioProduction I.G
Emitiranjeproljeće 2020.

Psycho-Pass (japanski: サイコパス), stilizirano kao PSYCHO-PASS, je japanski anime koji je s emitiranjem započeo 12. listopada 2012. godine u sklopu Fujijevog bloka Noitamina. Radnja animea odvija se u futurističkoj distopiji, budućoj viziji svijeta u kojem senzori na svakom koraku i na svim javnim mjestima skeniraju Psycho-Pass svakog čovjeka, određujući na taj način njegovo mentalno stanje, osobnost i vjerojatnost počinjenja zločina. Kada senzori utvrde prekoračenje unaprijed određene norme, šalju obavijest vlastima koje, preko članova Ureda javne sigurnosti (Public Safety Bureau, PSB), čiji članovi posjeduju posebna oružja znana kao Dominatori, nanovo uspostavljaju red. Radnja animea primarno se vrti oko inspektorice Akane Tsunemori te njezinih kolega u Odjelu 1 Divizije za istraživanje kriminala pri PSB-u, među kojima su Shinya Kōgami i Nobuchika Ginoza, prilikom istraživanja teških zločina.

Psycho-Pass je izvorno nastao kao ideja studija Production I.G., koji je želio napraviti dostojnog nasljednika djela Mamorua Oshiija. Na razvoj i nastanak serije utjecali su brojni filmovi i knjige, posebice iz zapadne kulture. Cilj serije bio je istražiti psihološke teme u mladeži jednog društva kroz distopijske priče. Kako bi se distopija ostvarila, stvorena je serija strogih pravila koja su društvo činila upravo takvim.

Nakon uspjeha prve sezone, Psycho-Pass je obnovljen za još jednu sezonu, koja je emitirana krajem 2014. godine, a početkom 2015. goine emitiran je i dugometražni film. Časopis Jump Square je izdao i manga adaptaciju serijala, a izdano je i nekoliko crtanih romana, uključujući adaptacije i prethodne priče. Nitroplus je izdao i epizodnu video igru naslovljenu Chimi Chara Psycho-Pass. Izuzev Japana, serija je emitirana u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Australiji. U ožujku 2018. najavljen je i projekt od tri anime filma naslovljen Psycho-Pass: Sinners of the System; tri su filma, uz dobra kritike i solidan uspjeh na blagajnama, emitirana u japanskim kinima od siječnja do ožujka 2019. godine. Nakon emitiranja filmskog serijala, službeno je najavljena i treća sezona animea, naslova Psycho-Pass 3.[1][2] Treća sezona emitirana je od 24. listopada do 12. prosinca 2019. godine, a sadržavala je osam epizoda u trajanju od 45 minuta.[3] Po završetku treće sezone, najavljen je novi film, Psycho-Pass 3: First Inspector, koji je premijeru imao na proljeće 2020. godine, a bio je direktan nastavak na radnju treće sezone.[4][5] Prilikom posebnog programa povodom desete obljetnice serijala, u kolovozu 2022. najavljen je novi dugometražni anime film, Psycho-Pass PROVIDENCE.[6]

Radnja[uredi | uredi kod]

Pozadina i koncept[uredi | uredi kod]

Radnja animea započinje u godini 2113. u Japanu. U futurističkom društvu, većina ljudskih aktivnosti je podređena tehnologiji, a društvom de facto vlada enigmatični Sibyl System (japanski: シビュラシステム), sustav koji konstanto daje objektivna mjerila psihičkog stanja populacije. Sibyl funkcionira preko serije senzora koji su postavljeni na javnim mjestina i po institucijama, ali i preko serije robota koji također obavljaju funkciju mjerenja. Rezultat skeniranja je Psycho-Pass (japanski: サイコパス), cjelokupni pregled mentalnog stanja određene osobe koji pokazuje njezin Hue i Kriminalni koeficijent (japanski: 犯罪係数). Hue je prikaz promjene Psycho-Passa kroz određeno vrijeme, pokazujući razinu stresa kojoj je osoba bila izložena, dok je Kriminalni koeficijent brojka koja pokazuje vjerojatnost da će određena osoba biti sklona kriminalnom ponašanju. Temeljem skeniranja, Kriminalni koeficijent se dijeli na tri skupine:

  1. do 100 - osoba ne pokazuje potencijal za kriminalno ponašanje i nema osnove za prisilne mjere.
  2. od 100 do 299 - osumnjičenik se definira kao latentni kriminalac, potencijalno opasan za društvo te, shodno s time, postoje osnove za prisilne mjere, mada se tu radi o po život bezopasnom omamljivanju
  3. iznad 300 - osumnjičenik se smatra izrazito opasnim za društvo, zbog čega postoji osnova za prisilne mjere koje se sastoje u instantnoj eliminaciji osumnjičene osobe

Za održavanje reda zadužen je Ured za javnu sigurnost, u sklopu kojega djeluju i kriminalni odjeli. Odjeli se sastoje od inspektora, koje uvijek prethodno odobrava Sibyl i čiji Psycho-Pass mora biti stabilan i unutar prve skupine, i Enforcera, zapravo latentnih kriminalaca koji se ne smatraju pretjerano opasnim po društvo, a prate inspektore te im pomažu u radu, ali samostalno ne mogu djelovati i ovise o svojim inspektorima. Svi oni koriste Dominatore, posebna oružja koja članovima PSB-a omogućavaju skeniranje nečijeg Psycho-Passa na licu mjesta. Sukladno razini Kriminalnog koeficijenta, Dominator može biti deaktiviran, namješten na nesmrtonosni omamljivač (Non-Lethal Paralyzer) ili na smrtonostnu eliminaciju (Lethal Eliminator), ovisno o razini koeficijenta, no posjeduje i još jednu varijantu, Destroy Decomposer, koja je nezavisna o koeficijentu i potpuno uništava svaki trag mete na koju je ispaljena. Na čelu PSB-a nalazi se Joshū Kasei.

Osim za održavanje i kontrolu reda, Sibyl je zadužen i za određivanje ljudskih budućnosti u smislu da procjenjuje rezultate ispita koje učenici polažu nakon završenog školovanja. Temljem rezultata ispita i procjene Sibyla, određuju se potencijalna i poželjna zanimanja kojima se određene osobe mogu baviti.

Sve u svemu, društvo u kojem djeluje Sibyl je izrazito ovisno o samom sustavu, gdje je isti postavljen kao svojevrsno božanstvo koje prosuđuje i odlučuje o sudbinama ljudi. Sibyl se, dakako, razvija, ponajviše pod pritiskom kriminalaca koji ispituju njegov autoritet, evoluirajući tako na određeni način i usavršavajući samog sebe. Njegovu tajnu, odnosno mehanizam njegova funkcioniranja, poznaju tek rijetki, što je i cilj samoga sustava, koji smatra da društvo nije spremno za jedno takvo otkriće. Sibyl posjeduje i seriju nedostataka, koji se postepeno otkrivaju kada kriminalci koriste te rupe da bi izazvali kaos. Istina, Sibylov utjecaj je isprva ograničen samo na Japan, ali se kasnijim razvojem animea govori i o njegovom izvozu, što se konačno dogodi i u animiranom filmu. Društvo pod Sibylom se, ukratko, može opisati kao razvijeni cyberpunk.

Priča[uredi | uredi kod]

Psycho-Pass[uredi | uredi kod]

Logo prve sezone Psycho-Passa.

Radnja prve sezone, sastavljene od 22 epizode, podijeljena je na dva dijela - prvi koji prati rad inspektora Divisona 1 i daje uvid u likove i njihove međusobne odnose te drugi, koji daje konačni obol priči i prikazuje borbu protiv Shōgoa Makishime. Akane Tsunemori, glavni lik animea, dolazi na svoj novi posao kao drugi inspektor u timu kojeg vodi Nobuchika Ginoza. Nakon što ju informira o slučaju, Akane odlazi s Enforcerima kako bi pronašla sumnjivca, pri čemu saznajemo o značaju Dominatora kao i o odnosu između inspektora i Enforcera. Akane je vrlo rano pokazala svoj izrazito snažan moralni integritet, ljubav prema pravdi i spremnost da Enforcere smatra kolegama, a ne oruđima. Zbog svog stava je često dolazila u konflikt s hladnim Ginozom, koji je dijelio suprotne stavove.

Prvih nekoliko epizoda prikazuje sporadične slučajeve s kojima radi Division 1 koji ne dobivaju smisao sve dok smrt nekoliko online ličnosti, koje djeluju preko avatara, ne potakne dublju istragu. Kada se tome pridodaju li osakaćeni leševi pretvoreni u "umjetnička djela", Shinya Kōgami, ranije inspektor, a sada Enforcer, otkriva vezu između ovih ubojstava i jednog ranijeg slučaja zbog kojega je degradiran u Enforcera. Istraga se uspješno nastavlja i Odjel 1 otkriva kako iza svega stoji genijalni kriminalac po imenu Shōgo Makishima. Iako Akane uspije pronaći i gotovo uhapsiti Makishimu, otkrije kako je on zapravo imun na Dominatore te kako je njegov Crime Coefficient, unatoč kriminalnom djelovanju, zapravo - 0. Ubrzo saznajemo kako je Makishima zapravo "kriminalno asimptomatičan", zapravo osoba koja ni na koji način ne moža imati povišeni koeficijent, neovisno o svom djelovanju (najbolja usporedba je s psihopatijom).

Unatoč brojnim problemima, situacija postaje još gora kada nepoznati kriminalci s kacigama započinju seriju zločina bez da su skeneri očitali poremećaj u Psycho-Passu. Iako PSB uspijeva uhapsiti neke od njih, Makishima, koji stoji i iza ovoga, dijeli kacige sve većem broju kriminalaca i tako izaziva kaos. Problem s kacigama je taj da preuzimaju nizak Psycho-Pass okolnih promatrača i tako svom nosiocu osiguravaju imunitet od Dominatora. Makishimin plan je izazvati potpuni kaos i srušiti Sibyl System, što mu gotovo i uspijeva nakon što sa svojim suradnikom upadne u zgradu u kojoj se nalazi središte Sibyla. Dok Makishkima pravi diverziju, njegov suradnik, Choe Gu-sung, odlazi do središta Sibyla, no prati ga Enforcer Shūsei Kagari. Choe i Kagari uspijevaju doći do Sibyla i otkriti njegovu tajnu, no u tom se trenutku pojavljuje šefica PSB-a, Jōshū Kasei, te ubija obojicu. U međuvremenu, Makishima je uhapšen.

Šefica Kasei u razgovoru s Makishimom istome nudi da postane dio Sibyla, otkrivši mu tako tajnu koju Sibyl skriva od društva. Makishima deducira gdje se nalazi i uspijeva pobjeći, srušivši nosač u kojem je letio. Nakon toga kontaktira Kōgamija i obznani mu da je preživio.

Šefica Kasei, zapravo robot kojeg svaki puta nanovo generira Sibyl, zabrani istragu pada nosača i naredi Ginozi da uhapse Makishimu. Makishimin novi plan je, kroz bioterorizam, uništiti japansku ekonomiju i izazvati potpuni kaos koji će dovesti do kraha Sibyla. Ubrzo postaje jasno kako trenutni zakoni nisu dovoljni da se Makishima eliminira. U međuvremenu, Ginozin Hue postaje problematičan, dok Akane dobiva osobni poziv od Sibyla, koji joj otkriva svoju tajnu i traži njenu pomoć pri hapšenju Makishime - život. Uz malu pomoć dr. Saige, Ginozinog i Kōgamijevog bivšeg profesora kriminalne psihologije, Odjel 1 uspijeva otkriti gdje je Makishima i što točno smjera.

Odlaze do poljoprivredne tvornice gdje Makishima pomoću virusa planira zatrovati sve japanske usjeve i tako stvoriti kaos. Ipak, Makishima, iako sam, pokazuje se kao izrazito kompleksan protivnik te im gotovo bježi. Dok Akane želi sačuvati njegov život, ali ne zbog Sibyla već zbog vlastitih moralnih uvjerenja, Kōgami ne dvoji oko toga što treba učiniti. Uspijeva pratiti Makishimu koji se uspeo na vrh obližnjeg brežuljka, gdje je mirno sačekao Kōgamija. Nakon što su izmijenili nekoliko replika, Kōgami je ubio Makishimu hicem iz pištolja, nakon čega nestaje. Akane je zadužena za podnošenje izvještaja šefici, odnosno Sibylu, dok vidimo kako Kōgami bježi na nepoznatom brodu. Sezona završava na isti način kako je i počela - nova, mlada inspektorica dolazi na mjesto zločina gdje ju dočekuje Akane, sada glavna inspektorica, dok je Ginoza degradiran u Enforcera.

Psycho-Pass 2[uredi | uredi kod]

Logo druge sezone Psycho-Passa.

Za razliku od prethodne, druga sezona animea ima samo 11 epizoda i s naracijom počinje in medias res. Eksplozija na jednom od gradskih trgova provuče pažnju PSB-a iako nije dovela do ljudskih žrtava. Istražitelji PSB-a, inspektorice Akane Tsunemori i Mika Shimotsuki, zajedno s Enforcerima rade na slučaju i uspijevaju povezati jednog od svjedoka eksplozije s osobom koja je slala prijetnje videom. U pitanju je Akira Kitazawa, inženjer koji zna s eksplozivima. Prilikom potjere, Kitazawa naizgled uzme taokinju, koju ubrzo pusti. Akanein tim odlazi po Kitazawu, dok inspektorica Mizue Shisui sa svojim Enforcerom Yamatoyjom odlazi za ženom. Dok Akane uspijeva smiriti Kitazawu dovoljno da ga ne mora ubiti, inspektorica Shisui otkriva kako je taokinja zapravo hologram, odnosno zamka, baš kako je Akane predvidjela. Iza holograma stoji muškarac kojega Dominator uopće ne registrira, a koji omami inspektoricu i pomoću njenog Dominatora ubije Yamatoyju. Na mjestu ločina, ostavljena je krvlju napisana poruka - "WC?".

Kako bi dobila pomoć na slučaju, Akane poziva dr. Saigu, no situacija se nenadano zakomplicira kada PSB mora pustiti Kitazawu. Ipak, sama istraga se ne prekida, a Kitazawa, prije nego što ga inspektorica Risa Aoyanagi ubije, izgovara ime "Kamui". Akane je u međuvremenu pronašla "WC?" na zidu sobe u svom stanu, no istraga nije otkrila ništa. Ubrzo nakon toga je shvatila da je poruka akronim za "What Color?".

Ubrzo otkrijemo kako je Kamui odveo inspektoricu Shisui te si ugradio njezino oko kako bi mogao baratati Dominatorom. Isto tako, otkrio je kako zna metodu trajnog snižavanja Crime Coefficienta, neovisno o stvarnoj razini stresa. Kamui se vrlo rano isprofilirao kao osjetno drugačiji zločinac od Makishime; unatoč istom cilju (društvo lišeno Sibylove kontrole), Kamui je znatno manje manijakalni pshiopat, a više precizan znanstvenik, koji pokšava testirati granice Sibyla i dokazati njegovu nepodobnost u tom kontekstu. Kada dokaže kako Sibyl samo po sebi nije savršen, onda ni društvo više neće slijepo slijediti njegove sudove. Posljedice njegova djela su očite kroz niz kaotičnih situacija preko kojih je testirao svoje teze, a PSB-u stvorio cijelu seriju problema. Tako je došlo do incidenta u ljekarni koji je rezultirao masakrom te u tvornici za izradu robota, kada je Akane prvi puta susrela Kamuija, ali je ovaj uspješno pobjegao.

Daljni tijek slučaja postepeno isprofilira Kamuijev plan - želi izmjeriti Sibylov Crime Coefficient i tako dokazati postojanje kolektivnog Psycho-Passa, čime bi postojanje Sibyla izgubilo na smislu. Prilikom razvoja plana saznaju se detalji iz Kamuijeve prošlosti koji objašnjavaju činjenicu da ga Dominatori uopće ne registriraju, ali se i otkriva tajni plan Enforcera Sakuyje Tōganea. Kamui je demonstrirao plemenitost kada je išao eliminirati Tōganea, no spriječila ga je Akane, koja mu je iskazala dovoljno poštovanja i odvela ga pred Sibyl, gdje je Kamui dokazao nesavršenost sustava izmjerivši Sibylov Crime Coefficient. Rezrješenje je prekinuo Togane, koji si je otkinuo prst kako bi se oslobodio lisica. Prije nego što se međusobno ubiju, Kamui uputi znakovitu poruku Akane, nanovo naglašavajući njezinu ulogu u reformaciji društva i sustava. Sezona završava razgovorom između Akane i ponovo obnovljene šefice Kasei, u kojem Akane ponovo pokazuje svoju moralnu snagu.

Psycho-Pass 3[uredi | uredi kod]

Likovi[uredi | uredi kod]

Prikaz glavnih likova animea Psycho-Pass
Psycho-Pass
Psycho-Pass 2

Likovi koji su se pojavili kroz epizide Psycho-Passa su prilično brojni, zbog čega je njihov cjelokupni popis izdvojen u zaseban članak. Ovdje se navode samo oni najvažniji likovi za obje sezone animea bez posebnog grupiranja, uz osnovne informacije o njima. Za potpuni popis likova i njihove biografije te popis likova iz anime filma, vidjeti zasebne članke za svaku skupinu.

  • Akane Tsunemori (glas posudila Kana Hanazawa) je glavni lik animea. Pojavljuje se kao mlada inspektorica kojoj je Sibyl temeljem izvanrednih ispitnih rezultata omogućio rad u bilo kojoj službi, a ona je izabrala PSB. Izrazito moralna, često je dolazila u sukob s Ginozom tokom prvih slučajeva. Enforcere ne tretira kao objekte već kao ljude, što joj omogućava da s njima uspostavi korektniji i intimniji odnos, kao sa Shinyjom Kōgamijem. Iako radi za Sibyl System, nije mu slijepo odana te pokazuje dovoljno odvažnosti i humanosti da ga preispituje, mada mu odbija direktno prkositi. Izrazito je realistična i racionalna, ali istovremeno i humanist, što je Sibyl u jednom navratu opisao kao optimizam. Isto tako, Akane je izvanredan istražitelj te je uspjela riješiti seriju problema koristeći svoje detektivske vještine. Od svih likova, ona je doživjela najveće promjene tokom sezona, pretvorivši se iz plahe i nesigurne početnice u snažnog i dominantnog vođu koji čvrsto vjeruje u svoje moralne nazore. Zbog čistog Huea tokom svih situacija, Akane je zaključila kako postoji mogućnost da je kriminalno asimptomatična.
  • Shinya Kōgami (glas posudio Tomokazu Seki) je bivši inspektor u PSB-u i Enforcer koji je formirao vrlo prisan odnos s Akane tokom prve sezone. Kōgami je bio izvanredan inspektor, jedan od učenika dr. Saige, ali je njegov Crime Coefficient porastao nakon što je njegov Enforcer, s kojim je također imao prisan odnos, ubijen tokom slučaja. Kōgami je vrlo sličan Akane, mada je njegov moral u određenim aspektima fleksibilniji, odnosno spreman je riskirati i priječi granicu u trenucima u kojima Akane, koja nadasve vjeruje u pravdu, nije, neovisno o posljedicama koje bi eventualno snosio. Kōgami je nešto veći cinik od Akane i nepovjerljiv je prema samom sustavu, zbog čega se uglavnom i ponaša prilično samoživo i djeluje kao samotnjak. Izrazito je spretan borac i redovito trenira. Na kraju prve sezone, nakon što ubije Makishimu, bježi u egzil; u filmu se saznaje kako radi s pobunjenicima na jugoistoku Azije. Nakon godina rada i pomaganja diljem Azije, Kōgami se na kraju trećeg filma iz serijala Sinners of the System vraća u Japan, dok je u trećoj sezoni otkriveno kako je, zajedno s Ginozom, prešao iz PSB-a u posebnu, Specijalnu jedinicu Ministarstva vanjskih poslova.
  • Nobuchika Ginoza (glas posudio Kenji Nojima) je bivši inspektor u PSB-u i sadašnji Enforcer. Na samom početku, Ginoza je bio glavni inspektor koji je vodio Unit 1 i koji je uputio Akane u pojedinosti posla. Formalist koji se strogo drži pravila, Ginoza je zatvoren, nepovjerljiv prema Enforcerima i često hladan, mada se s vremenom otkriva kako je to dobrim dijelom fasada koja je posljedica straha. Također jedan od bivših učenika dr. Saige, Ginoza je izrazito sposoban istražitelj i njegove su deduktivne vještine često bile od presudnog značaja za slučaj. Slučaj s Makishimom mu je povisio Crime Coefficient pa je degradiran u Enforcera, mada pokazuje brigu i održava prisan odnos s Akane te se pokazao kao njezin najintimniji prijatelj tokom druge sezone. U trećoj sezoni otkriveno je kako je prešao iz PSB-a u posebnu, Specijalnu jedinicu Ministarstva vanjskih poslova, gdje radi zajedno s Kōgamijem; ostao je u dobrim odnosima s Mikom te je održao prijateljski odnos s Akane.
  • Jōshū Kasei (glas posudila Yoshiko Sakakibara) je šefica PSB-a. Iako je njezina uloga isprva relativno mala, s vremenom se pokazuje kao sve važniji lik u pogledu odlučivanja o sudbinama nekih od likova. Kasnije se ispostavi kako je ona zapravo generčki kiborg koji uvijek poprima isti fizički izgled, a zapravo je utjelovljenje samog Sibyla ili jednog od njegovih dijelova. Izuzev slijepe odanosti sustavu, teško je predočiti jasnu karakterizaciju šefice Kasei, s obzirom da ista ovisi o tome koji dio Sibyla predstavlja u kojem trenutku.
  • Jouji Saiga (glas posudio Kazuhiro Yamaji) je kriminalni psiholog, bivši sveučilišni profesor te suradnik PSB-a, a ujedno i latentni kriminalac koji se nalazi u bolnici za rehabilitaciju. Izrazit intelektualac i osobenjak, dr. Saiga je došao na zao glas kada je kod njegovih učenika uočen povećani Crime Coefficient. Ubrzo se ispostavilo kako to nije bila posljedica namjernog djelovanja, već njegovog predavačkog stila; on je svoje studente tjerao da preispituju vrijednosti i tobožnje aksiome, da razmišljaju i da dolaze do vlastitih zaključaka, a ne da slijepo prate dogmu. Posljedica tih preispitivanja kod određenih studenata bio je povećan Crime Coefficient. Nakon odlaska s profesorskog mjesta, povukao se u osamu i živio u izolaciji, ali je pomogao Kōgamiju i Akane tokom lova na Makishimu. U drugoj sezoni je direktno sudjelovao u radu PSB-a kao profiler. Iako djeluje hladno i nezainteresirano, Saiga je formirao vrlo prisan prijateljski odnos s Akane.
  • Mika Shimotsuki (glas posudila Ayane Sakura) je nova inspektorica u Unitu 1, Ginozina nasljednica koja dolazi na samom kraju prve sezone. Isprva slične priče kao i Akane, Mika se pokazala sasvim drugačijom. Izraziti formalist, slijepo je odana Sibylu te je spremna čak i zanemariti kolegijalnost kako bi dokazala vjernost sustavu. Njezine predrasude prema Enforcerima često je dovode u konflikt mišljenja s Akane, koja se prema Miki ipak odnosi prilično zaštitnički. Tokom druge sezone vidimo kako ne posjeduje vlastite ideale i kako nije spremna preispitivati sustav, čak i kada misli da bi mogao biti u krivu. U trećoj sezoni je unaprijeđena u šeficu istražiteljskog odjela PSB-a.
  • Shōgo Makishima (glas posudio Takahiro Sakurai) je glavni negativac tokom prve sezone animea. Izrazito enigmatičan, Makishima je pokazao nevjerojatnu genijalnost prilikom oblikovanja svojih zločina, a koji su bili usmjereni prema rušenju Sibyla. Izrazito obrazovan i načitan, Makishima je smatrao kako Sibyl guši individualnu slobodu i stvara umjetno društvo lišeno slobodne volje, jedna od temeljnih odlika čovjeka kao bića. Želio je pobuditi ljudske nagone te stvoriti masovnu histeriju i kaos, čime bi srušio osnovne postavke Sibyla kao takvog i na taj način srušio sam sustav. Prilikom svojih zločina je pokazao izraziti sadizam i gotovo psihopatsko uživanje u nasilju koje je izazvao, pri čemu je uspijevao održati kontantno nizak Crime Coefficient. Ubrzo je objašnjeno kako je Makishima zapravo kriminalno asimptomatičan, što se pokazao kao poseban problem za istražitelje. Tokom slučaja je razvio poseban odnos s Kōgamijem, kojeg je smatrao jedinim dostojnim protivnikom. Njihov konačni obračun kulminirao je Makishiminom smrću.
  • Kirito Kamui (glas posudio Ryōhei Kimura) je glavni negativac tokom druge sezone animea. Kao i Makishima, Kamui je po svom debiju dugo vremena bio velika enigma. Isprva je ostavljao akronimne poruke "WC?" na mjestima zločina, ali se tek kasnije otkrilo koji je njegov stvarni plan i koja je njegova pozadinska priča. Ispostavilo se kako je Kamui zapravo umjetno sastavljeni čovjek, sastavljen od organa poginulih u ranijoj avionskoj nesreći. Kao takav, isprva je bio registriran od strane senzora, no kasnije se ispostavilo kako, štogod radio, senzori njega uopće ne registriraju. Iako je isprva sugerirana sličnost između Kamuija i Makishine, njih su dvojica esencijalno potpuno drugačiji. Kamui je smiren, racionalan i nije sklon kaosu kao sredstvu rješavanja problema. Uz to, on nije kriminalno asimptomatičan, već je utjelovljenje kolektivnog Psycho-Passa, pojma kojega je Sibyl dotad ignorirao jer bi na taj način sebe izložio procjeni i eventualnoj osudi. Kamuijev plan nije bio izazvati histeriju koja bi srušila Sibyl, već iskoristiti greške i nesavršenosti samoga sustava kako bi dokazao njegovu nepotrebnost. Iako brutalni, njegovi zločini su imaju potpunu drugačiju motivaciju nego Makishimini. Uz sve ovo, Makishima je bio manijakalni psihopat koji je uživao u smrti kao hedonist, dok Kamui nije imao nijednu od tih odlika, dapače, više je prikazan kao mučenik ili žrtva sustava, plemenit borac čije su metode bile pretjerane u odnosu na smislenost njegova cilja.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Psycho-Pass je nastao kao posljedica želje kompanije Production I.G. da kreiraju nasljednike uspješnih serijala Ghost in the Shell i Patlabor Mamorua Oshiija. Kako bi nadzirali režiju, unajmljeni su Katsuyuki Motohiro, koji je postao glavni režiser prve sezone, te I.G.-jev veteran Naoyoshi Shiotani, koji će preuzeti mjesto glavnog režisera tokom druge sezone.[7] Kako bi pomogla pri dizajnu lokova, unajmljena je i manga umjetnica Akira Amano.

Motohiro se već neko vrijeme želio vratiti stvaranju animea nakon velike pauze, no trebao je dovoljno karizmatičnog scenarista. Impresioniran njegovim radom na animeu Puella Magi Madoka Magica, Motohiro se zainteresirao za Gena Urobuchija. Pročitao je još neke njegove radove što ga je konačno nagnalo da održi razgovor s njim. Početkom 2011., Motohiro je Urobuchiju ponudio suradnju, čime je potonji postao scenarist prve sezone.[8] Motohirov plan, kako ga je već ranije rekao Shiotaniju, bio je ne činiti ništa što se ne bi vjerodostojno moglo adaptirati u formi dugometražnog filma.[9]

Prije nego je rad na Psycho-Passu započeo, Shiotani je radio na animeu Blood-C: The Last Dark. Kada je to završio, posvetio se kvaliteti Psycho-Passa. Nakon što su završili rad na epizodi 16, "The Gates of Judgment", koja je bila najzahtjevnija i najpopularnija u sezoni, tim je "ostao bez pare". Sljedeće dvije epizode odradio je vanjski tim suradnika, što se očitovalo kroz nekoliko problema u animaciji.[9] Producent te epizode je rekao kako je, iako je očekivao probleme, radio najbolje što može. Isprika zbog problema stigla je i od Shiotanija.[10] Originalni tim je nastavio rad na seriji od epizode 19 pa do kraja; čak su korigirali i epizode 17 i 18 za kućna izdanja animea.[9]

Prva sezona je premijerno najavljena krajem ožujka 2012. godine tokom tiskovne konferencije Fuji TV-a.[11] U ožujku 2013., Shiotani je rekao da bi mogla biti i druga sezona ako prva bude dovoljno uspješna.[12] Druga sezona potvrđena je početkom srpnja 2013. godine. Shiotani je preuzeo mjesto glavnog režisera, dok je njegovo mjesto preuzeo Kiyotaka Suzuki. Glavnina produkcijskog tima ostala je nepromijenjena, međutim, Urobuchija je na mjestu scenarista zamijenio Tō Ubukata.[13] Urobuchi je ostao na projektu kao savjetnik oko scenarija.[14] Shiotani je rekao kako je rad na drugoj sezoni bio znano kompleksniji od onog na prvoj, kazavši kako je to "mahom zbog nefleksibilnosti serije" i činjenice da ekipa mora održati konzistentnost.[15]

Dizajn[uredi | uredi kod]

Skice Akire Amano za likove Psycho-Passa
Izbjegavanje jarkih boja kako bi se likovi uklopili u
cjelokupni kontekst vidljivo je i na skicama.

Kada je u razgovoru s Atsukom Ishizukom, režiserom animea The Pet Girl of Sakurasou, saznao kako je isti prvo dizajnirao likove, a onda svijet, Shiotani je shvatio kako njegov tim mora raditi u obrnutom smjeru - prvo izraditi svijet, a onda i same likove zato jer "svijet gotovo da upravlja njima". Posljedica toga bilo je povjeravanje dizajna manga umjetnici Akira Amano kako bi likovi bili usklađeni s mračnom atmosferom njihova svijeta. Autori nisu željeli koristiti jarke boje koje bi se pretjerano isticale.[16] Akane Tsunemori je izrađena s ciljem da se publika s njom najlakše poistovjeti, odnosno da svojim kontrastom, kako vizualnim tako i karakternim, preispituje mračni svijet u kojem se nalazi. Isto tako, rađena je kao heroina koja bi trebala donijeti balans između Makishime i Kōgamija. Akanein razvoj iz nesigurnog početnika u zrelu osobu bio je glavni cilj ekipe serije.[9]

Motohiro je svom timu dozvolio korištenje nasilnih scena, unatoč znanju da bi to moglo smanjiti broj ženskih gledatelja. Priznao je kako je serija možda previše nasilna za mleđu publiku i kako ne bi volio da ju njegov vlastiti sin gleda zbog njezine psihološke brutalnosti.[8] Naglasio je kako njegov tim i on nisu htjeli stvoriti nasilnu seriju, već "artističku seriju koja sadrži nešto nasilja u sebi."[9] Po pitanju količine nasilja, Shiotani je Urobuchiju rekao da to prepusti njima.[9] Iako se neke od nasilnih scena odvijaju izvan kadra, kad god je u njih bio u pleten jedan od protagonista, bile su naglašeno pamtljive. Kreativni tim je dva puta morao prepravljati određene scene jer se TV kuća žalila da su "prešli svaku mjeru".[9]

Motohiro je želio da te scene kontriraju aktualnim anime trendovima. Korištenje sleng termina moe bilo je apsolutno zabranjeno među timom jer je isti jako cijenio serijale Mobile Suit Gundam i Patlabor, koje su se fokusirale na konflikt među muškim likovima. Kako je serija bila "antimoe", kreativni tim je odlučio ne raditi scene u kojima Akane, kao glavni ženski lik, skida odjeću već je radio scene u kojima to radi Kōgami. Unatoč svemu, Psycho-Pass je privukao i žensku publiku jer je konflikt između muških likova privukao ljubitelje shōnen-ai (eng. "boy love") žanra.[16] Iako je Shiotani htio izbjeći romansu među muškim likovima, vjeruje kako su scene borbe između muškaraca potpuno nenamjerno privukle žensku publiku.[16] Kreativni tim se odlučio fokusirati na prijateljske, umjesto na ljubavne odnose.[9]

Utjecaji[uredi | uredi kod]

Psycho-Pass je inspiriran cijelom serijom Zapadnih filmova, među kojima se posebno ističe kultni triler L.A. Confidential.[17] Naoyoshi Shiotani je naveo još nekoliko inspiracija, među kojima Minority Report, Gattaca, Brazil i Blade Runner, među kojima se potonji ističe po najvećem broju usporedbi s Psycho-Passom, a koje su razvidne kroz ambijent, scenografiju i filozofsku ideju.[16] Gen Urobuchi, glavni scenarist prve sezone, inzistirao je na distopijskoj naraciji u maniri autora Philipa K. Dicka, koji je bio njegov uzor pri pisanju.[7] Psihološke teme su temeljene na vremenu kada je Shiotani gledao anime Lupin III u djetinjstvu jer je razmišljao o tome da u anime ubaci "današnju mladenačku traumu".[8] Rivalstvo među glavnim likovima inspirirano je brojnim ranijim filmovima i animeima koji su se sviđali kreativnom timu.[16] Glumci koji u posudili glasove likovima kreditirani su zbog načina kojima su, kroz glas, doprinosili karakterizaciji likova.[8]

No, važno je spomenuti kako je Zapadna kultura imala značajan utjecaj i na samu radnju animea, a ne samo na formiranje istog, što je razvidno kroz cijelu seriju referenci i problema koji se provlače kroz situacije i dijaloge. Pitanja koja nerijetko zaokupljaju likove, poput slobode i slobodne volje, smisla života, individualnosti i kolektiva, reda i kaosa te drugih, klasična su pitanja zapadnjačke filozofije, a nekoliko likova provlači ta pitanja kroz tijek animea. Posebno značajni u ovom kontekstu su Shinya Kōgami i Shōgo Makishima, rivali i pandani, čije obrazovanje i inteligencija dolaze do izražaja u seriji individualnih replika, ali i dijaloga. Makishima je izrazit ljubitelj distopijske literature (svjedočimo čitanju Dicka i Orwella), ali i zapadne filozofije (citira Descartesa), dok je njegov vlastiti filozofski nadzor jedna kaotična verzija anarhizma; smatra kako jedino kaos i histerija mogu dovesti do potpunog individualnog oslobođenja i prevlasti slobodne volje nad kontrolom Sibyla. Kōgami je, s druge strane, znatno bliži temeljnim egzistencijalnim pitanjima moderne filozofije, koketirajući i s egzistencijalizmom i apsurdom, mada njegovi literarni ukusu otkrivaju znatno većeg estetičara i znatno snažniji senzibilitet od Makishiminog (prilikom svog bijega, vidimo kako čita Proustov Du côté de chez Swann). Anime referira i na engleskog filozofa Jeremyja Benthama i njegovu ideju o panoptikonu prilikom opisa geneze Sibyla kao sustava.

Glazba[uredi | uredi kod]

Još u fazi stvaranja serije, producenti su imali velik problem s komponiranjem uvodne pjesme za seriju. Ipak, kada im je predstavljena glazba benda Ling Tosite Sigure, nisu imali previše dvojbe. Pjesma "abnormalize" korištena je kao uvodna pjesma tokom prvih 11 epizoda izvornog prikazivanja, odnosno tokom prvih 6 epizoda produljenog reizdanja animea. U drugom dijelu je zamijenjena pjesmom "Out of Control" benda Nothing's Carved in Stone. Ling Tosite Sigure nastavit će rad na Psycho-Passu i tokom druge sezone, za koju pišu uvodnu pjesmu "Enigmatic Feeling", ali i tokom filma, za kojeg pišu pjesmu "Who What Who What". Za komponiranje odjavne pjesme odabran je bend EGOIST, koji je već ranije radio na animeu Guilty Crown. Prva odjava pjesma, korištena tokom prvih 11 epozoda, bila je "Namae no Nai Kaibutsu"; producenti su tražili tri različite verzije pjesme kako bi ih mogli mijenjati ovisno o završetku epizode.[15] Tokom izvornog emitiranja, često se znalo dogoditi da, zbog vremenskih ograničenja, odjavna pjesma bude izbačena ili zamijenjena instrumentalnom verzijom, što je izazvalo zabrinutost kod članova benda koju su, međutim, uspješno riješili Tomohiro i Shiotani.[9] Drugu odjavnu pjesmu, "All Alone with You", također je napisao EGOIST, kao i odjavnu pjesmu "Fallen", koja je korištena kao odjavna pjesma tokom druge sezone. Treća sezona je dovela potpuno novu muzičku postavi, tako da je uvodnu pjesmu, "Q-vism", izvodio bend Who-ya Extended, dok je bend Cö Shu Nie izvodio odjavnu pjesmu treće sezone, "bullet".

[PSYCHO-PASS] Complete Original Soundtrack[uredi | uredi kod]

PSYCHO-PASS
Complete Original Soundtrack
SoundtrackYugo Kanno
Datum izdanja29. svibnja 2013.
Žanrsoundtrack
Trajanje123:17
Jezicijapanski jezik
IzdavačSony Music Entertainment

Originalnu glazbu za anime komponirao je Yugo Kanno. Dva OST CD-a izvorno su ukomponirana u drugo i peto japansko DVD izdanje animea.[18][19] PSYCHO-PASS Complete Original Soundtrack službeno je izašao 29. svibnja 2013. u Sonyjevom izdanju.[20] To se izdanje sastojalo od 2 glazbena CD-a s ukupno 49 pjesama te dodatnim blu-ray diskom na kojemu se nalazilo šest spotova uvodnih i odjavnih pjesama. Službena glazba za drugu sezonu i film objavljena je početkom 2015. godine.

Disk 1
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "Psycho-Pass" (PSYCHO-PASS)Yugo Kanno 6:42
2. "Hou to Chitsujo [Law and Order]" (法と秩序)Yugo Kanno 2:40
3. "Senzaihan [Latent Criminal]" (潜在犯)Yugo Kanno 2:14
4. "Dominator" (ドミネーター)Yugo Kanno 3:13
5. "Psycho-Hazard" (サイコハザード)Yugo Kanno 2:55
6. "Hikari [Light]" (光)Yugo Kanno 2:21
7. "Hanzai Keisū [Crime Coefficient]" (犯罪係数)Yugo Kanno 2:02
8. "Haiki Kukaku [Abolition Block]" (廃棄区画)Yugo Kanno 2:00
9. "Yohensha [Prophet]" (預言者)Yugo Kanno 1:40
10. "Kansatsugan [All-Seeing Eyes]" (観察眼)Yugo Kanno 2:04
11. "Keiji no Kan [Detective's Intuition]" (刑事の勘)Yugo Kanno 1:50
12. "Hanzai Yuugi [Crime Games]" (犯罪遊戯)Yugo Kanno 2:33
13. "Shibyura no Kairaku [Sibyl's Puppets]" (シビュラの傀儡)Yugo Kanno 1:44
14. "Checkmate" (チェックメイト)Yugo Kanno 1:45
15. "Inochi no Arikata [Life's Theory]" (命の在り方)Yugo Kanno 3:55
16. "Dare mo Shiranai Anata no Kamen [Nobody Knows Your Mask]" (誰も知らないあなたの仮面)Yugo Kanno 1:44
17. "Amai Doku [Sweet Poison]" (甘い毒)Yugo Kanno 2:39
18. "Seishin Kouzou [Mental Structure]" (精神構造)Yugo Kanno 1:40
19. "Sono Jūkou Ha, Seigi wo Shihai Suru [Justice From the Barrel of a Gun]" (その銃口は、正義を支配する)Yugo Kanno 5:26
20. "Shihai to Kenryoku [Domination and Power]" (支配と権力)Yugo Kanno 3:13
21. "Makishima Shōgo" (槙島聖護)Yugo Kanno 3:26
22. "Trigger Finger!!!"  Yugo Kanno 2:19
Ukupno trajanje:
60:16
Disk 2 (+ Bonus Track)
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "Psycho-Pass Symphony" (PSYCHO-PASS Symphony)Yugo Kanno 6:43
2. "Sibyl System" (シビュラシステム)Yugo Kanno 4:25
3. "Borderline" (ボーダーライン)Yugo Kanno 1:48
4. "Inochi no Omomi to Songen [Importance of Life and Dignity]" (命の重みと尊厳)Yugo Kanno 2:27
5. "Hito no Kokoro [Heart of Mankind]" (人の心)Yugo Kanno 1:12
6. "Kouankyoku Keijika Ichikakari [CID Division 1]" (公安局刑事課一係)Yugo Kanno 1:53
7. "Ryouken no Kyūkaku [A Hound's Sense of Smell]" (猟犬の嗅覚)Yugo Kanno 1:40
8. "Ryouken no Shūsei [The Habits of a Hound]" (猟犬の習性)Yugo Kanno 2:10
9. "Rakuen [Paradise]" (楽園)Yugo Kanno 2:23
10. "Shintaku [Oracle]" (神託)Yugo Kanno 2:07
11. "Seija no Bansan [Saint's Supper]" (聖者の晩餐)Yugo Kanno 2:18
12. "Chitsujo [Order]" (秩序)Yugo Kanno 1:50
13. "Kami no Ishiki [God's Omniscience]" (神の意識)Yugo Kanno 3:09
14. "Gūzou [Idol]" (偶像)Yugo Kanno 1:43
15. "Menzai Taishitsu [Criminally Asymptomatic]" (免罪体質)Yugo Kanno 2:17
16. "Mujun ni Michita Sekai [A World of Contradictions]" (矛盾に満ちた世界)Yugo Kanno 4:07
17. "Kyouhaku Kannen [Obsession]" (強迫観念)Yugo Kanno 2:28
18. "Lemonade Candy" (レモネードキャンディ)Yugo Kanno 0:34
19. "Hologram" (ホログラム)Yugo Kanno 1:37
20. "Seishin no Ekibyou [Plague of Spirit]" (精神の疫病)Yugo Kanno 2:05
21. "Shoki Shoudou [Initial Impulse]" (初期衝動)Yugo Kanno 2:09
22. "Yuruginai Shinnen [Enduring Convictions]" (揺ぎない信念)Yugo Kanno 3:03
23. "Nozomi [Desire/Hope]" (望み)Yugo Kanno 2:22
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
24. "abnormalize (TV edit)" (abnormalize [TV edit])TK from Ling tosite sigure 1:32
25. "Namae no Nai Kaibutsu (TV edit 92s ver.)" (名前のない怪物 [TV Edit 92s ver])ryo 1:42
26. "Out of Control" (Out of Control -アニメバージョン-)Nothing's Carved in Stone 1:34
27. "All Alone With You (TV edit)" (All Alone With You [TV Edit])ryo 1:30
Ukupno trajanje:
63:01
Disk 3
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "[PSYCHO-PASS] non-credit opening movie" (「PSYCHO-PASS サイコパス」non-credit opening movie)Ling Tosite Sigure  
2. "[PSYCHO-PASS] ending non-credit movie [NIGHT version]" (「PSYCHO-PASS サイコパス」Ending ノンクレジットムービー <NIGHT version>)EGOIST  
3. "[PSYCHO-PASS] ending non-credit movie [DAY version]" (「PSYCHO-PASS サイコパス」Ending ノンクレジットムービー <DAY version>)EGOIST  
4. "[PSYCHO-PASS] opening non-credit movie [MAD version]" (「PSYCHO-PASS サイコパス」Opening ノンクレジットムービー <MAD version>)Nothing's Carved in Stone  
5. "[PSYCHO-PASS] opening non-credit movie [FINAL version]" (「PSYCHO-PASS サイコパス」Opening ノンクレジットムービー <FINAL version>)Nothing's Carved in Stone  
6. "[PSYCHO-PASS] ending non-credit movie" (「PSYCHO-PASS サイコパス」Ending ノンクレジットムービー)EGOIST  

[PSYCHO-PASS] Complete Original Soundtrack 2[uredi | uredi kod]

PSYCHO-PASS
Complete Original Soundtrack 2
SoundtrackYugo Kanno
Datum izdanja18. ožujka 2015.
Žanrsoundtrack
Trajanje162:31
Jezicijapanski jezik
IzdavačSony Music Entertainment

Drugi soundtrack izdan je 18. ožujka 2015. godine, a komponirao ga je, kao i ranije, Yugo Kanno. OST je izdan kao normalno izdanje i kao Limited Edition izdanje. Dok potonje sadrži samo tri CD-a, Limited Edition izdanje sadrži tri CD-a i 1 blu-ray disk s video materijalom. Prvi CD sadrži soundtrack za drugu sezonu animea, dok CD-ovi dva i tri sadrže službeni OST za Psycho-Pass: The Movie. OST je izašao u izdanju Sonyja, a sadrži ukupno 52 pjesme, među kojima su i skraćene verzije uvodnih pjesama "Enigmatic Feeling" i "Who What Who What" koje izvodi Ling Tosite Sigure, odnosno odjavne pjesme "Fallen" u izvedbi EGOIST-a.

Disk 1
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "Psycho-Pass feat. Akane" (PSYCHO-PASS feat. AKANE)Yugo Kanno 5:08
2. "Cymatic Scan" (サイマティックスキャン)Yugo Kanno 2:53
3. "Halation" (ハレーション)Yugo Kanno 2:40
4. "Enforcer" (執行官)Yugo Kanno 2:41
5. "What Color?" (What Color?)Yugo Kanno 2:05
6. "Death Threat" (殺意の肯定)Yugo Kanno 2:20
7. "The Creeping Unknown" (忍び寄る虚実)Yugo Kanno 2:31
8. "Psycho-Pass Pollution" (サイコパス汚染)Yugo Kanno 2:22
9. "Out of Control" (コントロール出来ません)Yugo Kanno 2:27
10. "Darkened Power" (黒く染める力)Yugo Kanno 3:21
11. "Area Stress" (エリアストレス)Yugo Kanno 2:52
12. "Invisible Man" (透明人間)Yugo Kanno 2:36
13. "Bio-contact" (生体コンタクト)Yugo Kanno 2:29
14. "Omnipotence Paradox" (全能者のパラドクス)Yugo Kanno 2:20
15. "In Order to Protect People and the Law" (人と法を守るために)Yugo Kanno 2:13
16. "Place of Judgement" (裁きの場)Yugo Kanno 1:44
17. "The Last Key" (最後のキー)Yugo Kanno 2:13
18. "A Monster Is Born" (生み出された怪物)Yugo Kanno 4:23
19. "Shared Illusion" (共同幻想)Yugo Kanno 3:28
20. "Hungry Chicken" (ハングリーチキン)Yugo Kanno 1:24
21. "Enigmatic Feeling" (TV edit)TK from Ling Tosite Sigure 1:31
22. "Fallen" (TV edit)ryo 1:32
Ukupno trajanje:
57:13
Disk 2
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "2116.7" (2116.7)Yugo Kanno 11:55
2. "Crimson Question" (朱の疑問)Yugo Kanno 1:06
3. "That Person Is..." (あの人は・・・)Yugo Kanno 1:19
4. "Illegal Immigration" (密入国)Yugo Kanno 1:38
5. "Brain Wave Montage" (脳波モンタージュ)Yugo Kanno 3:07
6. "Foreign Investigation" (国外捜査)Yugo Kanno 2:30
7. "Feelings" (思い)Yugo Kanno 0:32
8. "Ideology and Dignity" (思想と尊厳)Yugo Kanno 2:38
9. "Sibyl's Oppression" (シビュラの制圧)Yugo Kanno 3:27
10. "Control of the Situation" (現状整理)Yugo Kanno 1:01
11. "The Paradise Called Shambhala" (シャンバラという天国)Yugo Kanno 1:27
12. "Destruction Goes On" (破壊が追いかける)Yugo Kanno 8:54
13. "Investigation's Consistency" (捜査の一貫)Yugo Kanno 1:24
14. "Hope (Movie Mix)" (望み [Movie Mix])Yugo Kanno 2:19
15. "The Wretched of the Earth" (地に呪われたる者)Yugo Kanno 1:03
16. "Guerrilla Hunting" (ゲリラ狩り)Yugo Kanno 3:56
17. "Nightmare" (悪夢)Yugo Kanno 1:12
18. "Conceited" (独り善がり)Yugo Kanno 1:36
19. "In Order to Protect People and the Law (Movie Mix)" (人と法を守るために [Movie Mix])Yugo Kanno 2:13
Ukupno trajanje:
53:17
Disk 3
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "Target Search" (標的の探索)Yugo Kanno 10:27
2. "Systematic Violence" (組織暴力)Yugo Kanno 6:42
3. "Hateful Gaze" (怒りの眼差し)Yugo Kanno 2:01
4. "Enforcement Mode" (執行モード)Yugo Kanno 2:36
5. "Psycho-Pass feat. Akane (Movie Mix)" (PSYCHO-PASS feat. AKANE [Movie Mix])Yugo Kanno 5:08
6. "Makishima Shōgo (Movie Mix)" (槙島聖護 [Movie Mix])Yugo Kanno 3:24
7. "A Monster Is Born (Movie Mix)" (生み出された怪物 [Movie Mix])Yugo Kanno 4:23
8. "The State of My Life (Movie Mix)" (命の在り方 [Movie Mix])Yugo Kanno 3:54
9. "Psycho-Pass (Movie Mix)" (PSYCHO-PASS [Movie Mix])Yugo Kanno 6:39
10. "Who What Who What" (Movie Mix)TK from Ling Tosite Sigure 1:31
11. "Namae no Nai Kaibutsu" (名前のない怪物)ryo 5:16
Ukupno trajanje:
52:01
Disk 4
Br. NaslovAutor(i) Trajanje
1. "[PSYCHO-PASS] non-credit opening: Ling Tosite Sigure "Enigmatic Feeling" (Final Edition)" (「「PSYCHO-PASS サイコパス2」ノンテロップOP:凛として時雨「Enigmatic Feeling」[Final Edition])Ling Tosite Sigure  
2. "[PSYCHO-PASS] non-credit opening: EGOIST "Fallen" (Final Edition)" (「PSYCHO-PASS サイコパス2」ノンテロップED:EGOIST「Fallen」[Final Edition])EGOIST  
3. "[PSYCHO-PASS: The Movie] non-credit opening: Ling Tosite Sigure "Who What Who What" (「劇場版 PSYCHO-PASS サイコパス」ノンテロップOP:凛として時雨「Who What Who What」)Ling Tosite Sigure  
4. "[PSYCHO-PASS: The Movie] Teaser" (「劇場版PSYCHO-PASS サイコパス」ティザー予告PV)   
5. "[PSYCHO-PASS: The Movie] 1st PV" (「劇場版PSYCHO-PASS サイコパス」本予告第1弾PV)   
6. "[PSYCHO-PASS: The Movie] 2nd PV" (「劇場版PSYCHO-PASS サイコパス」本予告第2弾PV)   

Teme[uredi | uredi kod]

Kako su neki kritičari naveli, Psycho-Pass je anime koji istražuje socijalne i psihološke teme, poput života bez stresa ili slobodne volje. Kako Sibyl System kažnjava one koji razmišljaju o djelovanju koje bi drugima moglo izazvati stres, serija proučava i koncept temeljem kojeg se individua kažnjava zbog potencijala da uradi nešto što se smatra pogrešnim. Taj koncept analizira se već u prvoj epizodi, u kojoj ženi, koja je žrtva zločina, zbog traume poraste Crime Coefficient te su ju članovi Unita 1 spremni eliminirati samo zbog te činjenice (iako je žrtva), ali ju samo omame nakon što joj ga Akane uspije dovoljno sniziti. Kako navodi Anime News Network: "Svi smo mi sposobni činiti zlo u određenom trenutku — no, treba li nas kazniti jer smo željeli nekome nanijeti zlo prije nego smo to zaista i učinili? Ili zato što smo žrtve? Zapravo se svi putevi vode do prve epizode i Akaneine reakcije prema žrtvi koju je sustav prikazao kao nasilnog kriminalca."[21] Urobuchi je izjavio kako je jedna od centralnih tema serije "strah", što se posebice vidi kroz Makishimin osjećaj nepripadanja.[22]

Jedna od važnijih tema je i emocionalna represija. Naime, identifikacija latentnih kriminalaca djelomično je bazirana i ne (ne)postojanju emocija koje se smatraju negativnima, poput tuge ili ljutnje. Kako bi izbjegao status latentnog kriminalca, pojedinac u javnosti, gdje ga sustav može skenirati, mora izbjegavati navedene emocije. Stranica Kotaku.com navodi kako, "zbog ovih skenera, Psycho-Pass prikazuje interesantnu budućnost gdje se 'mentalna ljepota' traži gotovo jednako kao i fizička. Isto tako, to je budućnost u kojoj se posao inspektora više-manje svodi na nadzor nad latentnim kriminalcima s kojima surađuju — jer, ako bi se počeli baviti pravim detektivskim poslom, mogli bi početi razmišljati kao kriminalci i na taj način i sami postati latentni kriminalci."[23] Nostalgija je također jedan od osjećaja koji prati velik dio glavnih likova kroz seriju, pri čemu svakako prednjači najstariji Enforcer, Tomomi Masaoka. Brojne reference na staru književnost, filozofiju, glazbu i teatar stvaraju "nostalgični svijet koji traži vrijeme prije postojanja Psycho-Passa."[21]

I dok je prva sezona bila mahom fokusirana na individualca i tek se posredno osvrtala na kolektivni kaos, koji je opet bio posljedica individualnog, druga sezona dublje analizira kolektivni aspekt Psycho-Passa. I dok je kroz prvu sezonu predstavljen koncept kriminalno asimptomatičnih osoba, odnosno osoba koje imaju trajno nizak Crime Coefficient neovisno o djelovanju i razini stresa (čime je iste mahom usporedio s psihopatima, ne prejudicirajući time, istina, njihove zle namjere), druga sezona uvodi pojam kolektivnog Psycho-Passa. Kroz lik Kirita Kamuija, kojega skeneri ne prepoznaju zato što je sastavljen od više osoba, odnosno zato što je on utjelovljenje kolektivnog Psycho-Passa u jednoj osobi, druga sezona proučava dva bitna pitanja — prvo je, može li grupa u kojoj svaki individualac ima normalan Crime Coefficient (ili je pak kriminalno asimptomatičan) kao cjelina, odnosno kao grupa, imati povećan Crime Coefficient, dok je drugo, može li Sibyl, a povezano s prvim, odraditi vlastiti Psycho-Pass? I dok skeneri ne registriraju Kamuija jer Sibyl isprva odbija priznati postojanje kolektivnog Psycho-Passa, upravo je njegovo djelovanje dovelo do toga da sustav prizna i taj koncept. U trenutku kada Kamui konačno dolazi pred Sibyl, sustav koji je jednako utjelovljenje grupe kao i on, te uperi svoj Dominator u njega, otkrije kako Sibyl, iako sastavljen od kriminalno asimptomatičnih, ima Crime Coefficient od preko 300, sustav konačno prizna i Kamuija i koncept kolektivnog Psycho-Passa kao odvojenu mjeru od individualnog Psycho-Passa, čime je serija dobila potpuno novu dimenziju. Na taj je način Kamui preispitao i Sibylovu svemoć, odnosno njegovu sposobnost da sudi o svima. Kako navodi Kotaku.com: "Tako, pitanje postaje može li Sibyl suditi o sebi samom — i, sukladno tome, koje bi bile posljedice ako bi zaključio da treba biti kažnjen?"[24] Kamui je razriješio ovaj paradoks i na taj način potvrdio svoju tezu da grupa ili sustav kao cjelina može biti zao, iako je sastavljen od dobrih ljudi.

Kamui je također postavio tezu o individualnom sudu preko Dominatora, tvrdeći kako pojedinac ili grupa u očima različitih osoba, "sudaca" koji drže Dominator, može imati drugačiji Crime Coefficient. Dajući Akane potencijal apsolutnog suca, Kamui je objasnio kako bi u njezinim očima, koje su uvijek čiste i usmjerene prema humanizmu, Sibly mogao imati visok Crime Coefficient neovisno o tome koliko "zlih" dijelova ukloni. No, teza o individualnom sucu i subjektivnim referentnim sustavima samo je otvorena, ali konkretna konkluzija nije ponuđena (Akane je odbila skenirati sustav, iako je bilo očito kako uviđa da bi Kamuijeva teza mogla biti točna). Na taj je način Kamui doprinio tematskom razvoju serije kao i Makishima.

Emitiranje[uredi | uredi kod]

Anime je producirala kompanija Production I.G., a premijerno je emitirana na programu Fuji TV-a u sklopu bloka Noitamina u periodu od 12. listopada 2012. do 22. ožujka 2013. godine.[25][26] Toho je 21. prosinca 2012. godine počeo s izdavanjem DVD i blu-ray izdanja prve sezone, što je zaključeno 26. srpnja 2013. godine s osmim izdanjem.[27][28] Blu-ray BOX Set sa 6 diskova koji je sadržavao 11 produljenih epizoda te dodatne materijale izdan je 15. listopada 2014. godine.[29][30]

Kompanija Funimation je licencirala seriju za sjevernoameričko tržište te ju je istovremeno emitirala na svojim stranicama, isprva na japanskom, a onda i na tjednoj bazi na engleskom. Dana 11. ožujka 2014., izašla su tri DVD/blu-ray izdanja prve sezone za sjevernoameričko tržište, iako su izdanja bila Region Free.[31] Serija se mogla nabaviti kroz dva zasebna "Combo Pack" izdanja (svaki po 11 epizoda s dodatnim materijalom) ili jedno posebno "Premium Edition Set" izdanje s još više dodatnog materijala. Licencu za britansko tržište dobila je Manga Entertainment,[32] koji je 1. rujna 2014. izdao anime kao kompletno DVD/blu-ray izdanje.[33] Madman Entertainment je licencirao seriju za australsko i novozelandsko tržište.[34]

Što se tiče neengleskog govornog područja, ukupno su četiri zemlje dobile licence. France 4 je emitirao adaptiranu seriju u Francuskoj uz prijevod Jean-Philippea Dubrullea, dok je za snimanje glasova bila zadužena MediaCenter Post-Production.[35] U Italiji je prva sezona s emitiranjem započela 10. listopada 2013. godine na kanalu Rai 4 u suradnji sa studiom Cine Dubbing International.[35] U konačnici, VSI Berlin je odradila njemački prijevod animea za distributora Kazé Germany.[35] Licencu za Kinu i Tajvan dobila je kompanija Top-Insight International Co., Ltd.[35]

Dana 6. srpnja 2013. godine, Production I.G. je na Anime Expu objavio kako je produkcija druge sezone u tijeku.[36] Druga sezona, naslova Psycho-Pass 2, s emitiranjem je započela 9. listopada 2014. godine u sklopu istog bloka, ali je skraćena na 11 epizoda zbog skraćivanja trajanja cjelokupnog bloka. U srpnju 2014. godine, prije početka druge sezone, Fuji TV je ponovo emitirao cjelokupnu prvu sezonu, ali u formi 11 jednosatnih epizoda (spojene po dvije epizode uz određen broj dodatnog materijala).[37] Četvrta epizoda je povučena s etera zbog sličnosti sa stvarnim ubojstvom koje se dogodilo u Japanu, zbog čega se Naoyoshi Shiotani ispričao na svom Twitter profilu.[38] Funimation je, ipak, emitirao epizodu,[39] čime je nastavio praksu paralelnog emitiranja s Japanom. Ista praksa nastavljena je i s emitiranjem druge sezone, mada je tokom Nove godine napravljena pauza u Sjevernoj Americi.

DVD i blu-ray izdanja druge sezone započela su s izdavanjem 17. prosinca 2014. godine, a proces je zaključen 15. travnja 2015. godine nakon ukupno pet izdanja.[40]

Paralelno s drugom sezonom, najavljeno je i emitiranje anime filma za početak 2015. godine. Film je službeno potvrđen 6. rujna 2013. godine.[41] Pod naslovom Psycho-Pass: The Movie, film je premijerno prikazan u Japanu 9. siječnja 2015. godine. Scenarij su napisali Gen Urobuchi i Makoto Fukami,[42] a sam film je dobro prošao među publikom i kritikom.

Projekt je nastavljen novom filmskom trilogijom, zbirnoga imena Psycho-Pass: Sinners of the System, koja se emitirala od siječnja do ožujka 2019. godine. Prvi film, Crime and Punishment (Case.1), emitiran je 25. siječnja 2019. godine u Japanu, dok su druga dva filma, First Guardian (Case.2) i In the Realm Beyond Is ____ (Case.3), emitirani 15. veljače i 8. ožujka 2019. godine, također u japanskim kinima.[43] Odmah nakon premijere trećeg filma iz serijala, najavljena je i treća sezona animea,[44] planirana za listopad 2019. godine.[45] Krajem rujna, potvrđeno je kako će premijera treće sezone biti 24. listopada, a sastojat će se od osam jednosatnih epizoda.[3] Streaming unutar i izvan Japana ovoga je puta preuzeo Amazon Prime Video.[3] Po emitiranju treće sezone, najavljen je novi film, Psycho-Pass 3: First Inspector, koji će se direktno nastaviti na radnju serije, a planiran je za proljeće 2020. godine.[4][5]

DVD/Blu-ray izdanja[uredi | uredi kod]

Psycho-Pass
Zemlja izdanja Individualna izdanja BOX Set
Izdanje
Datum
Naslovnica
Izdanje
Datum
Naslovnica
 Japan Vol. 1
21. prosinca 2012.
Akane Tsunemori
Shinya Kōgami
Vol. 5
19. travnja 2013.
Nobuchika Ginoza
Tomomi Masaoka
15. listopada 2014.
Vol. 2
25. siječnja 2013.
Akane Tsunemori
Nobuchika Ginoza
Vol. 6
24. svibnja 2013.
Shūsei Kagari
Yayoi Kunizuka
Shion Karanomori
Vol. 3
22. veljače 2013.
Tomomi Masaoka
Shinya Kōgami
Vol. 7
21. lipnja 2013.
Akane Tsunemori
Shinya Kōgami
Shōgo Makishima
Vol. 4
22. ožujka 2013.
Shōgo Makishima
Shinya Kōgami
Vol. 8
26. srpnja 2013.
Shinya Kōgami
Akane Tsunemori
Nobuchika Ginoza
Tomomi Masaoka
Shūsei Kagari
Yayoi Kunizuka
Shion Karanomori
 Sjedinjene Države Part One
11. ožujka 2014.
Akane Tsunemori
Shinya Kōgami
Part Two
11. ožujka 2014.
Shinya Kōgami
Shōgo Makishima
11. ožujka 2014.
 Ujedinjeno Kraljevstvo
1. rujna 2014.
 Australija Collection 1
21. svibnja 2014.
Akane Tsunemori
Shinya Kōgami
Collection 2
21. svibnja 2014.
Shinya Kōgami
Shōgo Makishima
Psycho-Pass 2
 Japan Vol. 1
17. prosinca 2014.
Akane Tsunemori Vol. 4
18. ožujka 2015.
Yayoi Kunizuka
Shion Karanomori
Jouji Saiga
TBA
Vol. 2
21. siječnja 2015.
Nobuchika Ginoza
Mika Shimotsuki
Vol. 5
15. travnja 2015.
Kirito Kamui
Vol. 3
18. veljače 2015.
Sakuya Tōgane
Sho Hinakawa
 Sjedinjene Države
8. ožujka 2016.
 Ujedinjeno Kraljevstvo
16. svibnja 2016.
 Australija
TBA
Psycho-Pass: The Movie
 Japan
15. srpnja 2015.
Akane Tsunemori
Shinya Kōgami
 Sjedinjene Države
7. lipnja 2016.
Akane Tsunemori
Shinya Kōgami
 Ujedinjeno Kraljevstvo
TBA
TBA
 Australija
TBA
TBA
Psycho-Pass: Sinners of the System
 Japan Case.1
18. rujna 2019.
Nobuchika Ginoza
Mika Shimotsuki
Case.2 Teppei Sugō
Tomomi Masaoka
Case.3 Shinya Kōgami
 Sjedinjene Države
TBA
TBA
 Ujedinjeno Kraljevstvo
TBA
TBA
 Australija
TBA
TBA
Psycho-Pass 3
 Japan Vol. 1
22. siječnja 2020.
Arata Shindō
Kei Mikhail Ignatov
Vol. 3
18. ožujka 2020.
TBA
TBA
Vol. 2
19. veljače 2020.
TBA
Vol. 4
15. travnja 2020.
TBA
 Sjedinjene Države
TBA
TBA
 Ujedinjeno Kraljevstvo
TBA
TBA
 Australija
TBA
TBA

Derivirani sadržaj[uredi | uredi kod]

Manga[uredi | uredi kod]

Dana 2. studenog 2012. godine časopis Jump Square je započeo izdavanje mange naslovnjene Inspector Akane Tsunemori (japanski: 監視官 常守朱 Kanshikan Tsunemori Akane), koju je ilustrirao Hikaru Miyoshi.[46] Prvo tankōbon izdanje izdano je 4. veljače 2013. godine.[47] U studenom 2013. godine objavljeno je kako je 380,000 kopija mange distribuirano po Japanu s tri broja.[48]

Dana 30. lipnja 2014., Monthly Comic Blade je započeo izdavanje nove mange, naslovljene Psycho-Pass: Inspector Shinya Kogami (japanski: 監視官 狡噛 慎也 Kanshikan Kōgami Shinya). Autori priče su Midori Gotou i Production I.G., dok su ilustracije djelo Natsuo Sai.[37]

Romani[uredi | uredi kod]

Tokom 2013. godine, Makoto Fukami je izradio novelizaciju animea koju je Mag Garden izdao u dva dijela - 4. veljače i 4. travnja.[49][50] Naoyoshi Shiotani je rekao kako su romani znatno nasilniji od samog animea.[16] Aya Takaba, koja je radila na samom animeu, napisala je i prequel roman naslova Namae no Nai Kaibutsu, koji je prije službenog tiska objavljen na Noitaminainim web stranicama. Roman je izdan 4. veljače 2013. godine.[51]

Dana 25. lipnja 2014., S-F Magazine je započeo izdavanje serije romana temeljenim na četvero likova koje je kreirao Ryō Shigami. Nakon što je serijalizacija završena, romani su prerađeni i u listopadu 2014. godine tiskani kao cjelina. Likovi u pitanju su Choe Gu-sung, Shūsei Kagari, Yayoi Kunizuka i Shion Karanomori.[37] U prosincu 2014. je izdana i Psycho Pass Genesis, koja objašnjava nastanak Sibyla i ulogu koju je imao Tomomi Masaoka.[37]

Igre[uredi | uredi kod]

Interaktivni vizualni romani naslova Chimi Chara Psycho-Pass, koji prikazju chibi verzije glavnih likova, ukomponirani su u blu-ray izdanje animea te im se može pristupiti s bilo kojeg uređaja koji očitava blu-ray diskove.[52][53] Igra sadrži ukupno 12 priča. U svibnju 2014. godine, Anime News Network je objavio kako 5pb. radi na igri temeljenoj na animeu za Xbox One. Igra, naslova Psycho-Pass: Mandatory Happiness, zapravo je originalna priča Gena Urobuchija smještena između prve i šeste epizode prve sezone i to na udaljenom otoku izvan grada. Osim glavnih likova iz animea, igra donosi tri nova lika - inspektoricu Nadeshiko Kugatachi, Enforcera Takumu Tsuruhija te misterioznog negativca, hakera Alphu, koji je na određeni način povezan s inspektoricom Kugatachi.[54] Igra je izašla 28. svibnja 2015. godine u Japanu.[55] Verzije za europsko i američko tržište izašle su u rujnu 2016. godine.

Akane Tsunemori se pojavljuje i kao sporedni, neigrivi lik u borilačkoj igri Nitroplus Blasterz: Heroines Infinite Duel iz 2015. godine.

Kritike[uredi | uredi kod]

Fujijev producent Akitoshi Mori je rekao kako je Psycho-Pass bilo prvo djelo koje je on nadzirao. Preliminarna prikazivanja animea u Noitaminaovoj trgovini i kafiću privukla su jako malo ljudi, što je zasmetalo Morija. Ipak, kako je serija išla svojom tokom, tako se povećavao i broj gledatelja. Do posljednje epizode, preko 1,000 ljudi se pojavilo da vidi kraj prve sezone, iako je prostorija bila namijenjena za samo 70 ljudi. Kada je vidio koliko fanova prati anime, Mori je bio sretan te je želio da sljedeća prikazivanja budu u prostorima s većim kapacitetom.[37]

Psycho-Pass
Ocjene kritike
Izvor Ocjena
IMDb 8.4/10 stars
MyAnimeList 8.6/10 stars
The Nihon Review 7/10 stars
ANN[56] 4/5 stars
T.H.E.M. Anime 3/5 stars

Psycho-Pass je među kritičarima prošao izrazito dobro i dobio je, u principu, jednoglasno odobravanje. Pišući za Anime News Network, Rebecca Silverman je pohvalila anime zbog "visoke razine interesantnosti" u prikazivanju svog distopijskog svijeta. Ipak, naglasila je kako su nasilne scene toliko brutalne da bi mogle prestrašiti gledatelje.[21][57] Kotakuov Richard Eisenbeis je prvu polovicu prve sezone opisao kao "neodoljivu cyberpunk zagonetku", pohvalio društvo kakvo anime prikazuje i ubojstva koja je izveo Shōgo Makishima. Ipak, kritizirao je korištenje napredne tehnologije i usporedio to s drugim žanrovskim filmovima tvrdeći doduše kako je Psycho-Pass bolje obradio neke teme, no nije uspio pronaći opravdanje za Makishiminu kriminalnu asimptomatičnost, odnosno za nedostatak objašnjenja povodom iste. Dakako, radilo se o kritici prve polovice sezone, kada svi podaci još nisu bili poznati.[23] DVD Talk je nahvalio Makishimu zbog njegovih postignuća tokom razvoja priče i njegove osobnosti.[58] Neke epizode prve sezone nazvane su "fillerima" zbog činjenice da su ubačene kako bi izgradile temelje za klimakse u nekim kasnijim epizodama.[21][59] Isto tako, Bamboo Dong s Anime News Networka je kritizirao segment u kojem se otkriva prava priroda Sibyla, nazvavši ga "jednim od najglupljih otkrića u povijesti animea."[60]

Pišući za The Fandom Post, Thomas Zoth je pohvalio fokus na glavne likove i razvojih istih kroz anime. Akanein razvoj i promjene kroz serziju su jednoglasno pohvaljeni.[61][62] Zoth je također uživao u scenama između Kōgamija i Makishime te scenama koje prikazuju status quo. Već spominjanu šesnaestu epizodu je nazvao "Urobuchijevim remek-djelom".[63][64] Silvermanova se također osvrnula na paralelizam između razvoja Akane i Kōgamija te na dvosmislen kraj koji konačnu presudu prepušta gledateljima.[57] DVD Talk je pohvalio i sporedne likove, dodajući ipak kako je dio njih realiziran ispod očekivanja te kako je Shion Karanomori najslabije istražen lik.[65] Stranica IMDb je seriji dala visoku 8.4/10 ocjenu.[66]

Silvermanova je, tokom emitiranja serije, kritizirala animaciju zbog slabog osvjetljenja koje ju čini teško razumljivom.[21][57] Pišući za Japanator, Hiroko Yamamura je pohvalila visoki budžet, stil animacije i fokus na detaljima i tehnologiji. Premisa ju je odmah privukla te je izrazila kako očekuje da će serija do kraja održati visoki nivo kvalitete.[67] U sličnom tonu, animaciju je pohvalio i Hope Chapman s ANN-a.[7]

Psycho-Pass 2
Ocjene kritike
Izvor Ocjena
IMDb 8.4/10 stars
ANN[56] 2.5/5 stars
MyAnimeList 7.8/10 stars

Druga sezona je također dobila dobre kritike, mada hvale nisu bile jednako intenzivne kao i za prvu sezonu. Pišući za Kotaku, Richard Eisenbeis je drugu sezonu opisao kao "slasno mračnu i morbidnu cyberpunk priču", pohvalivši nekoliko segmenata serije, među kojima su razrade geneze Sibyla, proučavanje paradoksa svemoći i analiza prosječnog građanina. Mišljenja o Kamuiju su bila podijeljenja, mada je konsenzus kako, unatoč kvaliteti, nije nadmašio svog prethodnika, Makishimu. Slično mišljenje imao je i o nasilju u seriji.[68] Hope Chapman je bio osjetno kritičniji prema drugoj sezoni, napdajući premisu serije i samu radnju u nekoliko navrata. Temeljem njegovih epizodnih kritika, prilično dobar početak serije kasnije je degradirao i došao do jako lošeg ishoda na samom kraju.[69] Pišući za ganbareanime.com, korisnik Jikman je u svojoj kritici posljednje epizode napisao kako druga sezona svakako nije bila loša, ali kako su određeni momenti djelovali ubrzano i nedovoljno razrađeno. Isto tako, primijetio je kako je druga sezona znatno više temeljena na samoj radnji, a manje na razvoju likova, što je još jedna od razlika u odnosu na prvu sezonu. Konačno, zaključio je kako druga sezona, iako dobra, ne predstavlja veliki pomak u odnosu na prvu.[70] IMDb je drugoj sezoni također dao izrazito visoku 8.4/10 ocjenu.[71]

Prodaja DVD i blu-ray izdanja bila je prilično dobra.[72][73] U travnju 2014., anime je nominiran za nagradu Seiun.[74] Časopis Newtype je rangirao Psycho-Pass kao četvrti najbolji anime 2013. godine.[75] Jedanaesta epizoda prve sezone proglašena je najboljom epizodom u glasovanju fanova povodom desete obljetnice bloka Noitamina. Akane, Kōgami i Makishima su se također našli u anketama te su pobijedili, svatko u svojoj kategoriji.[76] Anime News Network ga je također proglasio petim najpristupačnijim animeom za ljude koji nisu ranije gledali japansku animaciju.[77]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. TVアニメ第三期、制作決定!!
  2. 'Psycho-Pass' Franchise Announces Sequel
  3. 3,0 3,1 3,2 Psycho-Pass 3 Anime Reveals Promo Video, October 24 Debut, 8-Episode Length, Visual, Theme Song Artists
  4. 4,0 4,1 „Psycho-Pass 3 Anime Gets Film Next Spring”. Anime News Network. December 12, 2019. Pristupljeno December 12, 2019. 
  5. 5,0 5,1 „Psycho-Pass 3 Anime Film Is Compilation Film”. Anime News Network. December 12, 2019. Pristupljeno December 12, 2019. 
  6. „Psycho-Pass Anime Launches 10th Anniversary With New Film”. Anime News Network. 2022-08-14. Pristupljeno 2022-08-14. 
  7. 7,0 7,1 7,2 „Psycho-Pass Season One Blu-Ray - Complete Collection Premium Edition”. Anime News Network. 29. travnja 2014. Pristupljeno 29. travnja 2014. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 „Psycho-Pass Chief Director: Word 'Moe' Is Banned Among Staff”. Anime News Network. 11. listopada 2012. Pristupljeno 23. veljače 2013. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 9,8 „Media Q&A with Executive Director Katsuyuki Motohiro, Director Naoyoshi Shiotani and Producer Joji Wada (of "PSYCHO-PASS") by Dennis A. Amith and Michelle Tymon (J!-ENT Interviews and Articles)”. J!-Entoline. 7. svibnja 2013. Arhivirano iz originala na datum 2013-06-27. Pristupljeno 30. prosinca 2013. 
  10. Green, Scott (5. listopada 2012). „Urobuchi Supports "PSYCHO-PASS" Director On Twitter SPOILER ALERT”. Crunchyroll. Arhivirano iz originala na datum 2013-02-25. Pristupljeno 21. veljače 2013. 
  11. „Psycho-pass Anime Series Coming to Noitamina in October”. Anime News Network. 30. ožujka 2012. Pristupljeno 22. kolovoza 2014. 
  12. „Funimation Confirms Psycho Pass home video release”. Anime News Network. 30. ožujka 2013. Pristupljeno 7. siječnja 2014. 
  13. „Psycho-Pass 2's Scripts Overseen by Fafner's Tow Ubukata”. Anime News Network. Pristupljeno 23. lipnja 2014. 
  14. „AnimeLab adds Psycho-Pass 2”. Anime News Network. Pristupljeno 14. ožujka 2015. 
  15. 15,0 15,1 „Noitamina Interviews Psycho-Pass Director”. Otaku USA. 8. svibnja 2014. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-09. Pristupljeno 9. svibnja 2014. 
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 „Directors's Panel with Katsuyuki Motohiro, Naoyoshi Shiotani, and Atsuko Ishizuka”. Anime News Network. 30. ožujka 2013. Pristupljeno 30. prosinca 2013. 
  17. „Interview: George Wada, Producer of Attack on Titan”. Anime News Network. 23. srpnja 2013. Pristupljeno 23. srpnja 2013. 
  18. „Blu-ray & DVD Series Volume 2” (Japanese). Psycho Pass. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-30. Pristupljeno 8. siječnja 2013. 
  19. „Blu-ray & DVD Series Volume 5” (Japanese). Psycho Pass. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-30. Pristupljeno 8. siječnja 2013. 
  20. „"PSYCHO-PASS" Complete Original Soundtrack”. CDJapan. Pristupljeno 29. prosinca 2013. 
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 „Review: Psycho-Pass Episodes 1 - 11 Streaming”. Anime News Network. Pristupljeno 3. travnja 2013. 
  22. „Interview: Gen Urobuchi”. Anime News Network. 17. rujna 2014. Pristupljeno 17. rujna 2014. 
  23. 23,0 23,1 Eisenbeis, Richard (8. siječnja 2013). „Psycho Pass is a Compelling Cyberpunk Mystery (And It’s Only Half Done)”. Kotaku. Kotaku. Pristupljeno 20. veljače 2013. 
  24. Eisenbeis, Richard (23. prosinca 2014). „Psycho Pass 2 is a Deliciously Dark and Disturbing Cyberpunk Tale”. Kotaku. Kotaku. Pristupljeno 15. ožujka 2015. 
  25. „第1話「犯罪係数」” (japanski). Production I.G. Pristupljeno 7. siječnja 2014. 
  26. „第22話「完璧な世界」” (japanski). Production I.G. Pristupljeno 7. siječnja 2014. 
  27. „Blu-ray & DVD” (japanski). TVアニメ「PSYCHO-PASS サイコパス」. Psycho-Pass. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-30. Pristupljeno 24. veljače 2013. 
  28. „Blu-ray & DVD” (japanski). TVアニメ「PSYCHO-PASS サイコパス」. Psycho-Pass. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-30. Pristupljeno 29. prosinca 2013. 
  29. Psycho-Pass: Blu-ray BOX” (japanski). psycho-pass.com. Arhivirano iz originala na datum 2015-02-17. Pristupljeno 15. ožujka 2015. 
  30. „noitaminA Highlights ‘Psycho-Pass’ Blu-ray Box Set, First Anime Feature”. The Fandom Post. Pristupljeno 8. srpnja 2014. 
  31. „Psycho-Pass: The Complete First Season Blu-rays”. Blu-ray.com. 19. prosinca 2013. Pristupljeno 15. ožujka 2015. 
  32. „Manga UK Licenses Live-Action Hentai Kamen Film”. Anime News Network. 29. listopada 2013. Pristupljeno 30. prosinca 2013. 
  33. „Unboxing: Psycho Pass – Series 1 Part 2 (Blu-ray / DVD Combo Pack) [USA”]. AnimeBlurayUK. 17. kolovoza 2014. Pristupljeno 15. ožujka 2015. 
  34. "Madman Acquires Attack On Titan" (Press release). Anime News Network. 2012-06-30.
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 „Psycho-Pass”. Anime News Network. Pristupljeno 15. ožujk 2015. 
  36. „I.G Head: 2nd Psycho-Pass Anime Season Is Underway”. Anime News Network. 6. srpnja 2013. Pristupljeno 6. srpnja 2013. 
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 37,4 „Psycho-Pass 2 to Debut in October, Followed by Winter Film”. Anime News Network. 21. ožujka 2014. Pristupljeno 21. ožujka 2014. 
  38. „Anime Episode Resembles Real-Life Murder, Won't Be Broadcasted”. Kotaku. 31. srpnja 2014. Pristupljeno 31. srpnja 2014. 
  39. „Funimation Streams Cancelled Psycho-Pass Episode”. Anime News Network. Pristupljeno 31. srpnja 2014. 
  40. Psycho-Pass 2: DVD/Blu-ray” (japanski). psycho-pass.com. Arhivirano iz originala na datum 2015-02-16. Pristupljeno 15. ožujka 2015. 
  41. „Psycho-Pass Anime Gets New Film Along With 2nd Season”. Anime News Network. 6. rujna 2013. Pristupljeno 8. rujna 2013. 
  42. „Psycho-Pass Film Slated for January 9 With Gen Urobuchi, Makoto Fukami”. Anime News Network. 26. rujna 2014. Pristupljeno 27. rujna 2014. 
  43. AnimeNewsNetwork - Psycho-Pass: Sinners of the System
  44. AnimeNewsNetwork: Psycho-Pass Anime Gets 3rd Season
  45. AnimeNewsNetwork: Psycho-Pass Anime's 3rd Season Premieres in October
  46. „I.G & Urobuchi's Psycho-Pass Sci-Fi Anime Inspires Manga”. Anime News Network. 2. listopada 2012. Pristupljeno 23. veljače 2012. 
  47. „監視官 常守朱 1” (japanski). Shueisha. Pristupljeno 24. veljače 2013. 
  48. „Psycho-Pass Manga About Akane Has 380,000 Copies in Print”. Anime News Network. 3. studenog 2013. Pristupljeno 30. prosinca 2013. 
  49. „PSYCHO-PASS サイコパス (上) 通常版” (japanski). Psycho Pass. Arhivirano iz originala na datum 2014-01-01. Pristupljeno 31. prosinca 2013. 
  50. „PSYCHO-PASS サイコパス (下) 通常版” (japanski). Psycho Pass. Arhivirano iz originala na datum 2014-01-01. Pristupljeno 31. prosinca 2013. 
  51. „「標本事件」とは何だったのか? 『サイコパス』スピンオフ小説が、ノイタミナノベル先行掲載決定” (japanski). Anime Anime. 13. siječnja 2013. Pristupljeno 29. prosinca 2013. 
  52. „Nitro+: Not Involved in Blu-ray Visual Novels, But Our Staffers Are - News”. Anime News Network. 2. srpnja 2013. Pristupljeno 6. srpnja 2013. 
  53. „Psycho-Pass Blu-rays to Include Mini-Adventure Games - Interest”. Anime News Network. 2. srpnja 2013. Pristupljeno 6. srpnja 2013. 
  54. „Psycho-Pass Anime Gets Xbox One Game by 5pb.”. Anime News Network. 27. svibnja 2014. Pristupljeno 27. svibnja 2014. 
  55. „Psycho-Pass: Mandatory Happiness”. Giant Bomb. Pristupljeno 16. ožujka 2015. 
  56. 56,0 56,1 Ova ocjena nastala je kao srednja vrijednost svih slovnih ocjena sadržanih u kritikama dostupnim pod linkom. Slovne ocjene su pretvorene u numerički sustav po principu: A-5, B-4, C-3, D-2, F-1. Ukupan zbroj ocjena podijeljen je s brojem epizoda te je srednja ocjena izvučena po tom principu.
  57. 57,0 57,1 57,2 „Psycho-Pass episodes 12 - 22 Streaming”. Anime News Network. Pristupljeno 30. prosinca 2013. 
  58. „PPsycho-Pass: Part One (Blu-ray)”. DVDTalk. Pristupljeno 18. travnja 2014. 
  59. „Psycho-Pass Episode #15 Anime Review”. The Fandom Post. 16. listopada 2012. Pristupljeno 7. siječnja 2013. 
  60. Dong, Bamboo (14. travnja 2014). „Hal I Met Your Mother”. Anime News Network. Pristupljeno 14. travnja 2014. 
  61. „Psycho-Pass Episode #13 Anime Review”. The Fandom Post. 22. siječnja 2013. Pristupljeno 31. prosinca 2013. 
  62. Hanley, Andy. „ANIME REVIEW: Psycho-Pass Complete Season 1 Collection”. UK Anime Network. Pristupljeno 7. rujna 2014. 
  63. „Psycho-Pass Episode #21 – 22 Anime Review”. The Fandom Post. 21. ožujka 2013. Pristupljeno 31. prosinca 2013. 
  64. „Psycho-Pass Episode #16 Anime Review”. The Fandom Post. 12. veljače 2013. Pristupljeno 31. prosinca 2013. 
  65. „Psycho-Pass: Part Two (Blu-ray)”. DVDTalk. Pristupljeno 18. travnja 2014. 
  66. „IMDB: Psycho-Pass. IMDb. Pristupljeno 18. ožujka 2015. 
  67. Yamamura, Hiroko (16. listopada 2012). „First Impressions: Psycho-Pass”. Japanator. Arhivirano iz originala na datum 2012-12-28. Pristupljeno 21. ožujka 2013. 
  68. Eisenbeis, Richard (23. prosinca 2014). „Psycho Pass 2 is a Deliciously Dark and Disturbing Cyberpunk Tale”. Kotaku. Pristupljeno 18. ožujka 2015. 
  69. Chapman, Hope (17. listopada - 14. prosinca 2014). „Psycho Pass 2 - Reviews”. Anime News Network. Pristupljeno 18. ožujka 2015. 
  70. „Psycho Pass 2 Episode 11 (END) – Review”. ganbareanime.com. 18. prosinca 2014. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-03. Pristupljeno 18. ožujka 2015. 
  71. „IMDB: Psycho-Pass 2. IMDb. Pristupljeno 18. ožujka 2015. 
  72. „Japan's Animation DVD Ranking, June 17-23”. Anime News Network. 25. lipnja 2013. Pristupljeno 29. travnja 2014. 
  73. „Japan's Animation Blu-ray Disc Ranking, June 17-23”. Anime News Network. 25. lipnja 2013. Pristupljeno 29. travnja 2014. 
  74. „"Gargantia," "Psycho-Pass" and "Girls und Panzer" Nominated for Seiun Sci-Fi Award”. Crunchyroll. 28. travnja 2014. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-29. Pristupljeno 28. travnja 2014. 
  75. „Attack on Titan Wins Top Prizes in Newtype Anime Awards”. Anime News Network. Pristupljeno 12. lipnja 2014. 
  76. „Winners of Noitamina 10th Anniversary Fan Vote Announced”. Anime News Network. 31. ožujka 2013. Pristupljeno 31. ožujka 2014. 
  77. Lynzee, Lamb (23. kolovoza 2014). „7 "Gateway" Anime Sure to Get Newbies Hooked”. Anime News Network. Pristupljeno 23. kolovoza 2014. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]