Smrt Djevojčice sa žigicama (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Smrt Djevojčice sa žigicama
Žanrkriminalistički triler
RežijaGoran Kulenović
ProdukcijaAntun Bahat
Ivor Hadžiabdić
ScenarioGoran Kulenović
Zoran Ferić
UlogeOzren Grabarić
Goran Navojec
Jelena Lopatić
Borko Perić
MuzikaDubravko Robić
Premijera19. srpnja 2023.
Jezikhrvatski jezik
Trajanje114 minuta
Država Hrvatska
Kompanija
DistributerCON film
Tehnička ekipa
KameraMirko Pivčević
MontažaGoran Kulenović
ScenografijaVeronika Radman
KostimiSanja Šeler
ŠminkaSanja Hrstić
ZvukIvan Zelić

Smrt Djevojčice sa žigicama hrvatski je crnohumorni kriminalistički triler iz 2023. godine koji je režirao Goran Kulenović prema istoimenom romanu Zorana Ferića. Scenarij za film napisali su Kulenović i Ferić, a u koprodukciji su sudjelovale kuće iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Film je premijeru imao 19. srpnja 2023. godine na 70. Filmskom festivalu u Puli, a u širu kinodistribuciju pušten je 14. rujna 2023. godine.

Smrt Djevojčice sa žigicama bio je drugi dugometražni igrani film Gorana Kulenovića nakon komedije Pjevajte nešto ljubavno (2007.) te značajan žanrovski preokret za redatelja koji je ranije uglavnom radio kratkometražne i televizijske projekte. Radnja filma fokusirana je na patologa po imenu Goran Ferić (Fero), kojeg tumači Ozren Grabarić, a koji nedugo nakon razvoda odlazi natrag na Rab, gdje je odrastao. Istovremeno, na otoku je ubijena Marillena, lokalna transeksualka porijeklom iz Rumunjske, koju su svi zvali "Djevojčica sa žigicama" (Elma Juković), i pokopana je malena Mirna, kći Ferinog prijatelja Globusa (Slavko Sobin), koja je iznenada umrla. Kada Ferin prijatelj iz djetinjstva, policijski inspektor nadimka Mungos (Goran Navojec) preuzme slučaj, Fero biva uvučen u ovaj misteriozni slučaj koji im otkriva niz otočkih tajni, ali i tajne iz Ferine prošlosti.

Film je prošao prilično dobro među domaćim kritičarima, a polučio je i solidan komercijalni uspjeh.[1]

Radnja[uredi | uredi kod]

Goran Ferić, zvan Fero (Ozren Grabarić), svježe je razvedeni patolog iz Zagreba koji se 1992. godine, na samom početku rata, vraća na Rab. Dok se vozi brodom do mjesta, Fero se prisjeća kako je kao dječak, nakon smrti majke, s ocem došao na otok, gdje je proveo djetinjstvo i mladost, sve dok nije otišao na studij medicine u Zagreb. Razlog njegova dolaska na otok je smrt šestogodišnje Mirne, kćeri njegovog prijatelja iz mladosti, Globusa (Slavko Sobin), koja je iznenada umrla i čiji je sprovod na dan njezina dolaska. Istovremeno dok se održava misa zadušnica za malu Mirnu, lokalna žena sa sinom na plaži pronalazi osakaćeni leš Marillene (Elma Juković), lokalne prostitutke koja je zapravo transseksualka koja je došla na Rab iz Rumunjske. Lokalni policajci pozvani su na mjesto zločina, ali odluče kasnije javiti svom šefu, Mungosu (Goran Navojec), zbog Mirninog sprovoda i malonogometne utakmice koju imaju istoga dana.

Mungos (Goran Navojec) i Fero (Ozren Grabarić) sukobili su se oko Rankove krivnje; Rankov je život spašen upravo zahvaljujući činjenici da je Fero riješio slučaj.

Na misi zadušnici, lokalni "redikul" Ranko (Borko Perić) dolazi i govori kako su fratri raskomadali Mirnu motornom pilom, a kasnije tvrdi i kako su je silovali. Ranko je uklonjen s mire, nakon čega se sprovod održao. Vjerujući kako Globus neće igrati zbog sprovoda kćerke, ekipa pozove Feru da igra kao zamjena, ali njihova ekipa gubi; tada se iznenada pojavljuje Globus, koji se uključuje na utakmicu i situacija se naglo promijeni te lokalna momčad uspijeva pobijediti. U svlačionici, nakon utakmice, Globus plače pod tušem. Nakon utakmice, Fero odlazi na piće s Mungosom i ostalim prijateljima iz mladosti, ali sastanak prekidaju lokalni policajci, koji Mungosu javljaju o Mariellinoj smrti. Mungos kaže Feri kako će mu trebati u istrazi.

Marillena, odnosno "Djevojčica sa žigicama", kako su je zvali u mjestu, bila je transseksualka koja je imala spolne odnose s mnogim muškarcima u mjestu. Kada shvate da je imala gonoreju, Fero kaže Mungosu kako moraju postojati kartoni onih koji su se liječili od te bolesti, što im je prvi trag; tijekom istrage, otkriva se kako je broj oboljelih od gonoreje velik, ali i kako je Globusova supruga (Iva Babić), natjerala Marillenu da se liječi od gonoreje nakon sukoba. Ono što je čudno jest i to što, iako se čini da je Marillena udavljena, na lešu postoje nekarakteristične ozljede koje podsjećaju na napad životinje, što oživi lokalnu legendu o komodoskom varanu koji je doveden na otok i navodno je pobjegao. Kako bi im pomogao u istrazi, Mungos i Fero odlaze do lokalnog svećenika (Slavko Juraga), koji im odluči pomoći u istrazi koliko može.

Fero se u međuvremenu ponovno susreo s Frankom (Jelena Lopatić), svojom ljubavi iz mladosti, s kojom je prekinuo vezu zbog odlaska na studij, te je jasno da među njima postoji iskra, iako Fero ubrzo biva razočaran jer shvati da je Franka u vezi s lokalnim piscem Bobom (Voja Brajović), za kojeg se ubrzo ispostavi da je bio jedan od Marilleninih klijenata te da je Franki, također, prenio gonoreju. Fero i Mungos nisu ništa bliže rješenju, a ni egzorcizam kojem prisustvuju u lokalnoj ludnici ne pomaže im; tu se ispostavlja kako je ravnatelj ludnice (Darko Stazić), također bio Marillenin klijent, ali i kako Fero i Mungos imaju mračnu tajnu iz prošlosti. Naime, dok su bili mladi, na Rab su često dolazili homoseksualci i kako bi ih otjerali, crkveni i lokalni komunistički čelnici "odobrili" su mladićima (među kojima su bili Fero, Mungos i svi prijatelji) da tuku homoseksualce kako bi ih potjerali; tijekom jednog takvog napada, slučajno je stradao upravo Ranko, koji je, kako je implicirano, od ozljeda koje je zadobio padom sa zida, razvio psihički poremećaj. Mladići su ekslupirani od odgovornosti i sva je tazaškano. Ipak, unatoč tome, Mungosu je Ranko primarni osumnjičenik te unatoč Ferinim molbama, Mungos hapsi Ranka i fizički ga zlostavlja kako bi ovaj priznao, međutim Ranko bježi iz policije.

U međuvremenu, Fero je sam nastavio istragu te je otkrio kako je Bobo imao tajni dogovor s Marillenom da mu ona nabavi "radioaktivni sat" iz Rumunjske s kojim bi ubio svoju bogatu tetu o kojoj se brinuo, a koja je bila stara i bolesna, te naslijedio svu njezinu imovinu. Kada to saznaju, otkriju kako je Bobo vratio sat Marilleni, ali i kako je mala Mirna imala običaj krasti ljudima stvari te kako je Marilleni, s kojom se često družila, ukrala nekakav sat. Fero tada poveže sve i odlazi do Mungosa, koji upravo lovi Ranka; Ranko ponovo završi na istom zidu s kojega je pao mnogo godina ranije, ali Fero dolazi u pravi trenutak i spašava mu život, dok Mungosu govori kako je otkrio tko je ubojica. Njih dvoje tada odlaze do Globusa i insinuiraju da je njegova supruga ubila Marillenu jer su vjerovali kako je ona "ubila" Mirnu sa satom, koji je Mirna ukrala. Globus tada prizna da je on to učinio i preuzme odgovornost, nakon čega ga Mungos hapsi. Na kraju se otkrije kako sat uopće nije bio radioaktivan i kako je Marillena lagala Bobi.

Nakon riješenog slučaja, Franka i Fero šetaju i razgovaraju o budućnosti i Ferinom mogućem ostanku kada vide kako Ranko pred lokalnom djecom pali ptičice koje je ulovio i baca ih u more. Nedugo zatim, Feri u kući dolaze Mungos i svećenik koji mu daju nemoralnu ponudu da spase Globusa. Naime, Globus je netom prije svega dobio poziv u vojsku i Feri se nudi mogućnost da potpiše lažirani izvještaj patologa da je Marillena stradala u napadu divljih svinja (koje, doista, jesu osakatile leš, ali nisu ju ubile) i tako oslobodi Globusa, koji bi onda išao u vojsku i njegova bi sudbina bila prepuštena ratu. Fero se nećka, ali ga Mungos i svećenik podsjećaju da je Globus njihov prijatelj i kako je i njemu nekoć davno oprošten zločin, no Fero i dalje tvrdi kako to nije u redu. Film ne otkriva je li Fero potpisao lažirani izvještaj ili ne, a na kraju se otkriva kako je sljedećeg jutra napustio otok.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

  • Ozren Grabarić kao Goran Ferić, zvan Fero, patolog iz Zagreba. Fero je svježe razveden i vraća se na Rab, gdje je živio do odlaska na studij medicine u Zagreb, kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svog prijatelja iz mladosti, Globusa. Na otoku, Fero biva upleten u slučaj smrti "Djevojčice sa žigicama", prilikom čega se otkrije kako je imao ljubavnu vezu s Frankom u mladosti i kako je bio djelomično odgovoran za to što je Ranko postao invalid. Na kraju, Ferina je istraga ta koja je dovela do pravog počinitelja. Mladog Feru tumačio je Marin Stević. Grabarić je bio jedan od prvih potvrđenih glumaca u filmu, a sam Zoran Ferić rekao je kako ne odgovara njegovoj predodžbi lika.[2]
  • Goran Navojec kao Mungos, lokalni policijski inspektor i Ferin najbolji prijatelj iz mladosti. Mungos je sposoban istražitelj bez skrupula, ali isto tako i tvrdoglav te pun predrasuda, naročito prema Ranku, za čije je stanje i on sam djelomično kriv. Na momente je i izrazito bešćutan, a da nije bilo Ferine intervencije, Mungos je ponovo bio spreman ugroziti Rankov život, iako nije imao nikakvih čvrstih dokaza o njegovoj krivnji. Mladog Mungosa tumačio je Kristijan Petelin.
  • Jelena Lopatić kao Franka, lokalna knjižničarka i Ferina ljubav iz mladosti. Franka je dobroćudna i vedra kao lik, a isto tako je i puna oprosta, što se najbolje vidi u njezinom odnosno s Bobom, iako i ona ima granice. U mladosti je bila zaljubljena u Feru, ali njihova veza nije se razvila jer je Fero otišao na studij u Zagreb. U tijeku priče prekida svoj odnos s Bobom, koji joj je prenio gonoreju, i nada se kako bi Fero mogao ostati na Rabu, ali to se ne događa. Mladu Franku tumačila je Danijela Evdjenić. Jelena Lopatić bila je među prva tri potvrđena glumačka lica u filmu, a Ferić je i za nju rekao kako ne odgovara liku Franke kakvom ju je on zamislio.[2]
  • Borko Perić kao Ranko, lokalni "redikul" koji šeta mjestom kao beskućnik i uvijek u istoj, prljavoj odjeći. Na sprovodu male Mirne tvrdi kako su ju lokalni svećenici silovali i raskomadali, a kasnije se ispostavlja kako je osumnjičen za smrt vlastite majke te kako je bio Marillenin klijent. U mladosti je bio osumnjičen da je homoseksualac te su ga Mungos, Fero i ostali progonili dok nije pao sa zida i ozlijedio se, postavši tako invalid. Po mjestu je lovio ptice koje je onda polijevao gorivom i palio. Uz Grabarića i Jelenu Lopatić, Perić je bio jedan od prva tri glumca čiji je angažman javno potvrđen, a sam Ferić je i za njega rekao kako ne odgovara liku Ranka kakvim ga je on zamislio.[2]

U ostalim ulogama pojavljuju se:

  • Slavko Sobin i Iva Babić kao Globus i Renata, Mirnini roditelji te Ferini i Mungosovi prijatelji iz mladosti. Smrt njihove šestogodišnje Mirne bila je razlog Ferinog dolaska na otok. Mladog Globusa tumačio je Dominik Dolenc.
  • Nikša Butijer kao Tomo, Ferin i Mungosov prijatelj iz djetinjstva, koji ima mentalno retardiranu kći zbog koje se posvadio s Maškarinom. Mladog Tomu tumačio je Aaron Aleksej Ljevakovic.
  • Luka Petrušić kao Maskarin, Ferin i Mungosov prijatelj iz djetinjstva, koji je Tomi ponudio human način da liši svoju kći patnji. Mladog Maskarina tumačio je Patrik Radotić.
  • Slavko Juraga kao fra Marijan, lokalni franjevac koji pomaže Feri i Mungosu u istrazi.
  • Elma Juković kao Marillena, znana kao "Djevojčica sa žigicama", rumunjska transseksualka koja je ujedno bila i otočka prostitutka, u kojem je svojstvu velik broj mještana zarazila gonorejom. Njezin je leš pronađen uz obalu tako da je njezina smrt bila okosnica slučaja.
  • Voja Brajović kao Bobo, mjesni pisac i Frankin partner. Posjećivao je Marillenu i od nje dobio gonoreju. Iako je već ranije surađivao s Brajovićem na seriji Crno-bijeli svijet, Kulenović je rekao da ga je osobno odabrao jer je znao da bi bio savršen u ulozi pisca.[3]
  • Darko Stazić kao Egidio Franjina, šef psihijatrijske bolnice. Posjećivao je Marillenu i ona mu je prenijela gonoreju.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Smrt Djevojčice sa žigicama prvi je roman Zorana Ferića, objavljen 2002. godine i opisan, od strane samog Ferića, kao "mediteranski Twin Peaks". Sam roman izvorno je nastao kao rezultat Ferićeve ljubavi prema krimićima, a radnja je bila smještena na Rabu jer je Ferić tamo ljetovao.[2] Upravo je iz tog razloga filmska adaptacija Smrti Djevojčice sa žigicama premijerno predstavljena upravo u sklopu Rab Film Festivala još 27. kolovoza 2019. godine, kada je film bio u fazi "visoke pretprodukcije".[2] Goran Kulenović predstavljen je kao redatelj, ujedno i scenarist (zajedno s Ferićem), a prva glumačka imena potvrđena za film bili su Ozren Grabarić (kao protagonist Fero), Jelena Lopatić (kao Franka), i Borko Perić (kao Ranko).[2] Prilikom predstavljanja filma, Kulenović je film opisao kao "mediteranski noir":

"Knjiga je sama po sebi fascinantna, a mi smo je samo sveli na ono što može stati u film i odmah smo se dogovorili da nam zapravo ta krimi-priča bude neka žanrovska osnova. No ono po čemu je knjiga doista posebna, a nadam se da će i film baš zbog toga biti zanimljiviji od prosječnog krimića, jesu sve druge razine priče. Neće to biti art-film, ali ima tu puno, puno više od elemenata krimića koji će nas držati u napetosti. Dosta je tu Ferićevih briljantnih detalja, od crnog humora do nekakvih bizarnosti, koje smo mi sve stavili u priču tako da ne iskaču, ali su svejedno silno originalni i čini nam se da će oni biti glavni adut filma, kazao je Kulenović. Kada bismo tražili kratku i efektnu sintagmu da dočaramo ovaj film, bio bi to »mediteranski noir«. U ovom filmu moći ćemo sresti puno elemenata noira: istraga ubojstva kao pokretač priče o intimnoj drami junaka mučenog prošlošću; neostvarena ljubav, sumorna (polu)urbana sredina iza čije se lijepe fasade skrivaju mračne tajne, galerija neobičnih likova koji kroz film otkrivaju neko svoje drugo lice, cinični humor pomiješan s nelagodnim ili čak jezovitim prizorima."

– Goran Kulenović, redatelj i scenarist[2]

Livada produkcija prihvatila se produkcije filma, dok su kao ko-producenti na projektu sudjelovale kuće Produkcija 2006 (Bosna i Hercegovina) i Natenane produkcija (Crna Gora), a dodatna sredstva osigurali su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo te Hrvatska radiotelevizija (HRT).[4][5] Dugo vremena, zbog pandemije koronavirusa i prikupljanja svih sredstava,[6] nije bilo nikakvih obavijesti o filmu, a onda je potvrđeno da će snimanje započeti sredinom listopada 2018. godine,[7] te je - prema medijskim izvještajima - ono započelo na Rabu 18. listopada 2021. godine,[8] uz planirani dovršetak snimanja 17. studenog 2021. godine.[9] Grad Rab kao i brojne kulturne i javne ustanove u mjestu pomogle su produckcijskoj ekipi pri snimanju filma,[7] a u snimanju su sudjelovale i Krčke mažoretkinje.[10] Dio scena sniman je i u Herceg-Novom, u Crnoj Gori.[3] Cjelokupna produkcija filma završena je na proljeće 2022. godine, a sam Kulenović rekao je kako je, zbog specifičnosti Ferićevog izvornog teksta, morao rezati određene dijelove te kako film neće biti jednako bizaran kao i sama knjiga.[11] S takvim se izvorom složio i sam Ferić, tako da su obojica, kako je Kulenović rekao, zapravo pisali scenarij za krimić, dok su bizarnosti prisutne u romanu svedene na minimum.[3] Iako je film zadržao osnovne fabularne elemente kao i samo rješenje slučaja, brojni su likovi i lokacije izostavljeni, neke su scene potpuno izbačene, a neke značajno promijenjene.

Distribucija[uredi | uredi kod]

Po završetku snimanja, Smrt Djevojčice sa žigicama izvorno je trebala biti prikazana već na proljeće 2022. godine,[3] ali je premijerno prikazana tek 19. srpnja 2023. godine na 70. Pula Film Festivalu, u sklopu glavnog programa.[12][5] Film je od gledatelja na festivalu dobio prosječnu ocjenu 4.47 (od 5).[13] Nakon premijere u Puli, film je 16. kolovoza 2023. godine imao svoju regionalnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu,[14] gdje je naišao na pozitivne reakcije publike. Nakon toga, film je otvorio i Rab Film Festival,[15] gdje je dobio nagradu publike. Posebnu premijeru imao je u Rijeci 9. rujna 2023. godine,[16] a u širu kino distribuciju pušten je 14. rujna 2023. godine,[17][18] uz posebnu gala premijeru u Zagrebu održanu 12. rujna.[19] Datum izlaska kućnih izdanja nije poznat.

Kritike[uredi | uredi kod]

Film Smrt Djevojčice sa žigicama prošao je prilično dobro među hrvatskom kritikom. Pišući za Slobodnu Dalmaciju, Marko Njegić filmu je dao tri od četiri zvjezdice, zaključivši kako "“Smrt djevojčice za žigicama” svejedno djeluje kao razmjerno osvježenje, svakako nešto neuobičajeno unutar hrvatske kinematografije koju jednim dijelom pomiče prema skandinavskom krimiću. Film se prati sa zanimanjem i uspijeva središnji misterij održati misterioznim, na trenutak i izazvati tihu jezu kod svakoga gledatelja koji je djelić djetinjstva proveo na otoku".[20] Pohvale na film dala je i Kata Biloš, pišući za Journal.hr, koja je zaključila kako "moramo priznati da dugo nismo pogledali ovako napet i zanimljiv hrvatski film. Zasigurno ne odmaže što je jedan od scenarista i sam Ferić, pisac romana koji je s redateljem Goranom Kulenovićem napisao prvenstveno krimić. Ipak, humor koji se prožima kroz film savršen je balans tmurnom otoku i mračnoj prošlosti. Definitivno smo osjetili i Twin Peaks vibes zbog ispreplitanja s bizarnim, pogotovo u sceni u kojoj redovnici provode egzorcizam nad jednom staricom, a iz nje izađe demon. Twin Peaks je serija poznata po miješanju stvarnosti i mističnosti, ali i po crnom humoru tako da je ta usporedba poprilično opravdana. Smrt djevojčice sa žigicama uspješan je krimić koji nikada ne postaje dosadan, a klasičan whodunit element do zadnje scene vam drži pažnju".[21] U sličnom je tonu film prokomentirao i Ervin Pavleković, koji je, pišući za riječi Novi list, napisao kako film "možemo ocijeniti kao vrlo dobar kriminalistički triler s elementima drame, no i vješto uklopljenim i ravnomjerno raspoređenim trenucima humora. Film je to o jednome ubojstvu i istrazi u cilju pronalaska prijestupnika, no ujedno i mikropovijest jedne otočne zajednice i njezinih odnosa, narativ jednog vremena i kulture, kao i cjelokupne društveno-političke situacije", zaključivši kako je u pitanju "uspjeli višeslojan žanrovski film".[22]

S druge strane, u svojoj kritici u Jutarnjem listu, Jurica Pavičić smatrao je kako je Ferićev narativni pristup težak za adaptirati na filmu, a posebno je kritizirao po njemu loš casting, komentirajući kako su glumci bili kao da su u sitcomu.[23]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Film snimljen prema bestseleru Zorana Ferića dosad je pogledalo više od 5500 ljudi”. Index.hr. 22.9.2023. Pristupljeno 26.9.2023. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Hodak, Hrvoje (27.8.2019). „Najavljen film “Smrt djevojčice sa žigicama”: Mediteranski noir snimat će se na Rabu”. Novi list. Pristupljeno 30.9.2023. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Novi film Gorana Kulenovića, 18 godina nakon hit romana”. Večernji list. 6.11.2021. Pristupljeno 30.9.2023. 
  4. Podaci o filmu na stranicama HAVC-a
  5. 5,0 5,1 „Svjetska premijera filma Smrt djevojčice sa žigicama u pulskoj Areni”. HAVC. 20.7.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  6. Begić, Vanesa (20.7.2023). „Od knjige do ideje do filma: "Smrt djevojčice sa žigicama" film Gorana Kulenovića prikazan u Areni”. Glas Istre. Pristupljeno 30.9.2023. 
  7. 7,0 7,1 Hodak, Hrvoje (12.5.2021). „Knjiga “Smrt djevojčice sa žigicama” postaje film. Upravo se snima na Rabu”. Novi list. Pristupljeno 30.9.2023. 
  8. „Snimanje filma Smrt djevojčice sa žigicama”. FAMA News. 18.10.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  9. „Na Rabu započelo snimanje filma “Smrt djevojčice sa žigicama””. novosti.hr. 27.10.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  10. Frka Milotić, Martina (2021). „Krčke mažoretkinje sa snimanju filma “Smrt djevojčice sa žigicama””. BODULIJA.net. Pristupljeno 30.9.2023. 
  11. Dugandžija, Mirjana (10.1.2022). „‘Film "Smrt djevojčice sa žigicama" neće biti bizaran kao knjiga i neće nam biti neugodno doći na Rab‘”. Jutarnji list. Pristupljeno 30.9.2023. 
  12. Informacije o filmu na stranicama Pula Film Festivala
  13. Najbolji film Pule je dokumentarac “Veće od traume”, publika svim filmovima dala više od 4!
  14. „Regionalna premijera filma 'Smrt djevojčice sa žigicama' u Sarajevu”. tportal.hr. 17.8.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  15. Hodak, Hrvoje (4.8.2023). „Još malo do Rab Film Festivala. Otvorit će ga “Smrt djevojčice sa žigicama””. Novi list. Pristupljeno 30.9.2023. 
  16. „Riječka premijera filma “Smrt djevojčice sa žigicama”: Pitoreskna otočka sredina, rapska čakavica te izvrsni riječki glumci”. Novi list. 1.9.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  17. „Hvaljeni kriminalistički film ‘Smrt djevojčice za žigicama‘, koji se zbiva na Rabu, kreće u kina. Pogledajte trailer.”. Jutarnji list. 10.9.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  18. „Krimić “Smrt djevojčice sa žigicama” uskoro u hrvatskim kinima”. Nacional. 8.9.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  19. „Brojni uzvanici na gala premijeri filma 'Smrt djevojčice sa žigicama'”. tportal.hr. 13.9.2023. Pristupljeno 30.9.2023. 
  20. Njegić, Marko (25.7.2023). „‘Smrt djevojčice sa žigicama‘: Tko je ubio ‘Lauru Palmer‘ s Raba?”. Slobodna Dalmacija. Pristupljeno 30.9.2023. 
  21. Biloš, Kata (29.9.2023). „Dugo nismo pogledali ovako dobar hrvatski film. Smrt djevojčice sa žigicama krimić je koji se ne propušta”. Journal.hr. 
  22. Pavleković, Ervin (17.9.2023). „Uspjeli višeslojan žanrovski film. Naš kritičar o trileru “Smrt djevojčice sa žigicama” o kojem zadnjih dana svi pričaju”. Novi list. Pristupljeno 30.9.2023. 
  23. Pavičić, Jurica (20.7.2023). „Pavičić o ‘Djevojčici sa žigicama‘: Glumci kao da su u sitcomu. Puno je toga, i rata, i homofobije, i psihijatrije...”. Jutarnji list. Pristupljeno 30.9.2023. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]