Internet Movie Database

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice IMDb)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Internet Movie Database (IMDb)
URLimdb.com
Komercijalan?Yes
Tip stranice/sajtaOnline baza podataka za filmove, televiziju i video-igre
Registracijaopcionalna za članove koji žele sudjelovati u diskusijama, komentarima, rejtinzima i glasanju
Korišteni jezik/ciengleski, francuski, njemački, španski, italijanski i portugalski
VlasnikAmazon.com
TvoracCol Needham
Pokretanje17. oktobar 1990
Rang po Alexi 47 (na dan 2. VIII 2012)[1]
Trenutni statusaktivna

Internet Movie Database (IMDb) je baza podataka filmova, televizijskih serija, video produkcija i video igara kao i osoba koje su na tim projektima djelovale. Aktuelno postoje podaci za više od 457.000 filmskih produkcija svih vrsta i preko 1.800.000 osoba (glumaca, režisera, itd.). Upotreba je uglavnom besplatna. IMDbPro.com nudi uz novčanu naknadu mnoge dodatne informacije.

U bazi podataka se nalazi najveći broj svih kino i televizijskih filmova od samih početaka razvoja kinematografije. Drugačije nego kod drugih projekata arhivirane su i pornografske produkcije. Nedostajale informacije mogu posjetioci da dodaju (nakon što su se registrirali).

Filmovi mogu biti ocjenjeni i komentirani. Na taj način stvaraju se liste 250 najboljih i 100 najlošijih filmova.

Historija nastanka[uredi | uredi kod]

Nastanak IMDb baze podataka potiče iz newsgrupe (Newsgroup) rec.arts.movies. Još prije 1990. godine posjetioci te grupe počeli su praviti liste sa filmovima, glumacima, režiserima, itd. i redovno ih objavljivali. Već u oktobru 1990. godine bilo je oko 23.000 podataka koje je Col Needham uz pomoć nekoliko programa ubacio u prvu datoteku – Internet Movie Database: Episode I – The Text-Only Unix Version. Taj sistem se ne može porediti sa današnjim. Da bi se datoteka mogla koristiti, morao se cjeli program kopirati na lični računar.

Datoteka je 1993. godine postala biti dostupna i preko e-maila. Kratko nakon toga, još prije nastanka prvog internet pretraživača (webbrowser) NSCA Mosaic, realizirana je i prva internet verzija.

Stalno rastući broj posjetilaca i podataka doveo je 1996. godine, uz velike kritike i debate, do pretvaranja tog projekta u jednu firmu. Vlasnici firme su bili isti oni koji su i do tada na tom projektu (uglavnom pored škole i posla) radili.

Do 1998. godine se veličina datoteke, za razliku prema 1996. godini udvostručila. Nakon nekoliko odbijenih ponuda za prodaju datoteke, vlasnici firme su se odlučili cijeli projekat internet knjižari Amazon.com prodati.

Korjeni IMDb su i danas još prepoznatljivi. Datoteke živi večinskim djelom od dobrovoljnog rada svojih posjetilaca.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Imdb.com Site Info”. Alexa Internet. Arhivirano iz originala na datum 2018-12-24. Pristupljeno 2. VIII 2012. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]