The Scales of Justice 〈299/300〉

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Scales of Justice 〈299/300〉"
Epizoda animea Psycho-Pass 2
Trenutak u kojem je Akane uspjela spustiti Kitazawin Crime Coefficient ispod 300, kako ga ne bi morala ubiti, bio je ključni događaj ove epizode i simbolično se referirao na njezin naslov, demonstrirajući tako relativnost mjerenja Psycho-Passa i činjenicu da samo jedna brojka može odrediti nečiju budućnost
Seigi no Tenbin 〈299/300〉
(正義の天秤 〈299/300〉)
Epizoda br.2x01
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeYūzō Satō
ProdukcijaTatsunoko Production
ScenarijJun Kumagai
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"Enigmatic Feeling"
Ling Tosite Sigure
Odjavna pjesma"Fallen"
EGOIST
Premijera9. listopada 2014.
Trajanje23 minute
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"—"
Sljedeća →
"The Creeping Unknown"

"The Scales of Justice 〈299/300〉" (japanski: 正義の天秤 〈299/300〉 Seigi no Tenbin 〈299/300〉) je prva epizoda druge sezone animea Psycho-Pass, koja je emitirana pod naslovom Psycho-Pass 2. Premijerno je emitirana 9. listopada 2014. godine, nešto više od godinu i pol dana od završetka prve sezone, u sklopu Fujijevog animacijskog bloka noitaminA. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, dok je scenarij napisao Jun Kumagai, prema glavnoj ideji Tōa Ubukate i pod nadzorom Gena Urobuchija. Direktor animacije bio je Yūzō Satō, dok je glazbu, kao i za prvu sezonu, komponirao Yūgo Kanno.

Radnja prve epizode druge sezone smještena je godinu i pol dana nakon posljednje scene prethodne sezone, što saznajemo iz jedne replike nove inspektorice, Mike Shimotsuki. Nakon što su događaji iz prve sezone razriješeni, Japan se mora suočiti s novom prijetnjom, misterioznim mladićem koji je povezan s poludjelim bombašem i koji ostavlja enigmatičnu poruku "WC?", a kojeg Dominator jednostavno ne prepoznaje. Izmijenjeni Division 1, čiji su novi Enforceri Sakuya Tōgane i Sho Hinakawa, pod vodstvom Akane Tsunemori, mora surađivati s Divisionom 2 kako bi uklonio bombaša s ulice, još uvijek nesvjestan stvarne prijetnje koja stoji iza njega.

Naslov epizode se simbolično referira na relativnost "vage pravde" koju je postavio Sibyl, a prema kojoj samo jedna brojka, razlika između 299 i 300, odlučuje o životu i smrti određene osobe. Ta je teza testirana u samoj epizodi od strane Akane.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Novi sastav Divisiona 1 (s lijeva na desno): inspektorica Mika Shimotsuki, Enforcer Sho Hinakawa, inspektorica Akane Tsunemori te Enforceri Sakuya Tōgane, Yayoi Kunizuka i Nobuchika Ginoza.

Godinu i pol dana nakon završetka prve sezone, život u Japanu se vratio u normalu. Metode kontrole i tretiranja Psycho-Passa su došle na potpuno novu razinu i sada je dostupan novi psihotropni lijek, LACOUSE, koji pomaže u toj kontroli. Dok audio-video oglasi reklamiraju i objašnjavaju djelovanje lijeka, dvije djevojke i hologramska maskota dijele bestplatne uzroke lijeka građanima koji prolaze trgom. U jednom trenutku, maskota se odvoji od djevojaka i ode nekoliko metara dalje te deaktivira hologram, otkrivši robota koji na sebi ima eksplozivne naprave. U točno 18:00, dolazi do snažne detonacije koja izazove paniku na trgu, ali ne odnosi nijednu žrtvu.

Division 1, predvođen inspektoricama Akane Tsunemori i Mikom Shimotsuki, odlazi na uviđaj. Dok se voze, analitičarka Shion Karanomori ih obavještava o činjenicama i upozorava ih da je ovaj slučaj identičan trima ranijima bombaškim napadima te da je na Internetu objavljen vidio na kojem maskirani muškarac preuzima odgovornost za napad. Muškarac na videu govori kako su svi obmanuti od strane Sibyla te kako kategoriziranje i određivanje budućnosti od strane stroja nije način života za ljude; dodaje kako sustav pravi budale od građana te kako farmaceutska tvrtka koja proizvodi LACOUSE koristi tu činjenicu kako bi profitirala. Istovremeno dok slušaju video, inspektorice saznaju kako se Hue jednog muškarca naglo zamaglio neposredno nakon eksplozije. Nakon što im Shion pokaže sliku mladića, Akane ju zamoli da usporedi njegov lik s onim iz prijetećeg videa; Shion dobije sličnost od 98.75% i potvrdi da se radi o istoj osobi - Akiri Kitazawi, nadzorniku na lokacijama demoliranja zgrada. Mika uoči poveznicu s eksplozivima, dok Akane zamoli Shion da joj prikaže Kitazawino kretanje na mapi i zamoli Miku da promijene kurs; uz to je zadužila dronove za brigu o mjestu eksplozije.

Division 1 ubrzo dolazi do napuštene zgrade, gdje prvi puta vidimo nove Enforcere - Yayoi Kunizuku, Nobuchiku Ginozu, Shoa Hinakawu i Sakuyju Tōganea. Dok se oni pripremaju za djelovanje, Akane objašnjava kako je lokacija na kojoj se nalaze skladište u kojem Kitazawa radi i drži svoju opremu te da su ga ulične kamere uhvatile kako, netom prije, ulazi unutra. Ginoza dodaje kako je Kitazawa u videu najavio da ima još eksplozija te kako bi stvari mogle postati opasne, na što Yayoi dodaje kako bi zbog prevelike napetosti razina stresa na cijelom području mogla porasti u kratkom vremenu (slično se dogodilo tokom Makishiminog napada na Sibyl u prvoj sezoni). Akane ih obavještava kako će surađivati s Divisionom 2, čija vozila upravo dolaze, te zamoli Ginozu da prati Miku; tada se ispriča Hinakawi i Tōganeu zato što moraju odmah započeti s teškim slučajem, međutim oni ga spremno prihvaćaju, nakon čega svi uzimaju svoje Dominatore.

Inspektorica Risa Aoyanagi se ponovno vratila u drugoj sezoni, gdje će igrati nešto značajniju ulogu. Ovdje se susrela s bivšim kolegom, sada Enforcerom, Nobuchikom Ginozom, koju je zamolio da dozvoli Akane da pokuša realizirati svoj plan.

Nakon što se rasporede na različite lokacije, Mika kontaktira Akane kako bi ju pitala zašto čekaju na mjestu, umjesto da upadnu u zgradu i uhapse Kitazawu. Akane ju tada upita, što misli, zašto se Kitazawin Hue nije zamaglio tokom ranijih bombaških napada, na što joj Mika odgovara da je razlog tomu njegovo zanimanje, međutim Ginoza se uplete i govori kako ovi napadi nemaju veze s izrađivanjem bombi za posao; Mika mu tada grubo odbrusi, međutim Ginoza ne reagira. Akane objašnjava da bi se nečiji Psycho-Pass zasigurno povećao dok planira teroristički napad i da nema mogućnosti da isti ostane neokrznut takvim potezom; Ginoza se upliće i naglašava činjenicu da se Kitazawin Psycho-Pass povećao tek nakon bombaškog napada, što Akane upotpunjuje zaključkom da je Kitazawa otkrio način kako kontrolirati svoj Psycho-Pass. Dok oni vode razgovor, scena prikazuje Kitazawu negdje u skladištu, ispred računala, u društvu nepoznate ženske osobe. Mika ju tada upita je li ta činjenica bitna za slučaj, međutim prije nego što Akane stigne odgovoriti, dobije poziv od inspektorice Aoyanagi, koja joj kaže kako se i ona slaže da bi trebali krenuti po Kitazawu zbog povećane razine stresa i radi sprječavanja nastanka novih latentnih kriminalaca. Unatoč pokušaju razuvjeravanja, Risa je ustrajana i naređuje Divisionu 2, odnosno inspektorici Mizue Shisui i dvama Enforcerima, da krenu. Mika također želi krenuti za njima, međutim Akane ju zaustavlja. Ljutita, Mika traži objašnjenje, međutim Akane se obraća Risi i govori joj kako tokom ranijih napada nije bilo žrtava, što znači da je ubojica bio pažljiv i nije imao namjeru ozlijediti ikoga. Dok članovi Divisiona 2 tragaju za Kitazawom u skladištu, Akane nastavlja svoje objašnjenje, pitajući se koji je Kitazawin stvarni cilj, navodeći pritom kako ti bombaški napadi imaju dvije stvari za sigurne posljedice - povećanje razine stresa na određenom području i lov PSB-a na počinitelja. Risa shvati na što Akane cilja, a ova ubrzo to potvrđuje, tvrdeći da Kitazawa vjerojatno očekuje njihov dolazak i da im je, sukladno tomu, postavio zamku. Natrag u skladištu, Enforcer Teppei Sugō predvodi članove Divisiona 2 i prvi ugleda neobičnu napravu koja stoji nasred hodnika; ubrzo shvati da je u pitanju eksploziv i potjera svoje kolege, međutim on sam nije dovoljno brz tako da se dio instalacija sruši na njega. Kitazava je zadovoljan kada čuje eksploziju, koju su izvana čuli i Akane i Tōgane, koji je rekao kako izgleda da je inspektorica bila u pravu. Natrag u skladištu, Sugō je teže ozlijeđen, međutim inspektorica Shisui govori drugom Enforceru, Yamatoyji, da idu; njih dvoje odlaze i ostavljaju Sugōa da leži.

Pred skladištem, vidimo Miku kako čeka daljnja događanja; Akane ju preko komunikacijskog uređaja upozorava da se pazi, međutim ona arogantno odgovara kako ju ne treba na to upozoravati. Dok to govori, prema njima iz skladišta dolazi kamion. Ginoza i Yayoi staju pred njega kako bi naciljali vozača, međutim Ginoza shvati kako je kamion prazan i na automatskoj vožnji. Kada ovdj krene prema njemu, Ginoza se baci u stranu, međutim kamion tada okrene prema Miki, koja bi sigurno stradala da Yayoi nije skolila prema njoj i spasila joj život. Nakon što kamion eksplodira u pozadini, zbunjena i šokirana Mika se zahvali Yayoi jer joj je spasila život. Na drugom ulazu u skladište, jedan od velikih robota se aktivira i skoči prema Akane; Tōgane ju upozori, nakon čega se Akane uspješno izmakne, a robot se zabije u obližnje kontejnere. Dok se robot koprca, prema njima dolazi automobil u kojem se vozi Kitazawa. Sho Hinakawa planira pucati u njega, međutim Akane ga upozori kako Kitazawa ima taoca (ranije prikazanu, ali neidentificiranu ženu, koja je sada opasana bombama) tako da on ne poduzima ništa i Kitazawa uspijeva pobjeći. Tōgane upozorava Akane kako je robot prepun eksploziva, na što im ona naređuje da idu za Kitazawom, dok će se ona pobrinuti za robota; Mika, koja prati događanja preko komunikacijskog sustava, čudno reagira, pitajući se zašto Akane nije iskoristila Enforcere kao topovsko meso, a ona krenula za počiniteljem. Dok Enforceri odlaze, Akane uspješno aktivira Destroy Decomposer modus na svom Dominatoru i uništi robota bez ikakvih posljedica. U tom trenutku dolaze Mika, Yayoi i Ginoza; Mika upita Akane je li dobro, međutim Akane samo napomene da moraju ići za Kitazawom i ode, na što Mika ljutito prokomentira kako se doista bila zabrinula.

Tōgane i Hinakawa prate Kitazawu na cesti, prilikom čega ih inspektorica Shisui obavijesti kako oni ne smiju djelovati bez nadzora nekog od inspektora. I dok Enforceri Divisiona 1 ne reagiraju, vidimo Kitazawu u momentu manične ekstaze i njegovu taokinju, koja djeluje neuobičajeno mirno s obzirom na okolnosti. Nakon što se Division 1 ponovo spoji, Akane obavještava Enforcere kako bombaš ide prema Shinjukuu i kako će ga oni usmjeriti na zonu oko parka Yoyogi. Tada zamoli Miku da zajedno s Enforcerima evakuira to područje, na što ju ova hladno upita je li to zato što se brine za njezin Psycho-Pass, dodajući kako ju ne smije podcjenjivati jer već godinu i pol dana radi kao inspektorica i jer se može brinuti sama za sebe; u vozilu za Enforcere, Ginoza s osmijehom prokomentira kako je Mika izrazito samouvjerena.

Nakon što je uklonio krinku holograma, misteriozni antagonist je pred inspektoricom i Enforcerom iz Divisiona 2 otkrio svoj identitet i pokazao kako će biti dostojan protivnik za PSB, potpuno drugačiji od Makishime.

U tom se trenutku javlja inspektorica Shisui, koja ih obavještava kako je Kitazawa oslobodio ženu i pustio ju u park. Akane prokomentira kako je to neobično i ubrzo kontaktira Shion, koja je samo čekala njezin poziv. Uključivši sigurnosne kamere u parku, Shion pokušava identificirati ženu, međutim iznenadi se kada shvati kako osoba koju je Kitazawa pustio na slobodu - ne postoji. Mika prokomentira kako se radi o hologramu, a Akane zaključi kako je u pitanju najvjerojatnije zamka, objašnjavajući da je Kitazawa doduše bio odličan student, ali kako je zbog prevelike sklonosti ka pogoršanju Psycho-Passa izgubio mogućnost za najbolje poslove; s obzirom na njegovu prošlost i recentne napade, očito je, zaključuje Akane, kako se Kitazawa želi osvetiti društvu tako što napadne PSB, a najefikasniji način da to izvede je da ih namami oslobađanjem taokinje, koja zapravo skriva bombu s kojom namjerava eliminirati inspektore. Tada Akane zamoli inspektoricu Shisue da se pobrine za bombu, dok će oni preuzeti bombaša.

Kitazawa je u međuvremenu naletio na policijsku blokadu, ali se uspio izvući skretanjem u sporednu ulicu. Tu su ga, doduše, dočekali novi dronovi i on je izgubio kontrolu nad automobilom, koji se prevrnuo na cesti, nedaleko od parka. Članovi Divisiona 1 su ga okružili i njegov je Psycho-Pass bio viši od 300, tako da se aktivirao Lethal Eliminator. Prije nego je itko stigao pucati, Kitazawa je došao k sebi i otkrio kako ima prsluk s eksplozivom, spreman da ga aktivira ukoliko itko reagira. Kitazawa je tada uočio prestrašenu majku s djetetom, koji su se slučajno našli na lokaciji, te je pokazao određenu brigu za njih, što je minimalno snizilo njegov inicijalni Crime Coefficient. Akane je to uočila, međutim prije nego je stigla reagirati, vidjela je kako će dron i automobil reagirati i izazvati eksploziju te je skočila kako bi spasila majku i dijete; dok je Tōgane upozoravao Hinakawu da se makne, došlo je do eksplozije, što je Kitazawa iskoristio i dao se u bijeg. Akane je zaštitila majku s djetetom, dok je Tōgane stigao i naciljao bombaša, kojemu je Crime Coefficient još uvijek bio preko 300. Kada je Akane to uočila, zaustavila je Tōganea i, prisjetivši se ranije fluktuacije, rekla kako još uvijek nije kasno za Kitazawu; tada je samo rekla "299" i krenula za njim, ostavivši Tōganea i Hinakawu na mjestu eksplozije.

Prateći događanja preko komunikacijskih uređaja, Ginoza shvati Akanein plan i značenje izrečene brojke. Dok Mika pokuša nešto reći, Ginoza ju prekida i poziva da idu pružiti podršku Akane te i oni odlaze prema zgradi u koju je otišao Kitazawa. Na stubištu u zgradi, Kitazawa gađa Akane protupožarnim aparatom te ju izaziva da ga ustrijeli, međutim Akane mu govori kako to neće uraditi jer bi ga u tom trenutku morala ubiti. Mika i Enforceri evakuiraju zgradu, međutim ubrzo dolazi Risa, koja Ginozi govori kako je njihova dužnost eliminirati počinitelja. Ginoza joj govori kako je Akane spremna riskirati te ju zamoli da joj da još malo vremena; Risa s osmijehom prokomentira kako se promijenio, na što joj on, također s osmijehom, govori kako je potpuno normalno da čovjek postane takav nakon što dugo radi s Akane. Akane ga tada obavijesti kako je Enforcer Kaede Hasuike iz Divisiona 2 krenuo za njom kroz susjednu zgradu, na što Ginoza kreće kako bi ga zaustavio; Risa ga pokuša zaustaviti, a Mika odlazi za njim. Kada dolaze do tunela koji spaja dvije zgrade, Mika shvati značenje brojke 299 i zgrozi se nad Akaneinim djelovanjem, smatrajući kako jedan inspektor ne bi smio tako djelovati. Ginoza joj govori kako će jednog dana zažaliti ako bude zanemarivala ljude koje ne razumije te da treba prihvatiti stvari koje se događaju oko nje kao činjenice, jer je to jedini način da odraste.[1]

Akane je, u međuvremenu, dopratila Kitazawu do krova zgrade. Držeći ruku na detonatoru, Kitazawa ju je upozorio da ne prilazi; Akane je svoj dominator držala spuštenim. Kitazawa je tada počeo govoriti kako Sibyl kontrolira sve ljude i kako je to problem; njihova budućnost je već predoređena i samo malena skupina ljudi uspijeva steći beneficije u Sibylovom društvu, pitajući se znači li to da su svi ostali nepotrebni? Akane mu govori kako to nije istina i kako je potreban ovom društvu, jednako kao što su potrebne i njegove bombe; slušajući to, Mika je zgrožena njezinim riječima, međutim Akane nastavlja i govori kako društvo ne čini uvijek pravu stvar, zbog čega oni, kao pojedinci, moraju voditi časne živote. Kitazawa je iznenađen njezinim riječima, a ona samo nastavlja da su njegovi osjećaj pravde i vještine potrebni ovom društvu, koje je sastavljeno od individua koje svojim časnim životima vode društvo na bolji put. Zaključuje kako je njegov osjećaj pravde plemenit, a tada se iza nje pojavljuje Tōgane, koji mu govori kako on nije samo zupčanik u velikom stroju i kako može biti čovjek čak i ako ga društvo pritisne, samo ako pokaže volju da se suprostavi tom pritisku. U međuvremenu, na vrhu druge zgrade, Enforcer Kaede Hasuike se čudi zašto Akane ne puca u Kitazawu, čiji je Crime Coefficienr još uvijek preko 300, međutim prije nego ga on sam ustrijeli, Ginoza uperi svoj Dominator u njega i tako ga spriječi, što pak potakne tek pristiglu inspektoricu Aoyanagi da uperi svoj Dominator u Ginozu kako bi spriječila eskalaciju; Mika promatra situaciju i jasno pokazuje kako joj nije najjasnije što se tu događa.

WC?

Scena se seli na Kitazawu, koji počne plakati i ispusti detonator iz ruke. Zadovoljna, Akane tada uperi svoj Dominator u njega i otkrije kako je njegov Crime Coefficient pao na 299, što je bilo dovoljno da se aktivira Non-Lethal Paralyzer; tada ga ustrijeli i on, omamljen, ali živ, pada na pod. Pred zgradom, Akane se zahvaljuje svim Enforcerima na pomoći tokom slučaja, međutim Mika nije zadovoljna njezinim postupanjem. Mika prokomentira kako se Crime Coefficient počinitelja kaznenog djela rijetko snižava i kako je nevjerojatno da je Akane cijelu svoju strategiju temeljila na tom riziku, dodajući da je Sibyl donio odluku kako Kitazawa nije zaslužio živjeti. Akane samo odgovori kako je Sibyl na kraju promijenio svoju odluku i kako je važno saznati kako je Kitazawa uspio održati čist Hue tokom ovih napada. Završava s time da je ona svoj sud donijela vodeći računa o budućnosti i odlazi prema automobilu; nakon što ju nekoliko trenutaka tupo gleda, Mika govori, za sebe, kako je Akane naprosto - u krivu.

Tokom odjavne špice vidimo Akane kako se sama vozi u službenom automobilu, umorna od slučaja. Nakon odjavne špice, radnja se kratko vraća u park, gdje hologram taokinje stoji u mraku, ispod malenog mosta. Mizue Shisui i Enforcer Yamatoya prilaze hologramu, međutim njihovi Dominatori ne prepoznaju ičiju egzistenciju na mjestu holograma tako da ispada da tu, zapravo, nikoga nema. Bombe oko žene su također bili hologrami, a kada to inspektorica Shisui shvati, žena se oglasi, tvrdeći da ako je nešto lažno, to ne znači da ono ne postoji i govori joj kako oni nisu bili u stanju to prepoznati. I dalje neprepoznata od strane Dominatora, žena se brzim korakom uputi prema Mizue te joj ubrizga neko sredstvo za smirenje u vrat, držeći joj ruku u kojoj nosi Dominator. Dok pratimo Mizui, glas žene se promijenio u onaj muškarca i ubrzo vidimo kako iza holograma žene zapravo stoji mladić, koji im govori kako je on tu da im ukaže na to što nisu bili u stanju prepoznati. Yamatoya i dalje pokušava uperiti Dominator u mladića, međutim ovaj reagira samo na inskeptoricu, bez da uopće registrira mladićevo postojanje; za Dominator i Sibyl, taj mladić ne postoji. Zbunjen i prestrašen, Yamatoya može samo stajati dok mladić uzima ruku inspektorice u kojoj je bio Dominator i usmjerava ju prema njemu te ga, nakon nekoliko trenutaka, eliminira, unatoč njezinoj molbi da ga prestane.

Dok Akane govori kako je ovo za nju bio novi početak, početak njezine osobne borbe da utvrdi tko je ona zapravo, vidimo kako je na zidu tunela u parku, krvlju ispisana poruka: "WC?".

Glasovi[uredi | uredi kod]

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Gostujuće uloge[uredi | uredi kod]

Ostale uloge[uredi | uredi kod]

Podaci o Psycho-Passu[uredi | uredi kod]

Za razliku od Makishime u prvoj sezoni, kojeg je Sibyl prepoznavao, ali definirao kao kriminalno asimptomatičnu osobu, misteriozni antagonist koji je debitirao u prvoj epizodi druge sezone uopće nije prepoznat od strane Sibyla. Iako se to isprva pripisivalo činjenici da je bio prerušen u hologram (gornja slika), čak i kada je otkrio svoj pravi izgled, Dominator ga uopće nije prepoznavao (donja slika). Za Sibyl, taj mladić uopće nije postojao, iako je bio itekako stvaran. Bio je ovo prvi put da Dominator uopće nije prepoznavao nečiju egzistenciju, a upravo će ta problematika biti okosnica cijele druge sezone.

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Kroz ovu epizodu, prezentirane su sljedeće brojke:

  • Anonimni građanin: 58 (brojka prikazana na privatnom uređaju)[3]
  • Akira Kitazawa: negative increase 302.5/6/1/0 (brojka koju pokazuje Akanein Dominator)[4]negative increase 302.4/5/4 (brojka koju pokazuje Hasuikeov Dominator)[5]positive decrease 299.9/8/7/6/5/4 (brojka koju pokazuje Akanein Dominator)[6]
  • Kaede Hasuike: negative increase ≥140 (brojka koju pokazuje Ginozin Dominator)[7]
  • Hologram žene: nije prepoznato (očitavanje s Dominatora Mizue Shisui)[8]
  • Mizue Shisui: 48 (brojka koju pokazuje Yamatoyjin Dominator)
  • Akira Yamatoya: negative increase ≥300 (brojka koju pokazuje Dominator Mizue Shisui)

Glazba[uredi | uredi kod]

S obzirom da je imala samo jedanaest epizoda, druga sezona je tokom cijelog emitiranja imala identičnu uvodnu i odjavnu glazbu. Ling Tosite Sigure je obnovio suradnju s producentima serije, tako da je njihova pjesma "Enigmatic Feeling" korištena kao uvodna pjesma. Glazbu i tekst uvodne pjesme potpisuje frontmen benda, Tōru Kitajima. Odjavna pjesma bila je "Fallen" u izvedbi dua EGOIST, koji je zaslužan za sve tri odjavne pjesme prvih dvaju sezona. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda. Ova je pjesma, stilski, bila osjetno sličnija njihovoj prvoj odjavnoj pjesmi, "Namae no Nai Kaibutsu".

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

Kritike[uredi | uredi kod]

Generalno gledajući, unatoč sasvim visokim ocjenama, druga sezona je kritički prošla nešto lošije od prve. Na portalu IMDb, prva epizoda je dobila prilično visoku ocjenu 8.0/10,[9] međutim to je u komparativnom kontekstu bilo dovoljno za tek 25. mjesto na listi od ukupno 33 epizode iz obje sezone (posebno treba naglasiti da je najlošije ocijenjena epizoda, ona druga, imala ocjenu 7.7/10); uz to, prva epizoda je po ocjenama ostala najlošija epizoda druge sezone, dok su ostale epizode postepeno dobivale na kvaliteti.[10] Razlika je bila osjetna i na portalu MyAnimeList.net, gdje nešto više od 780 registriranih članova foruma epizodi dalo prosječnu ocjenu 4.4/5, čime se ona izjednačila s drugom najlošijom ocjenom prve sezone (lošija je bila samo dvanaesta epizoda s ocjenom 4.3/5);[11] ipak, čak se i ovdje radi o prilično solidnom rezultatu.

Hope Chapman je za Anime News Network pisao kritike za drugu sezonu, gdje je bio osjetno kritičniji prema brojnim aspektima. U svojoj zajedničkoj kritici za prvu i drugu epizodu, Chapman je jasno istaknuo kako je druga sezona "[iskreno] korak unatrag u odnosu na prvu [sezonu]", međutim dodao je kako je još uvijek prerano za konačni sud;[12] uvođenje novog negativca je nazvao dobrim potezom (mada je jasno naglasio kako je Makishima bio bolji u toj ulozi), posebno pohvalivši njegov odnos s Akane, smatrajući kako su producenti napravili dobru stvar što su odnos Kōgami-Makishima uspješno translatirali na Akane i negativca koji sada odgovara njezinom karakteru i predstavlja, u tom kontekstu, "njezinog Makishimu".[12] Posebno je bio kritičan prema Miki kao liku, smatrajući ju konceptualno nezgrapno izvedenom i potencijalnim problemom,[12] dok je novog Enforcera, Sakuyju Tōganea nazvao očitim pokušajem imitacije Kōgamija.[12] Na kraju je zaključio kako je prerano da bi rekao koji će novi elementi druge sezone upaliti, a koji ne, mada je dodao kako svi oni, neovisno o kvaliteti, djeluju dosta svježe i kako je druga sezona svakako "intrigantan nastavak";[12] prvim dvama epizodama dao je zajedničku ocjenu "B".[12]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Ginoza je mladu Miku u tom trenutku nazvao "missy", što je identičan nadimak kojim je njegov otac, Tomomi Masaoka, nazivao Akane kada je tek došla u PSB. Ovo je, dakle, bio Ginozin hommage ocu, samo jedan od mnogih koji će se manifestirati u doglednom vremenu.
  2. Pravo ime Kirita Kamuija nije otkriveno u ovoj epizodi, gdje je on imao tek kratak nastup, ali bez otkrivanja njegova identiteta. Njegovo se ime, doduše, pojavilo tokom odjavne špice, kada su pobrojani svi glumci i njihovi likovi, međutim u samoj epizodi nije specificirano tko je zapravo Kamui.
  3. Ova je brojka prikazana tokom uvoda u epizodu, kada se govorilo o novim mjerama kontrole stresa. Jedan od građanina je mjerio svoj Psycho-Pass i prikazana je ova brojka, mada ništa više nije otkriveno, uključujući izgled i identitet građanina.
  4. Brojke nakon decimalne točke, odvojene kosom crtom zapravo označavaju minorne fluktuacije u Kitazawinom Psycho-Passu. I dok su ranija mjerenja davala fiksne brojke u ovim smislu, Sibylova procjena Kitazawinog Psycho-Passa pokazala se vrlo nestabilnom, što je bila odlika njegove ličnosti. Tako se njegov Psycho-Pass u kratkom vremenu kretao ovako: 302.6 → 302.5 → 302.1 → 302.0.
  5. Objašnjenje je isto kao i u prethodnom slučaju, s tim da se Psycho-Pass kretao ovako: 302.4 → 302.5 → 302.4.
  6. Objašnjenje je isto kao i u prethodnim slučajevima, s tim da se Psycho-Pass kretao ovako: 299.9 → 299.8 → 299.7 → 299.6 → 299.5 → 299.4.
  7. Ova je brojka otkrivena od strane samog Dominatora u trenutku kada je Ginoza uperio svoj Dominator u Hasuikea kako bi ga spriječio da puca u Kitazawu; točan iznos nikada nije otkriven.
  8. Iako se nikakve brojke nisu prezentirale u ovom slučaju, važno je naglasiti da Dominator nije bio u stanju očitati Psycho-Pass ne radi činjenice da se radilo o hologramu, jer se iza njega krila stvarna osoba, već zato što nije bio u stanju prepoznati kolektivni Psycho-Pass, o kojemu će se govoriti kasnije u sezoni. To je potvrđeno činjenicom da čak i kada se misteriozni mladić pokazao iza holograma, Dominator i dalje nije bio u stanju prepoznati njegovu egzistenciju.
  9. IMDb - "The Scales of Justice 〈299/300〉"
  10. IMDb - Ocjena epizoda
  11. Psycho-Pass 2 Episode 1 Discussion
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 Chapman, Hope: Psycho-Pass 2, Episodes 1-2

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]