Financije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Svjetski financijski centar u New Yorku

Financije ili finansije (franc. finance: gotovina, prihod), umjetnost i nauka upravljanja novcem.

Porijeklo riječi financije nije utvrđeno, jedni tvrde da je germanskog odnosno drugi romanskog porijekla. Srednjovjekovno značenje je finatio koja se upotrebljava u smislu zaključka, sudske odluke ali i plaćanja. Zatim se formira kao termin u Francuskoj koji dalje prodire u druge zemlje, vezajući se za raznovrsne novčane poslove.

Sama pojava financija je vezana za prije svega novac i novčana plaćanja, analogno ovome financije će postojati dokle god postoji i novac. Ovo znači da gdje god imali robnu proizvodnju i djelovanje zakona vrijednosti izraženom u novcu, imati ćemo i financije. Financije su historijski uvjetna kategorija. Priroda financija je novčana, odnosno monetarna.

Financije su najstarija disciplina ekonomske nauke. Prve naznake financija se vezuju za srednji vijek. Ipak, do pravog zamaha ove nauke dolazi sa nastankom kapitalizma, posebno od perioda liberalnog kapitalizma u 20. vijeku. Velika svjetska ekonomska kriza 1930-ih godina je dala poticaj razvoju nauke o financijama, pri čemu se u početku analiza fokusirala na razmatranju funkcija države (kada se naglasak stavlja na proučavanje poreza), da bi se vremenom sve veća pažnja posvećivala mikro-aspektu, odnosno načinu proučavanja financija u poduzeću.

Važna tema u financijama su razni financijski instrumenti kao: dionice, obveznice, opcije. Redovno u obziru su pojedinačni instrumenti koji su omogućeni za javnu izdaju i razmjenu na burzi.

Veze[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]