Bill Finger

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bill Finger
RođenjeMilton Finger
(1914-02-08)8. 2. 1914.
Sjedinjene Američke Države Denver, CO, Sjedinjene Države
Smrt18. 1. 1974. (dob: 59)
Sjedinjene Američke Države New York, NY, Sjedinjene Države
Znamenite kolaboracijeBob Kane
Jerry Robinson
SupružnikPortia Finger (razvod)
Lyn Simmons

Milton "Bill" Finger (Denver, CO, 8. veljače 1914. - New York, NY, 18. siječnja 1974.) je bio američki autor stripova i scenarist najpoznatiji kao dugo godina nepriznati koautor Batmana, zajedno s Bobom Kaneom.

Mada je Finger od samoga početka sudjelovao u stvaranju Batmana i pisanju priča (čak je i sugerirao Kaneu da korigira svoj izvorni dizajn), tokom najveće popularnosti stripova o Batmanu bio je zaboravljen. Kane je bio taj koji je sebi pripirao svu slavu i godinama je odbijao kreditirati Fingera. Kane je zbog tog poteza naišao na brojne kritike, posebice one Jerryja Robinsona, koji je bio u sličnoj situaciji kao i Finger, samo oko lika Jokera. Tek je 1989. godine, 15 godina nakon Fingerove smrti, Kane priznao njegov autorski doprinos u stvaranju Batmana. Osim Batmana, Finger je zaslužan i za još nekoliko likova iz serijala o Vitezu tame, mahom zlikovaca. Uvelike je doprinio razvoju i nastanku Jokera (što mu je Kane i priznao), zajedno s Robinsonom (kojemu je Kane odbijao priznati autorstvo), kao i Penguina, koji se smatra zajedničkim doprinosom s Kaneom, mada obojica navode različite inspiracije za nastanak lika. Nakon što je Bob Kane nacrtao Scarecrowa, Finger je smislio priču koja je korištena u stripovima. Lik Riddlera, Finger je stvorio s Dickom Sprangom bez Kaneovog doprinosa, dok se Calendar Man danas smatra isključivim Fingerovim doprinosom Batmanu.

Tokom 40-ih godina, Finger je uvelike surađivao i na stripu Green Lantern te je doprinio razvoju tog stripa u početnom razdoblju.

Posthumno je primljen u Kuću slavnih Jacka Kirbyja i Kuću slavnih stripova Willa Eisnera, a Jerry Robinson je osnovao Nagradu Bill Finger koja se dodjeljuje za izvrsnost u pisanju stripova.

Finger je umro 18. siječnja 1974. u New Yorku.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]