Felix von Weingartner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Felix von Weingartner
Biografske informacije
RođenjeFelix von Weingartner, pl. Münzberg
2. lipnja 1863.
Zadar, Hrvatska
Smrt7. svibnja 1942.
Winterthur, Švicarska
Opus
SuradniciCarl Reinecke
Franz Liszt
Znamenita djela

Felix von Weingartner, pl. Münzberg (Zadar, 2. lipnja 1863. - Winterthur, 7. svibnja 1942.), austrijski dirigent, neoromantičarski skladatelj, pijanist i književnik.

Weingartner je studirao u Grazu, Leipzigu i naposlijetku u Weimaru kod Franza Liszta. Bio je također i učenik Carla Reineckea. Weingartner je prvenstveno poznat kao dirigent i kulturolog, no za života je bio i skladatelj i književnik.

Nakon što je glazbenim pozornicama ravnao već u Mannheimu i Berlinu, 1908. godine je naslijedio Gustava Mahlera i tri godine ravnao bečkom Dvorskom operom. Od 1908.-1927. Weingartner je vodio koncerte Bečke filharmonije, a istovremeno je od 1919.-1924. bio i ravnatelj bečke Narodne opere (Volksoper). Godine 1927. otišao je u Švicarsku. Od 1935.-1936. bio je ravnatelj bečke Državne opere (Staatsoper). Nadalje je djelovao u Hamburgu, Bostonu, Münchenu i Baselu.

Iako je Felix von Weingartner bio i skladatelj širokog opusa (skladao je opere, simfonije, pjesme, instrumentalnu komornu glazbu), njegova se djela danas rijetko izvode. Kao dirigent je nadahnuo mnoge generacije glazbenika svojom jasnom i skladnom tehnikom.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • W. Jacob:Felix von Weingartner. Ein Brevier. Wiesbaden 1933.