Edvard Grieg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edvard Grieg
romantizam
Biografske informacije
RođenjeEdvard Hagerup Grieg
15. lipnja 1843.
Norveška Bergen, Norveška
(tada Norveška Unija Švedske i Norveške)
Smrt4. rujna 1907.
Norveška Bergen, Norveška
Opus
Djelatni periodc. 1858. - 1906.
SuradniciRikard Nordraak

Edvard Grig (nor. Edvard Grieg; Bergen, 15. jun 1843Bergen, 4. septembar 1907) je bio norveški romantičarski kompozitor i pijanista. Njegova najpoznatija dela su Per Gint i Klavirski koncert u a-molu.

Život[uredi | uredi kod]

Edvard Grig je rođen u Bergenu 1843. godine. Odrastao je u muzičkoj porodici. Prve časove klavira dobijao je od svoje majke. Pohađao je nekoliko muzičkih škola. Godine 1858. započeo je studije klavira na Lajpciškom konzervatorijumu. Uporedo sa studijama imao je mnoštvo koncerata u Lajpcigu.

Početkom proleća 1860. preležao je plućnu bolest opasnu po život. Godine 1862. završio je studije u Lajpcigu i održao prvi koncert u rodnom Bergenu. Naredne godine odlazi u Kopenhagen gde ostaje tri godine. Sprijateljio se sa norveškim kompozitorom Rikardom Nordrakom (kompozitor norveške himne). Održavao je bliske veze sa Bergenskim filharmonijskim orkestrom, čiji je direktor bio od 1880. do 1882.

Početkom leta 1867. oženio se rođakom Ninom Hagerup. Sledeće godine dobili su kćerku. Tog leta na odmoru u Danskoj napisao je Klavirski koncert u a-molu. Upoznao je Franca Lista u Rimu 1870. godine. List je bio veoma zadovoljan njegovom Klavirskom sonatom br. 1. List mu je takođe davao savete o orkestraciji. U leto 1869. godine umire mu jednogodišnja kćerka.

Grig 1876. godine piše muziku na dramu Henrika Ibzena Per Gint. Godine 1888. upoznao je Petra Čajkovskog. Čajkovski je imao visoko mišljenje o njegovoj muzici, ceneći njenu lepotu, toplinu i inovativnost. Za života je stekao veliku slavu, ali ne i bogatstvo.

Edvard Grig je umro u jesen 1907. godine nakon duge bolesti. Na sahrani je bilo između 30 000 i 40 000 ljudi. Prema Grigovoj poslednjoj želji, na sahrani su izvođeni njegov posmrtni marš i posmrtni marš Frederika Šopena. Pepeo Edvarda Griga položen je u planinsku kriptu blizu njegove kuće.

Muzika[uredi | uredi kod]

Edvard Grig je značajan kao nacionalni kompozitor, crpeći inspiraciju iz norveških narodnih pesama. Od ranih dela izdvajaju se simfonije i sonate. Takođe je komponovao sonate za violinu i violončelo i kratka dela za klavir, zahvaljujući kojima je prozvan "Šopen severa“.

Grigova dela na stalnom koncertnom repertoaru širom sveta su:

  • 66 Lirskih komada (Proleću, Ptičica, Leptir, Nokturno, Norveške melodije)
  • Holbergova svita
  • svita Per Gint (Jutarnje raspoloženje, U palati gorskog kralja, Arapska igra)
  • Klavirski koncert u a-molu (Allegro molto moderato-Adagio-Allegro moderato molto e marcato)
  • Uvertira U Jesen
  • 4 Simfonijske igre
  • 3 sonate za violinu i klavir
  • mnoštvo solo pesama na stihove Hajnea, Getea i dr.
  • mnoštvo klavirskih dela

Vanjske veze[uredi | uredi kod]