Emanuel Leutze

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Emanuel Leutze
Romantizam
Emanuel Leutze 1870-ih
Biografske informacije
Rođenje24. maja 1816.
Schwäbisch Gmünd, Württemberg, Njemački Savez
Smrt18. jula 1868.
Washington, SAD
Nacionalnostameričko
PraksaDüsseldorf, Philadelphia, Washington
Znamenita djela

Emanuel Leutze (Schwäbisch Gmünd, 24. maja 1816. – Washington, 18. jula 1868.), američki je slikar njemačkoga porijekla. Autor mnogih historijskih slika (George Washington prelazi rijeku Delaware) i portreta. Freskama je oslikao dvorane u Capitolu.

Washington prelazi rijeku Delaware

Život i djelo[uredi | uredi kod]

Leutze je kao dječak došao u Sjedinjene Američke Države 1825. god., a studirao je slikarstvo u Philadelphiji. U dobi od 25 godina privremeno se vratio u Njemačku na studij kod Carla Friedricha Lessinga na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Leutze tada studira i historiju umjetnosti u Düsseldorfskoj školi. Njegova najpoznatija slika Washington prelazi rijeku Delaware (1851.) datira iz tog vremena i sadrži impresije o krajoliku rijeke Rajne kod Kaiserwertha. Druga verzija ove slike sada je u posjedu Metropolitan muzeja u New York-u, a prva je izgorjela tokom Drugog svjetskog rata u Kunsthalle-u u Bremenu. Leutze je bio dugogodišnji predsjednik Udruge Düsseldorfskih umjetnika koja je 1848. dovela je do osnivanja društva likovnih umjetnika Malkasten („kutija sa slikarskim bojama”), a 1856. godine na stvaranje Deutschen Kunstgenossenschaft-a („njemačke umjetničke zadruge“). God. 1842. odselio se u München, a od tamo u Veneciju i Rim. God. 1845. vratio se u Düsseldorf gdje je u oktobru oženio Juliane Lottner. Njezin portret naslikao je 1846. i 1847. (Jantarna ogrlica, Supruga s kćeri Idom). U to vrijeme posvetio je svoje slikarstvo motivima američke historije kao što je Kolumbo pred vijećem u Salamanci, Kristofor Kolumbo na vratima samostana La Nahida, Sir Walter Raleigh i kraljica Elizabetha u šetnji (1845.) , Torquemadu postavlja kralj Ferdinand, Veleposlanstvo Židova (1846.), Puritanac, njegova kći pred slikom Začuđujuće Gospe (1847.) i Washington okuplja trupe na Monmouthu (1852.-54.).

Godine 1859. preselio se natrag u SAD gdje je bio zadužen za dekoriranje dvorane Kongresa i Senata u washingtonskom Capitolu historijskim freskama. Tu je 1861. god. naslikao i monumentalnu fresku Westward the Course of Empire Takes Its Way.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]