William Turner

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa J. M. W. Turner)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
J. M. William Turner
romantizam

Autoportret iz 1799. godine
Rođenje 23. travnja 1775.
London
Smrt 19. prosinca 1851.
London
Opus
Polje slikarstvo - grafika - crtež
Praksa London, Pariz, Rim, London
Znamenita djela
Požar u Londonu 1834.
Kiša, para, brzina
Bojni brod Temeraire odvoze na uništenje
Brod s robljem
Inspiracija
Potpis
Turner autograph.png

Joseph Mallord William Turner (23. travnja 1775., London19. prosinca 1851., London) je bio engleski slikar i grafičar; najveći slikar boje, svjetla, prostora i atmosfere u 19. stoljeću i preteča impresionizma.

Životopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Na slici Didona gradi Kartagu (1815., Nacionalna galerija, London) vidi se očit utjecaj C. Lorraina.

Studirao je na londonskoj Royal Academy, na kojoj je kasnije bio profesorom. Nakon svog prvog posjeta Italiji 1819. god. eksperimentirao je s novim oblikom naturalizma u svojim krajolicima, koji se zasnivao na izravnom promatranju zbilje, bez upotrebe ikakvih idealiziranih ili stiliziranih oblika; tada uvriježenih u romantičarskom slikarstvu. U jednom trenutku, užetom se privezao za jarbol broda Ariel kako bi iz prve ruke iskusio udare snijega, dima, vjetra i vode. To je iskustvo kasnije pretvorio u mnoga sablasna tumačenja (npr. Parni brod ispred ulaza u luku, 1842.).

J. M. William Turner je, zajedno s Johnom Constableom, zaslužan za nov pristup pejzažnom slikarstvu koji će uvelike imati utjecaj na europsku umjetnost. U pejzažno slikarstvo je uveo poštovanje prema točnom mjestu, vjerovanje da je običan prizor vrijedan slikanja i da su promjenjivi atmosferski efekti (svjetlo i vremenske prilike) ključni sastavni dio pejzaža.

Djela[uredi - уреди | uredi kôd]

Kiša, para, brzina (Velika zapadna željeznica), 1844., ulje na platnu, 98 x 122 cm, Nacionalna galerija, London.

J. M. William Turner je slikao u ulju i akvarelu intenzivnim svijetlim i prozračnim bojama, koloristički raspršenu interpretaciju ozračja, oblika i motiva. Turner je doista započeo slikati u duhu romantičarske sklonosti prema ruševinama i gotici, pod djelomičnim utjecajem Claudea Lorraina, Nicolasa Poussina i holandskih pejzažista. No, njegovo zanimanje kasnije zaokuplja samo fenomen boje i atmosfere, te u djelima posljednje decenije života (Kiša, para, brzina, 1844.) ostvaruje čiste vizije poetskih doživljajvanja čari rasvjete i boje, lišene gotovo svake deskripcije. U svojim vizionarskim slikama nadišao je empirijske činjenice u korist “uzvišenoga”, fluidnog svijeta u kojem se sadašnjost rastapala u prošlosti, vizualno iskustvo u sjećanju, a pojedinačno je postajalo univerzalno, nestajući u bezvremenom prikazu.

Slika Požar Parlamenta u Londonu, 16. listopada 1834., koja postoji u dvije inačice naslikane prema skicama nastalim tijekom cijele noći požara, postaje vizija Apokalipse. Slika staroga broda admirala Nelsona (Bojni brod Temeraire odvače na njegovo posljednje sidrište da bude uništen, 1838.), tužan je simbol ljudske sudbine.

Njegovo izvanredno viđenje prirode bilo je ključno za razvoj slikarstva u 19. stoljeću i izvršilo je velik utjecaj na europske realiste. Nefigurativna umjetnost 19. i 20. stoljeća često je oživljavala Turnerovu uporabu svjetla i boje. Njegova igra svjetlosti na prirodnim oblicima je dio ne samo impresionističkih i postimpresionističkih djela, nego i apstraktnog slikarstva Paula Kleea i nasilne prirode apstraktnog ekspresionizma Mattije Morena.

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]