Claude Lorrain

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Claude Lorrain
Barok
Biografske informacije
Rođenje oko 1600.
Champagne, pokrajina Lorraine, Francuska
Smrt 23. studenog 1682.
Rim, Italija
Opus
Polje slikarstvo - grafika - crtež
Praksa Rim
Znamenita djela
Inspiracija

Claude Lorrain pravog imena Claude Gallé ili Claude Lotarinžanin (Champagne, 1600. - Rim, 23. studenog 1682.) bio je francuski slikar i grafičar baroka, koji je djelovao pretežito u Rimu.

Bio je učenik i suradnik rimskog slikara Augustina Tassija, s kojim je izveo dekoracije u Villi Medici u Firenci. Na njegovo slikarstvo snažno su, osobito u početnoj fazi,utjecali flamanski i nizozemski slikari koji su živjeli u Rimu.

Djela[uredi - уреди | uredi kôd]

Claude Lorrain stvara barokni tip krajolika, a motivima i detaljima iz prirode daje epsko obilježje. Slika velikekompozicije prigušenim tonovima smeđe, srebrne i zlaćane boje s jakim efektima. U krajolike uklapa mitološke pastoralne prizore i biblijske likove, te elemente rimske arhitekture. Lorrainov idealizirani način slikanja krajolika bio je i ostao glasovit, zbog formalnoga savršenstva i neprolazne kakvoće.

Brojni imitatori preuzeli su njegovu shemu herojskog krajolika, ali bez primjene nosivih elemenata njegova slikarstva. On je prethodnik francuskog slikarstva krajolika 19. stoljeća, od barbizonaca do impresionista. U tretmanu krajolika blizak mu je slikar Camille Corot.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Ante Vranković: Claude Lorrain - Virtuoz pejzažnog slikarstva, Hrvatska revija, 3/2005, 112-115

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]