Horatio Nelson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Viceadmiral The Right Honourable
Vikont Nelson
KB
Vice Admiral Horatio Lord Nelson, autor: Lemuel Francis Abbott
Vice Admiral Horatio Lord Nelson, autor: Lemuel Francis Abbott
Vice Admiral Horatio Lord Nelson, autor: Lemuel Francis Abbott
Državljanstvo britanska
Karijera
Čin viceadmiral
Važnije bitke Američki rat za nezavisnost

Francuski revolucionarni ratovi

Napoleonski ratovi

Rod vojske Royal Navy

Horejšio[1] Nelson (engl. Horatio Nelson), negde i nepravilno Horacio, je bio britanski pomorac i admiral. Rođen je 29. septembra 1758. u Bernam Torpu, a poginuo je 21. oktobra 1805. kod Trafalgara.

Nelson se priključio mornarici na nagovor svoga ujaka Morisa Saklinga. Brzo se uspinjao u službi i postao je kapetan 1778. Isticao se ličnim kvalitetima i odličnim poznavanjem taktike. Ponekad je prolazio kroz periode bolesti i neangažovanosti, naročito posle Američkog rata za nezavisnost. Po izbijanju francuskih revolucionarnih ratova Nelson se vratio u aktivnu službu. Naročito je bio aktivan u Mediteranu. Borio se u manjim bitkama kod Tulona i bio je od velike koristi pri zauzimanju Korzike.

U Bici kod Tenerifa 1797. teško je ranjen kada je izgubio ruku. Oporavljao se u Engleskoj. Naredne godine odneo je pobedu nad Francuzima u bici na Nilu. Godine 1801. pobedio je Dance u Bici kod Kopenhagena. Kasnije je komandovao blokadom francuske i španske flote u Tulonu, koje je zatim progonio do Kariba i nazad. Posle kratkog povratka u Englesku preduzeo je 1805. blokadu Kadiza. Dana 21. oktobra 1805. francusko-španska flota je isplovila iz luke i tako je započela Bitka kod Trafalgara. Ova bitka je bila jedna od najblistavijih pobeda britanske mornarice, ali je u njoj Nelson smrtno ranjen. Pogodio ga je hitac iz muskete sa španskog broda „Santisima Trinidad“. Nelsonovo telo je vraćeno u Englesku gde je uz počasti sahranjen u Vestminsterskoj opatiji.

Slavu jednog od najvećih stratega pomorskog ratovanja Nelson je stekao u bitkama protiv revolucionarne Francuske i Napoleona. Njegove pomorske pobede osigurale su Britaniji prvenstvo na moru za čitav jedan vek. Njegovi spomenici se nalaze širom Britanije, a najpoznatiji je onaj na trgu Trafalgar u Londonu. Unjegovu čast je nazvan grad Nelson na Novom Zelandu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Tvrtko Prćić: Transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena