Anakars

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anakars
( Ἀνάχαρσις )
Biografske informacije
Rođenje6. vijek pne.
Skitija
Smrt6. vijek pne.
Skitija
NacionalnostSkit

Anakars[α 1], skitski drevni filozof iz ranog 6. stoljeća prije Krista. Nijedno njegovo djelo nije sačuvano.

Život[uredi | uredi kod]

Anakars je bio Skit sa prostora današnje Ukrajine. Bio je sin skitskog poglavice Gnurusa,[1][2] i, isto po Herodotu,[3] brat skitskog kralja Saulija. Imao blagu narav i veliku žeđ za znanjem – za razliku od njegovog naroda, koji su Grci uvijek opisivali kao primitivnog i neprijateljski nastrojenog prema kulturi. Bio je napola Grk i iz mješovite helenske kulture, očito u području Kimerijskog Bospora. Napustio je rodnu zemlju da bi putovao sjevernim obalama Crnog mora u potrazi za znanjem i došao u Atenu oko 589. pr. Kr.,[2] za vrijeme 47. Olimpijade, kada je atenski arhont Solon uspostavljao nove zakonodavne mjere. Tu je ostavio veliki dojam kao otvoreni barbarin, odnosno negovornik grčkog.

Nakon dugog putovanja, vratio je se kući, a u domovini je ubijen od svog brata jer je pokušao tamo uvesti grčke orgijastičke kultove[1] a Skiti su mu zamjerili što je slavio božicu Kibelu.

Anakars može se smatrati kao preteča kinika, djelomično zbog njegove snažne te razigrane parezije[α 2], što je prešlo u izreku « skitski govor » u Ateni. Diogen spominje jednu slavnu anegdotu o njemu: jednom prilikom mu je jedan Grk zamjerio što je Skit, no on je potom odgovorio

Ako je moja zemlja predmet srama za mene, ti si onda predmet srama za tvoju zemlju.

– Diogen Laertije, Životi[2]

Često su ga drevni autori ubrajali među sedam mudraca. U klasičnoj književnosti pripisuju mu se apoftegme[α 3] i anegdote, kao i mnogi razni spisi. Nemamo izravnih pisani tragova od njegovog djela.

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljašne veze[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. stgr. Ἀνάχαρσις
  2. (el) παρρησία
  3. (el) ἀπόφθεγμα

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Herodot, Historije IV, 76.
  2. 2,0 2,1 2,2 Diogen Laertije, Životi I, 101.
  3. Herodot, Historije IV, 46; IV,76.

Bibliografija[uredi | uredi kod]