Portovenere

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Portovenere
Comune di Portovenere
Coats of arms of None.svg
Općina
Položaj općine u Italiji
Regija:Ligurija
Koordinate:provincije}}} 44°3′N, 9°50′E
Visina:0 m
Površina:7 km²
Stanovništvo:4,041 (4. prosinca 2004.)
Gustoća stanovništva:565 stan./km²
Poštanski broj:19025
Pozivni broj:0187
ISTAT-broj:011022
Svetac zaštitnik:Sveta Marija
Službena stranica:comune.portovenere
Portovenere (Cinque Terre) i otoci Palmaria, Tino i Tinetto.
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Liguria 5Terre1 tango7174.jpg
Italija
Registriran: 1997.
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, iv, v
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Portovenere (ponekad se nalazi i na oblik Porto Venere naročito u engleskom) je grad i općina na Ligurskoj obali u Italiji u Pokrajini La Spezia. Općina (Comune) Portovenere obuhvaća tri naselja; Fezzano, Le Grazie i Portovenere, te tri otoka Palmaria, Tino i Tinetto.

Portovenere i sela iz ligurske rivijere Cinque Terre uvršteni su 1997. godine na UNESCOv popis Spomenika svjetske kulturne baštine.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Za antičku rimsku luku Portus Veneris se drži da je postojala najmanje od sredine 1. st. prije Krista. Luka je dobila ime po hramu božice Venere koji je bio smješten na rtu gdje se danas nalazi crkva Petra Apostola. Ime se također veže i uz ranokršćanskog pustinjaka i Svetog Veneriusa. U rimsko doba Portus Veneris je bio ribarsko naselje.

Nakon propasti Zapadnog rimskog carstva, Portovenere je postao baza bizantske flote u sjevernom dijelu Tirenskog mora, koju su 643. razorili Langobardi. Kasnije je bio česta meta saracenskih prepada. Prvi pisani tragovi o postojanju zamka u Portoveneru datiraju iz 1113., 1161. godine podignute su gradske zidine. Portovenere je postao feud obitelji iz obližnjeg Vezzana, potom je početkom 12. st. postao posjed Genove. Portovenere je 1494., je pretrpio razorno bombardiranje od brodovlja aragonske flote tijekom njihova rata s rata s Genovom. Tijekom cijelog srednjeg vijeka padala je važnost starog dijela grada, istodobno je rastao novi dio grada Borgo Nuovo(Nova četvrt), koji se počeo graditi od 1139. oko crkve sv Petra.

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Crkva sv. Petra je gotička građevina podignuta 1198. na mjestu ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća, to je građevina pravokutnog tlocrta sa polukružnom apsidom. Novi dio, iz 13. st. ima polikromatsku fasadu s jarko naglašenim vodoravnim bijelim i crnim prugama.
  • Crkva sv. Lovre je romanička građevina, koju su 1098. podigli Genovežani, najvjerojatnije na mjestu antičkog hrama posvećenog Jupiteru. Crkva je teško oštećena za požara 1340. i za aragonskog bombardiranja 1494., temeljno je obnovljena 1582.
  • Zamak Doria
  • Grotta dell'Arpaia (Arpajina špilja) danas više ne postoji-urušila se, znana kao bajronova špilja, iz koje je 1822. engleski pjesnik Byron preplivao zaljev La Spezia iz San Terenza do Lericija da posjeti svog prijatelja i kolegu Shelleya.

Srednjovjekovna jezgra sela Le Grazie počela se oblikovati od 14. st. oko crkve Gospe od Milosti, pored sela nalazi se srednjovjekovni samostan, i ostaci rimske vile iz 1. st. prije Krista.

Srednjevjekovne kalete Fezzana su vrijedne pažnje, zajedno s crkvom sv Ivana Krstitelja iz 1740. i nedavno obnovljenom Vilom Cattaneo.

Galerija slika[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]