Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bosansko-podrinjski kanton)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bosansko-podrinjski kanton
(Opis) (Opis)
Položaj Bosansko-podrinjskog kantona u Bosni i Hercegovini.
Centar Goražde
Premijer Aida Obuća
Općine Goražde, Pale-Prača, Foča-Ustikolina
Površina 504,6 km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

35.208
69,77/km²
Kantoni Federacije BiH

Bosansko-podrinjski kanton Goražde ili Bosansko-podrinjska županija Goražde (Do 2001. godine Goraždansko-podrinjski kanton) je peti od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Kanton se nalazi u istočnoj Bosni pored kantona Sarajevo. Centar Kantona je Goražde. Površina kantona je 504,6 km² a ukupno stanovništvo je otprilike 35.208. Kanton se sastoji od općina Goražde, Pale-Prača, i Foča-Ustikolina.

Historija[uredi | uredi kod]

Arheološka iskopavanja potvrđuju da je područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bilo naseljeno tokom kamenog doba i rimskog perioda. U srednjem vijeku grad Goražde se prvi put spominje 1397. godine. U okolini Goražda se nalaze mnogi stećci iz ovih doba.

Osmanlije su osvojili područje 1465. godine i drže ga do 1878. godine i austro-ugarske okupacije. Tokom prvog i drugog svjetskog rata na području današnjeg kantona su se vodile značajne ratne operacije, prilikom čega je teško stradavalo lokalno stanovništvo. Nakon završetka drugog svjetskog rata područje Bosansko-podrinjskog kantona postaje dio jugoistočne regije Bosne i Hercegovine , a Goražde njen administrativni, privredni i kulturni centar.

Područje kantona, u kojem su uglavnom živjeli Muslimani (Bošnjaci), se na početku rata u BiH našlo odsječeno od područja pod kontrolom vlade u Sarajevo, odnosno okruženo srpskim snagama. Enklava Goražde se, međutim, uspjela održati, a nakon dejtonskog sporazuma Goražde je postao centar Goražde-Podrinjskog kantona, odnosno najistočnijeg dijela današnje Federacije BiH. 2001. godine naziv je promijenjen u Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Vlada[uredi | uredi kod]

Bosansko-podrinjski kanton je jedan od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Graniči sa Kantonom Sarajevo i sa općinama istočnog Sarajeva u RS-u.Na čelu Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, koja se sastoji od osam ministara, trenutno se nalazi premijer.

Zakonodavno tijelo Kantona je Kantonalna skupština koja broji 25 poslanika. Poslanici se biraju sistemom otvorenih lista na općim izborima u Bosni i Hercegovini. Stranka demokratske akcije je, po broju osvojenih glasova, trenutno vodeća politička stranka u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde se sastoji od tri općine;Goražde, Pale-Prača, i Foča-Ustikolina. Centar kantona je također u Goraždu.

Geografija[uredi | uredi kod]

Bosansko-podrinjski kanton se nalazi u istočnoj Bosni, u Podrinju. Ukupna površina kantona je 504,6 km². Nadmorska visina u cijelom kantonu je iznad 300 metara. Rijeka Drina protiče kroz općine Foča-Ustikolina i Goražde. Teritorija Bosansko-podrinjskog kantona je uglavnom prekrivena šumom. Glavna naseljena mjesta u Bosansko-podrinjskom kantonu su Goražde, Prača, Ustikolina, Vitkovići, Ilovača, Jabuka, Zupčići, Cvilin i dr.

Privreda[uredi | uredi kod]

S obzirom na današnju privrednu situaciju u kojoj se nalazi istočna Bosna i Hercegovina, očigledno je da postoje potrebe za novim poslovnim aktivnostima i proširenjem potojećeg obima poslovanja. Anketirana preduzeća sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde svoje planove za nove poslovne aktivnosti u najvećem broju slučajeva temelje na realnom odnosu ponude i potražnje i zakonima koji u tom kontekstu postoje.

Općina Goražde je u prijeratnom periodu bila jedna od najrazvijenijih općina Bosne i Hercegovine. UNIS-ove fabrike su zapošljavale preko 10.000 ljudi. Zbog posljedica rata nijedna UNIS-ova fabrika nije bila u mogućnosti zaposliti više od 100 radnika. Veze sa strateškim partnerima su izgubljene, a sa ostećenim i dotrajalim mašinama nije bilo moguće pokrenuti proizvodnju. U istoj ili mnogo težoj situaciji su se našle općine Pale-Prača i Foča-Ustikolina. Danas je situacija umnogome izmijenjena a kantonalna privreda je napredovala.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde postoji šest osnovnih i tri srednje škole. Na teritoriji općine Goražde postoje četiri osnovne škole, dvije od njih su u Goraždu, jedna u Vitkovićima, i jedna u Ilovači. Općine Foča-Ustikolina i Pale-Prača imaju po jednu osnovnu školu. Srednja mješovita škola, srednja tehnička škola, i srednja stručna škola su smještene u Goraždu. Obrazovanje u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde još uvijek se suočava sa mnogobrojnim teškoćama.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]