Petrovo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Petrovo (Republika Srpska))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Petrovo (razvrstavanje).
Petrovo


Opštinska zgrada u Petrovu

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 2.919
Geografija
Koordinate 44°38′00″N 18°22′00″E / 44.633333°N 18.366667°E / 44.633333; 18.366667
Petrovo na mapi Bosne i Hercegovine
Petrovo
Petrovo
Petrovo (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 37′ 60" SGŠ, 18° 22′ 00" IGD

Petrovo (do 1993. Bosansko Petrovo Selo), općina u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, u blizini Doboja. Općina, formirana nakon Daytonskog sporazuma, pripada Republici Srpskoj.

Stari naziv Petrova je Bosansko Petrovo Selo. On je malo prije početka rata promijenjen u Petrovo. Opština je postojala i ranije. 1960-tih godina ukinuta i od tada je to područje dodjeljivano nekada opštini Gračanica, a nekada opštini Lukavac.

Geografija[uredi | uredi kod]

Opština Petrovo obuhvata područje naseljenih mjesta Petrovo, koje je i sjedište opštine, zatim Bisići, Brđani, Kakmuž, Kaluđerica, Karanovac, Krtova, Porječina i Sočkovac. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu BiH (Republika Srpska).

Površina opštine Petrovo je 146,47 km² i ima 11.620 stanovnika, odnosno 79,33 st/km2.

Opština graniči sa opštinama Doboj (Republika Srpska) te opštinama Doboj Istok, Gračanica, Maglaj, Tešanj, Lukavac i Doboj Jug u FBiH. Područje ili granice opštine označene su najvišim vrhovima Ozrena Kraljica 883 metara, Krstata ploča 893 metra i Ostrvica 918 metara nadmorske visina na jugozapadu, te koritom reke Spreče na severoistoku i jugoistoku selom Krtova koje delom pripada ovoj opštini, a delom opštini Lukavac u FBiH kao i na severozapadu sa opštinom Doboj granicom naseljenog mesta Boljanić. Područje opštine Petrovo čine sedam naseljenih mesta i to: Petrovo, koje je jedino naseljeno mesto gradskog karaktera, zatim Bisići, Brđani, Kakmuž, Kaluđerica, Karanovac, Krtova, Porječina i Sočkovac. U svih sedam naseljenih mesta konstituisane su mesne zajednice čiji podaci su priloženi u tabeli. U pogledu reljefa 65% teritorije Opštine čine brdsko-planinsko područje koje se blago podiže iz ravničarskog 35% dela teritorije sprečkog polja i završava najvišim planinskim vrhovima Ozrena. Iako opština Petrovo spada u red izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, njeno područje bogato je raznim mineralnim sirovinama kao što su: azbest, kaolin, ciglarska glina, termo-mineralne i alkalne vode, kao i nekim plemenitim, još uvek nedovoljno istraženim metalima. Također opštini Petrovo pripada Orlovo jezero.

Naseljena mjesta[uredi | uredi kod]

Istorija[uredi | uredi kod]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Nacionalnost 1991.
Srbi 2.695
Muslimani 54
Hrvati 18
Jugosloveni 70
ostali 82
Ukupno 2.919


Prema popisu iz 1991. godine naselja Petrovo, Kakmuž, Karanovac, Porječina i Sočkovac imala su 8403 stanovnika, od čega 7899 ili 94% Srba, 80 ili 0,95% Bošnjaka, 44 ili 0,52% Hrvata i 380 ili 4,5% ostalih.

Privreda[uredi | uredi kod]

Stanovništvo opštine Petrovo do 1992. godine najvećim delom bilo je radničko sa dodatnim bavljenjem poljoprivredne delatnosti. Do ovog perioda najveći broj stanovnika bio je zaposlen u industrijski razvijenom tuzlanskom bazenu, a i na području sadašnje opštine Petrovo u preduzećima za iskorišćavanje i preradu azbesta u Petrovu, proizvodnju ciglarskih proizvoda u Sočkovcu, iskorišćavanje i preradu drveta u Petrovu i Karanovcu, korišćenje termo-mineralnih voda i proizvodnju tečnog ugljen-dioksida u Kakmužu, proizvodnju građevinskih konstrukcija i elemenata u Petrovu, proizvodnju duvane ambalaže od plastike u Kakmužu, kao i peradarskim farmama u Karanovcu i Porječini. Takođe je na području sadašnje opštine Petrovo bio razvijen turizam u prelepim predelima Ozrena u čijem je centru, sada naselju Kaluđerica, smešten Manastir «Svetog Nikole» na Ozrenu iz 13.veka kao i izgrađeni ugostiteljsko-turistički objekti.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Kultura[uredi | uredi kod]

Krsna Slava Opštine Petrovo je "Petrovdan" i dan grada Petrova. Za "Petrovdan" se u Petrovu prave "petrovdanske lile".

Sport[uredi | uredi kod]

Slavni ljudi[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]