Ribnik (RS)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ribnik (Republika Srpska))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ribnik

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 10563
Geografija
Koordinate 44°25′00″N 16°48′57″E / 44.416667°N 16.815833°E / 44.416667; 16.815833
Ribnik na mapi Bosne i Hercegovine
Ribnik
Ribnik
Ribnik (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 25′ 00" SGŠ, 16° 48′ 57" IGD

Ribnik (1994–2004. Srpski Ključ), naselje i općina u Bosni i Hercegovini, pored Banja Luke. Predstavlja dio nekadašnje općine Ključ koji je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma pripao Republici Srpskoj. Imao je naziv Srpski Ključ, ali je kasnije dobio današnji naziv.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Teritorija opštine graniči sa opštinama: Ključ, Mrkonjić Grad, Šipovo, Petrovac i Istočni Drvar. Kroz teritoriju opštine prolazi magistralni put Jajce - Bihać, bivši put AVNOj-a

Prostire se na površini od 496 km².

Na teritoriji opštine nalaze se dvije planinske rijeke, Sane i Ribnik. Ribnik izvire na području opštine, 4 km. og naselja Gornji Ribnik i čitavim tokom od 8 km je na teritoriji opštine. Ulijeva se u Sanu. Tu su i dviju rječice, Stanička i Banjica. Zapadni dijelovi planinskog reljefa obiluju mnoštvom izvora pitke vode. Najveći dio ovih izvora nije iskorišten.

Oko 70% prostora opštine Ribnik pripada brdsko – planinskom pojasu odnosno nalazi se na visini iznad 500 m nadmorske visine, a ostali dio se nalazi oko glavnih riječnih tokova. Srednje visoke planine Dimitor, Šiša, Lisina, Osoje i Manjača čine glavninu teritorije obrasle šumom sa velikim planinskim pašnjacima Crkveno, Resenovača, Jarčište, obronci Dimitora i Manjački plato.

Općina u RS s najvećim šumskim fondom. Šume prekrivaju 32000 ha ili 64% opštine, čime opština Ribnik u ukupnom bogatstvu šuma RS učestvuje sa13%. U šumskom kompleksu rastu skoro sve vrste drveća a najznačajnije su i najkvalitetnije zbog geografskog podneblja i sastava zemljišta visoke šume jele i smrče, a od listopadnih visokokvalitetna bukva, javor, brest, jasen i lipa. Dobar dio opštine je obrastao niskim izdanačkim šumama sa velikim plantažama četinarskih kultura većinom borovog sadržaja i manjim količinama ariša.

Kod sela Mačkići je neistražena i prilično nepristupačna Mačkića pećina, sa dva glavna i nekoliko manjih ulaza. Druga, Ledena pećina, je kod naselja Sitnica, na visini od 1200 metara, takođe neistražena i sa stalnim ledom u unutrašnjosti.

Naseljena mjesta[uredi | uredi kod]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema podacima iz općine ima 10.563 stanovnika, većinom Srba. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i radi u šumskom gospodarstvu Ribnik. Iz općine Ribnik velik se broj stanovnika iselio u zemlje zapadne Europe i prekooceanske zemlje, te Srbiju i Crnu Goru.

Uprava[uredi | uredi kod]

Historija[uredi | uredi kod]

Prvi je put dobila općinski status 1918, u vrijeme kraljevine SHS, dok je prije rata u BiH bila u sastavu općine Ključ. Sada se sastoji od 4 mjesne zajednice: Sitnica, Previja, Ribnik i Vrbljani.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Šumsko gospodarstvo Ribnik, i velik broj mini-pilana.

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kod]

Područje Ribnika je pogodno za lov i ribolov. U Ribniku ima i dosta špilja i najveća od njih nosi naziv "'Ledana". Većina natjecanja u ribolovu u Republici Srpskoj održava se na rijeci Ribnik koja protječe kroz istoimeno mjesto.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Postoje osnovne škole na razini mjesnih zajednica i srednjoškolski centar.

Kultura[uredi | uredi kod]

Postoje projekti za izgradnju etno-sela i etno kuća, od kojih su neki u završnoj fazi.

Pobratimski gradovi[uredi | uredi kod]

Sport[uredi | uredi kod]

još nema ni jednog kluba u Ribniku bilo kojeg sporta.

Slavni ljudi[uredi | uredi kod]

  • Jovan Perišić, poznati pevač

Vanjske veze[uredi | uredi kod]