Jean Marais

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jean Marais
glumac
Jean Marais, 1947. Fotograf: Carl van Vechten.
Biografske informacije
RođenjeJean Alfred Villain-Marais
11. decembar, 1913.
Cherbourg, Francuska
Smrt8. 11. 1998. (dob: 84)
Cannes, Francuska
SupružnikMila Parély (1942 - 1944, razv.)
PartnerJean Cocteau (1937 - 1963)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1933 - 1996
Znamenite uloge
Zver/Princ/Avenant u
La belle et la bête
Orphée
Orphée

Jean Marais (Žan Mare - 11. decembar, 1913. – 8. novembar, 1998.) bio je francuski glumac i dugogodišnji ljubavnik Jeana Cocteaua. Snimio je nekoliko filmova sa Cocteauom, od kojih je napoznatiji La belle et la bête (1946). U toku 1950-ih snimao je kostimirane filmove i uživao status zvezde u Francuskoj. Snimao je do svojih osamdesetih. Pored glume, bavio se pozorišnom režijom, pisanjem, vajanjem, slikanjem i sam je snimao kaskaderske scene.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je kao Jean Alfred Villain-Marais u Cherbourgu, 1913. godine. Na rođenju, njegova majka, depresivna zbog smrti svoje jedine ćerke, koja se desila samo nekoliko dana ranije, odbila je da ga vidi. Otac je učestvovao u Prvom svetskom ratu, a kada se vratio kući bio je nasilan. Jeanova majka ga je napustila, povevši sa sobom svoja dva sina. Jean je odrastao u Parizu, bez oca, koga će sresti tek 40 godina kasnije.

Izbačen je iz škole, jer je, da bi zabavljao svoje kolege, oblačio žensku odeću i zavodio nastavnike[1][2]. Radio je kao pomoćnik u fotografskom studiju. Kasnije je upisao časove glume kod Charlesa Dullina, a da bi imao para da ih plati, glumio je u sitnim ulogama kod Dullina i Marcela l’Herbiera.

Godine 1937. Jean sreće Cocteaua, koji ga je angažovao za svoju predstavu Oedipe-Roi, čime počinje njihova višegodišnja saradnja. Skoro duplo stariji, Cocteau se od prvog trenutka zaljubio u svog mladog štićenika i njihova ljubavna veza i prijateljstvo traju do Cocteauove smrti, 1963. godine.

Narednih godina Marais se pojavljivao u filmovima na kojima je radio i Cocteau. U svom najpoznatijem filmu La belle et la bête, Cocteau mu poverava tri uloge. Tim filmom Jean Marais stiče i svetsko priznanje.

Krajem 1940-ih ulazi u Comédie Française, gde istovremeno radi kao glumac, reditelj i scenograf. Međutim, napušta pozorište zbog svađe sa upravnikom.

Godine 1949. sa Cocteauom snima Orphée. U toku 1950-ih odvojio se od Cocteaua i radio je sa poznatim rediteljima, među kojima su Luchino Visconti, Jean Renoir, Sacha Guitry.

Godine 1959. Jean je poslednji put snimao sa Cocteauom. U pitanju je film Le testament d'Orphée, u kome Jean Marais glumi Edipa. Marais je ostavio Cocteaua zbog nekog igrača. Iste godine André Hunebelle mu predlaže da snima film Le Bossu, što označava početak nove karijere za njega. Novi filmovi koje snima manje su inteligentni od prethodnih i donose mu novu publiku. Godine 1970. dobija svoju poslednju veliku ulogu u filmu Peau d'âne.

Kada je primetio da se njegova karijera završava, povukao se u Vallauris, gde se bavio skulpturom. Tokom 1980-ih pojavljuje se u pozorištu i u manjim ulogama na filmu. Poslenja uloga koju je snimio bila je u Bertoluccijevom filmu Stealnig Beauty (1995.), a poslednju ulogu u pozorištu odigrao je 1997. u predstavi L'Arlésienne u Folies Bergèreu.

Godine 1995. primio je orden Legije časti za doprinos francuskom filmu.

Napisao je nekoliko knjiga, svoje memoare, L'inconcevable Jean Cocteau – biografiju svog ljubavnika, priče i pesme.

Umro je u Cannesu, 8. novembra, 1998. Sahranjen je na malom groblju u Vallaurisu, gde je proveo svoje poslednje godine.

Za sobom je ostavio usvojenog sina Sergea.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Biografija Jeana Maraisa na Jean Marais site
  2. Marais, Jean Arhivirano 2015-07-20 na Wayback Machine-u – Krinsky, Charles - Marais, Jean, 2002. na glbtq: An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]