Crvena petokraka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Crvena petokraka () je jedan oblik starog simbola zvijezde. Znak je bio u 20. stoljeću vrlo popularan među komunističkim aktivistima i poslije stvaranja SSSRa postao je zvanični simbol komunističkog međunarodnog pokreta zajedno sa srpom i čekićem. Komunistička petokraka je se nalazila na svim zastavama, grbovima i broševima, i gotovo na svemu onome što je bilo zvanično i javno, od knjige do plakata iznad dućana. Poslije pada Berlinskog zida, ostao je u sjećanju ljudi kao simbol komunizma.

Damnatio memoriæ i Pravni status[uredi - уреди | uredi izvor]

Danas, u nekim državama čiji su stanovnici doba realsocijalizma doživjeli kao totalitarnu diktaturu, javno isticanje crvenih zvijezda ili srpa i čekića kao određeni simboli prošlosti zajedno s simbolima drugih dikatorskih sustava (kao primjerice i kukasti križ) zakonski su zabranjeni. Određene zakonske propise su donjele primjerice Latvija, Turska, Poljska i Litva. U Mađarskoj je zabranjeno javno isticanje srpa i čekića i crvene zvijezde.
U povijesti je se dešavalo da su simbole stare vlasti brisala ona društva koja su doživjela kolektivnu traumu u trenutku kada je nestao jedan poredak a pojavio se novi. Nakon pobjede nad neprijateljom u ratu ili u revoluciji, inače slijedi opća čistka sljedbenika starog režima a potom i brisanje imena, knjiga, slika, rušenje kipova i spomenika, i svega onoga što je označavalo vrijednosti i politički smijer staroga doba. To je tzv. »damnatio memoriae«. Da bi novo društvo došlo do ujedinjenja i stvaranja nove mitološke matice, potrebno je osloboditi zajednicu od Zla, dakle psihološki pritisak u društvu se rasterećava na Žrtvenom jarcu, na figuri Stranca zločinca i na perverznog Saturna ili Kralja luđaka. Povijest stare Grčke, Rima, Vizantije, stare Kine i drugih civilizacija nude nam brojne primjere takvih prijelaza. Za paradigmu možemo uzeti slučaj Elagabala.
Od 1968. nadalje u Europi je komunizam doživljen kao birokratski aparat koji je autoritarno vladao nad narodnoj masi, a u ime narodne mase je u stvari legitimiran. Mit revolucije postepeno sklizi u pomračinu te revolucijom 1989. sustav marxističko-lenjinističke države biva odbačen u većini zemalja gdje je do tada vladao. U tom procesu je zvijeza petokraka u crvenoj boji postala izravan simbol nepravde starog režima i nezadovoljstva prema njemu.

Crvena zvezda

Republika Česka je 1991. zabranila izražaj propagande za pokrete koji prijete ili ograničavaju ljudska prava i slobodu, tj. nacizam i komunizam. Zakon je potvrđen kao ustavno važeći mada tekst ne izriče detaljno koje simbole i koji oblici propagande su kažnjivi. Iste godine također Rumunjska je uvela sličan zakon (Zakon 51/1991, član 3.h) sa sličnom nejašnošću.
U Mađarskoj je Orbánova vlada snažno podržala niz reforma, među kojima i 2000. godine ispravku sekcije 269/B Akta IV. (1978.) u Kaznenom zakonu. Izvorni zakonodavac je zabranjivao isticanje nacističkog Kukastog križa, Esesovačkih zig runa, i Nyilaskereszta čime su se služili pripadnici mađarske Partije strijelastog križa. No vlada FideszJobbik je dodala dopunu s kojom ze zabranjuju također petokraka i srp i čekić. Prvi kazneni postupak pojavio je se sa optužnicom protiv Attile Vajnai koji je u prosvjedu u Budimpešti 21. februara 2003. nosio petokraku od kartona sašivenu na odjelu. Slučaj je završio ispred Europskog suda, koji se oglasio 2011. godine o jednom drugom slučaju, to jeste o Janošu Fratanolu, osuđenom zato što je na televizijskom intervjū 2004. godine nosio na sebi broš crvene petokrake. Oslanjajući se na Direktivu o jednakom postupanju prema osobama bez obzira na njihovu rasu ili etničko podrijetlo – što je i jedan od stubova Europskog zakonodavstva – Europski sud u Strasbourgu je procijenio da je Mađarska prekršila članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima.
U martu 2017. Viktor Orbán je ušao u raspravu protiv multinacionale Heineken zbog izricanja crvene zvijezde na pivskim bocama. Heineken je objasnio kako crvena zvijezda je simbol firme već iz davnih 1930-ih mada je firma preoblikovala zvoj znak u bijelu zvijezdu s crvenim profilom poslije 1945. jer je u tim godinama petokraka postala međunarodni simbol komunizma. Holanđanska multinacionala piva je se 1991. vratila na originalnu crvenu zvijezdu.
Litvanija je zabranila sovjetske i nazističke simbole u 2008. pod prijetnjom novčane kazne[1]. Između 2009. i 2013. Moldavija i Poljska su uvele također slične zakone ali su njihovi Ustavni sudovi procijenili ih protivustavnim i nevažećim. U Gruziji zakon 2010. godine zabranjuje simbole koji podsjećaju na sovjetsko doba, spremda se zakon vrlo rijetko primjenjuje. 20. juna 2013. mjeru iste prirode je usvojio Latvijski parlament za vrijeme Vlade Dombrovskisa. U aprilu 2015. ukrajinska Verhovna Rada je zabranila javno iskazivanje komunističkih simbola dok su 17. decembra 2015. komunističke stranke zvanično zabranjene u državi. Za pjevanje Союз нерушимый республик свободных ili drugih komunističkih pjesama u Ukrajini se zaslužuje do pet godina zatvora.
Erdoğanova Vlada u Turskoj nije još donijela takve zakone mada prvi ministar oslovljava domaće komuniste kao neprijatelje domovine. Stoga valja naglasiti kako je kroz cijelo 20. stoljeće komunistička stranka u Turskoj bila trajno zabranjena ili kadkad dozvoljena ali pod teškim uvjetima.

Petokraka u zastavama[uredi - уреди | uredi izvor]

Zastave su stari običaj. U Srednjem vijeku od Križarskih ratova na dalje ljudih ih najčešće koriste u ratovima i u plovidbi da bi se iz daleka najavili i označili svoju pripadnost. Države svijeta su sistemski uvele zastave od 19. stoljeća i nakon Prvog svjetskog rata. Prosječno najčešće boje u zastavama su crvena i bijela, od simbola najčešća je zvijezda, izričito ona sa pet vrha. Vrlo rijetke su zvijezde sa tri ili četiri vrha (Mercedes, NATO, nema ih u zastavama) a kadkad se pojavljuje zvijezda šestokraka (Slovenija, Burundi, Izrael) ili još rjeđe zvijezde za više vrhova (Australija, Azerbejdžan, Jordan, Maršalovi Otoci, Nauru). Iznimku čine sastave sa suncem (Urugvaj, Argentina). Slijedi popis zastava razvrstanih po obliku i boju zvijezda :

Crvena:

Žuta:

Bijela:

Crna:

Plava: Honduras (pet malih plavih), Panama (jedna crvena i jedna plava)

Zelena:

Sa polumjesecom:

Sa srpom i čekićom:

  • Sovjetski savez
  • Pridnjestrovlje
  • skoro sve zastave tadašnjih sovjetskih republika (Jermenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Estonija, Gruzija, Kazahstan, Kirgizija, Litvanija, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Orlovska oblast, Karelo-Finsk, Transkavkaz, Mongolija)
  • brojne republike iz komunističkog bloka (Albanija, Bugarska itd.)

U sportu[uredi - уреди | uredi izvor]

Crvena petokraka je se nalazila u brojnim grbovima od fudbalskih timova (Crvena zvezda, Partizan, CSKA Sofija, CSKA Moskva, Dinamo Zagreb, Hajduk Split). Postoji niz sportskih klubova koji se zovu po ovom znaku:

U novinama i časopisima[uredi - уреди | uredi izvor]

Crvena Armija je imala svoj časopis koji je osnovan 1. siječnja 1924. i zvao se Krasnaïa Zvezda (Кра́сная звезда́). Za vrijeme Sovjestkog saveza časopis je služio kao glas ministarstva za Obranu i država ih je dijelila besplatno svim vojnim licima. List još uvijek postoji.

Crvena zvijezda i Slobodno zidarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Jedna poznata Teorija zavjere tvrdi da su crvena petokraka i srp i čekić preinačenje masonskih simbola, što bi bio neki dokaz da je komunizam neka vrsta ogranka velikog masonskog nacrta. Ta maštovita teorija zavjere je u biti netočna pa nije ni teško to dokazati, mada istovremeno postoje brojne sličnosti između Realnog socializma i Slobodnog zidarstva, jednostavno zato što se ideali socializma, bez koga nema komunizma, rađaju na tlu prosvjetiteljstva, Francuske revolucije, liberalizma i borbe za ljudska prava. Ti ideali slobode i ljudskog napredka su imali svoju ideološku maticu u Slobodnom zidarstvu. Brojni francuski revolucionari su bili slobodni zidari[2] dok je nakon revolucije isusovac Barruel kao prvi tvrdio kako su zapravo masonsi pripremili revoluciju prije 1789. Dakle u samom stvaranju demokratske ideologije, katolička propaganda je smatrala masone kao suučesnike njezinih neprijatelja. No ako se vratimo nazad, Velika loža Londona se rađa 1717. godine a već 1738. papa Klement XII. osuđuje masonski pokret i zabranjuje vjernicima učlanjivanje u lože. To nije bio jedini slučaj zabrane od strane pape, i tako sve do 1983. kada je Ivan Pavao II. potpisao dokument KNVa protiv Slobodnog zidarstva to jeste Deklaraciju o masonskim udrugama Quaesitum est od 26. novembar 1983. Po pravilu koherentan katolik nebi trebao biti mason.
Masoni nisu bili poželjni ni u komunističkim zemljama. Kao prvo, masonstvo podrazumijeva niz građanskih odnosno buržujskih ideala i na primjer stoji za korporativizmom. Stoviše pojam »klasnog neprijatelja« je protiv masonskog humanitarizma. Sovjetski savez, Narodna republika Kina i komunističke države su zvanično zabranile lože i pripadništvo masonima, koje su smatrale kao subverzivnu unutarnju snagu. Za vrijeme druge Druge internacionale prvi je Zinovjev predložio tu zabranu. Tijekom Hladnog rata masonski pokret je aktivno sudjelovao u borbi protiv komunizma u svijetu tako da su američke, engleske, talijanske i druge lože davale izravnu pomoć američkoj propagandi pa čak i u pripremi državnih pučeva. Dakle, možemo zaključiti kako masonstvo i komunizam dijele zajedničku maticu, ali se razvijaju od 1914. do 1990. u suprotnim smjerovima.
Ako pokušamo usporediti simboliku tih pokreta, vidjet ćemo kako masonci koriste Kvadrat i kompas, što su bili radni alati potrebni da bi se izgradila zgrada. U simbolici masonstva ono što se gradi je čovjek i društvo, tako da kvadrat ili trokut označava moralnu pravednost zidara dok kompas ili šestar označava sposobnost zidara da ograniči svoje ponašanje i djela u skladu sa svojim moralom. Drugačije rečeno, Kvadrat i kompas podsjećaju zidara da nastoji razvijati svoje naklonosti ali to uvijek u granicama dobrog morala. S druge strane, Srp i čekić ☭ pojavljuju se tijekom Listopadske revolucije i označuju komunističku zajednicu, to jeste zajednicu radnika industrije i zemljoradnika u borbi protiv klasa koje ih iskorištavaju.
U Slobodnom zidarstvu blistajuća zvijezda pokazuje u simbolu krajnju točku ili cilj prema kojim ide dugo inicijacijsko putovanje. Zvijezda je izvor svjetla i osvjetljuje put, što u tumačenju zidara će bit znanje koje osvjetljuje njegov put. Pak crvena petokraka nastaje kao srp i čekić također u Listopadskoj revoluciji. Komunistima je ona bila simbol za nadu, pobjedu, vjeru u svijetli komunistički ideal, što nije bio humanističko znanje nego krajnja pobjeda nad neprijateljom i stvaranje sustava u kojem će vladati pravda i svi ljudi biti zaista ravnopravni.
U povijesti zapadnog Jadrana bilo je puno poznatih ljudi u Slobondom zidarstvu[3] ali među njima vrlo malo komunista.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]