Višnjan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Višnjan - Visignano

Višnjan–Vrata Serenissima-01.jpg
Gradska venecijanska porta

Osnovni podaci
Gradonačelnik Angelo Mamić
Županija Istarska
Stanovništvo
Stanovništvo (2001/2011) 2.187
Geografija
Koordinate 45°16′34″N 13°43′12″E / 45.276°N 13.72°E / 45.276; 13.72
Površina 65 km²
Višnjan na karti Hrvatske
Višnjan
Višnjan
Višnjan na karti Hrvatske
Ostali podaci
Poštanski kod 52463 Višnjan


Koordinate: 45° 16′ 34" SGŠ, 13° 43′ 12" IGD

Višnjan (tal. Visignano, [viziɲˈɲaːno]; prije Vižinijan), naselje je i sjedište istoimene općine u Istri, sjeveroistočno od Poreča, u Istarskoj županiji.

Zemljopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Smještaj i položaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Višnjan - Visignano

Višnjan se nalazi u zapadnom dijelu Istre na području Poreštine. To je prostor između rijeke Mirne na sjeveru i Limskog kanala na jugu nazvan po najvećem naselju Poreču. Nalazi se na brežuljku 244 m nadmorske visine.

Višnjan ima dobar prometni položaj. Sa Porečom ga povezuje 12 km duga regionalna cesta, a od magistralne ceste Pula - Trst udaljen je samo 3 km. 2005. godine je dovršena izgradnja zapadnog kraka Istarskog Ipsilona 1.5 km zapadno od mjesta koje je time dobilo bolju vezu s Pulom (centrom zračnog prometa) i Pazinom (centrom željezničkog prometa). Nekada je ovuda prolazila poznata željeznička pruga Parenzana (Poreč - tal. Parenzo), tzv. "vinska pruga" koja je povezivala Trst i Poreč, a bila je veoma važna za privredu ovog kraja jer su se njome prevozili domaći proizvodi (vino, pršut) do većih gradova na prodaju.

Reljef[uredi - уреди | uredi kôd]

Reljefno, ovo je prostor vapnenačke zaravni koja se postepeno diže od mora prema unutrašnjosti s nadmorskom visinom od 200 do 300 m. Višnjan se nalazi na blagoj uzvisini od 244 m n/v. Zbog debelih naslaga crvenice (terra rossa), cijeli je kraj nazvan "crvena Istra". Crvenica je obradivo, ali propusno tlo, a crvene je boje zbog aluminijevih i željeznih oksida koje sadrži u sebi. Pošto se nalazi na kraškom području, najčešći reljefni oblici su vrtače (tzv. dolci ili vale). Pokriveni su šumama, pašnjacima, a koriste se i kao obradive površine. Također ima ponora i jama koje nisu dovoljno istražene. U neposrednoj blizini Višnjana nalazi se i kraški fenomen ovoga kraja; jama-grotta Baredine. Jama je uređena za posjete i turistički je veoma atraktivna.

Zbog vapnenaste građe i propusnosti tla, površinskih voda nema osim lokva. Ljeti im se smanji vodostaj zbog učestalih i dugotrajnih suša. Nekada su ih stanovnici koristili za napajanje stoke, a danas su staništa rijetkih vodozemaca. Sve su ugroženije zbog krupnog otpada koji se baca u njih i poremećuje ekološku ravnotežu.

Klima i biljni pokrov[uredi - уреди | uredi kôd]

Klima ima submediteranska obilježja. Najveći utjecaj ima more. Postoje male razlike u temperaturi i količini padalina u odnosu na obalu. Srednja godišnja temperatura iznosi 13.4 C. Najtopliji mjesec je juli sa srednjom temperaturom 22.4 C, a najhladniji januar sa 2.9 C. Godišnja količina padalina kreće se oko 700 - 800 mm, što je oko 100 mm više nego količina padalina u Poreču zbog razlike u nadmorskoj visini. Kiše su neravnomjerno raspoređene u toku godine. Snijeg je rijetkost. Vjetrovi su vrlo česta pojava. Najpoznatiji su jugo, bura i maestral, a od ostalih vjetrova pušu tramontana, burin, nevera i levant.

I biljni pokrov ima submediteranska obilježja. Prevladavaju listopadne biljke. Karakteristične su šume hrasta medunca i bijeloga graba. Od ostalih vrsta tu se nalaze: kesten, crni jasen, hrast cer, drijen, svibovina, drača, tršlja, pavitina, brijest, oslad, bršljan i kukurijek. Od zimzelenih vrsta rastu pinj i bor. Ukras Višnjana predstavljaju zaštićena šuma pinja na ulazu u mjesto, stoljetni hrast medunac i drvored kestena duž glavnu ulicu. Simbol ovih krajeva je i drvo ladonja. Šume su veoma bogate gljivama, a ima i mnogo divljači što je preduvjet razvoja lovnog turizma.

Povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

Vissignanum, Vicinius, Guissignanus, Visignano, Ime Višnjan vjerojatno potječe od latinske riječi Vicinianus što znači u blizini jer je Višnjan u prošlosti bio najbliži posjed Parentiuma. Najstariji pisani dokument u kojem mu se spominje ime je akt po kojemu su se određivale granice posjeda Sv. Maura iz 1003.g.

Na području sela Strpačići, 1 km od Višnjana, pronađene su bakrene naušnice i igle iz brončanog doba. Oko 1100. g. pne. naseljavaju se Histri, a kasnije i Kelti. Ostaci kašteljera iz tog razdoblja postoje na brežuljku Montemez u blizini Višnjana, a ime na keltskom znači lijepa uzvisina. Vrijedni pronalasci raznog keramičkog posuđa, i drugi ostaci iz tog razdoblja pronađeni su i u samom Višnjanu. Zapadno od Višnjana nalazilo se u antici i srednjem vijeku poznato naselje Dilian sa samostanom i crkvom sv. Mihovila iz XI. st. Radi značaja lokaliteta započela su istraživanja na međunarodnom nivou.

Zvonik iz 1772.

Višnjan je bio opasan zidom sve do XVIII. st. U grad se ulazilo kroz gradska vrata koja su izgrađena u doba Venecije s lavom i otvorenom knjigom.

Višnjanom su gospodarili Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Talijani i Hrvati. Administrativno je pripadao Motovunu sve do 1847. g. kada postaje samostalna općina. Jače se počinje razvijati u XIX. st. Rano dobiva svu potrebnu infrastrukturu (telefon, rasvjetu, vodovod), školu i liječnika.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Romanička crkvica sv. Antonija

Danas na području općine Višnjan ima 46 manjih naselja u kojima živi 2.187 stanovnika (prema popisu iz 2001. g.) i zauzima površinu od 69 km2.

Prema popisu stanovništva 1880. g. Višnjan ima 1344 stanovnika, 1910. g. ima najviše stanovnika, i to 2088, a 1991. g. svega 615, što znači da je broj stanovnika u razdoblju od 80 godina smanjen 3.5 puta. Prema popisu iz 1991. godine Općina je imala 2542 stanovnika.

Danas, nakon velikog julijskog egzodus i promijenjene etničke strukture prevladavaju Hrvati, a ima i Talijana te Istrijana. Broj Talijana i Istrijana porastao je u odnosu na zadnji popis stanovništva.

Stanovništvo je porijeklom veoma šaroliko zbog velikih migracija u prošlosti. Naseljavaju se Histri, romanizirani narodi, Slaveni, Mlečani, a zbog velikih pomora kuge Venecija naseljava emigrante zbog nadiranja Turaka, Slavene (Morlake) iz Dalmacije i BiH. 1950-ih godina dolazi stanovništvo sa Ćićarije te okolice Varaždina kao kolonisti. Brojčano je značajno iseljavanje Talijana (1946. - 1958.) nakon pripojenja Istre Hrvatskoj (u federaciji Jugoslavije). Posljednjih 40 godina veća je depopulacija mlađeg stanovništva zbog razvoja turizma na obali, a time opada i prirodni priraštaj. Veoma su prisutne dnevne migracije u veće centre zbog zaposlenja i školovanja.

Sastav stanovništva prema dobi je povoljan. Prevladava zrelo stanovništvo (55%), slijede mlado (25%) i staro stanovništvo (20%).

Poznate osobe[uredi - уреди | uredi kôd]

Izgled naselja i znamenitosti[uredi - уреди | uredi kôd]

San Giacomo - Bačva

Naselje se sastoji od dva dijela; stari dio mjesta nalazi se na brežuljku, a noviji dijelovi su izgrađeni na sjeveroistoku i jugozapadu. Naselje je građeno u mediteranskom stilu; kuće su građene od kamena, zbijene su, a ulice su uske.

Novi i stari dio naselja povezuje kamenom popločana ulica koja završava gradskim vratima. Ona su ulaz na gradski trg na kojem se nalaze barokna loža, cisterna, zvonik i crkva sv. Kvirika i Julite građena u neoklasicističkom stilu. Parohijalna crkva se spominje još 1203. g., ali sadašnji oblik poprima tek 1833.g. Od ostalih sakralnih spomenika treba spomenuti ranogotičku crkvu sv. Antona opata iz XV. st. i Sv. Matija (Cerion) sa glagoljskim grafitima i natpisima i crkvu sv. Roka iz 1929. g.

U novijem dijelu naselja nalaze se dvije trgovine, pošta, banka, Zvjezdarnica, OŠ Jože Šurana, vrtić, SŠ Manero, općinska vijećnica i zgrada općine. U centralnom parku je smještena i velika sunčana ura.Prema urbanističkom planu predviđa se širenje prema poluautocesti gdje će biti industrijska zona i nova stambena naselja.

Spomenici i kulturna baština:

 • Višnjan - Visignano, gradska lođa
  Kašteljer Montemez (Nez) - prapovijesni lokalitet
 • Kašteljer Petrovac (Pedrovac) - prapovijesni lokalitet
 • Kašteljer Višnjan (Stari grad) - prapovijesni lokalitet
 • Crkvica - panoramio (2).jpg
  Dijan, nestalo naselje, arheološki lokalitet, rimsko razdoblje
 • Bačva - Mt. Avra (Montavra) - rimska cesta
 • Crkva Sv. Jure m. XII. st. - Radovani
 • Crkva sv. Antona, opata, XIII - XV st. obnavljana 1913. - ulaz u stari grad
 • Sv. Helena križarica, XIV. st. - Markovac
 • Crkva Svi Sveti - Sv. Marija Magdalena, 1530. - na groblju
 • Crkva Sv. Roka XVI st. - preseljena 1929. - Šaline
 • Crkva Sv. Matija ap. , XVI - XVIII. st: - groblje, Cerion
 • Crkva Marije od Karmela, XVI. st. - Bačva
 • Crkva Sv. Jakob apostol 1628 - Bačva - na mjestu starije crkve.
 • Crkva Sv. Pantaleon, XVII st. - Tičan, - na mjestu starije crkve.
 • Općinska lođa (loža) XVII st. rekonstruirana, 1753. - stari trg
 • Zvonik venecijanskog stila - 1772.
 • Barokna općinska zgrada, XVII st. - stari trg
 • Crkva Sv. Kvirika i Julite, 1830.-1833. - stari trg, - na mjestu starije crkve.
 • Crkva Sv. Blaž - Barat
 • Spomenik Joži Šuranu na Trgu slobode
 • Uspješna interpolacija opservatorija
  Spomen područje Tičan
 • Skulptura "Od labure do zvijezda", omaž tehnologiji autora Marijana Paića. Premještena iz Krunčići u Višnjan 2001. Donator Vojislav Matić.
 • Skulptura i sunčana ura "Sunčev tron", Trg Antuna Korlevića, autor postolja ure Marijana Paića. Skulpturu prate kontroverze, od samog začetka realizacije.
 • Zgrada Zvjezdarnice Tičan, prvi primjer "cyber romanike"
 • Štuti, Hrast medunac (Quercus pubescens) - spomenik prirode

Kultura[uredi - уреди | uredi kôd]

U Višnjanu djeluje Zajednica Talijana - C.I. di Visignano

Obrazovanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Sport[uredi - уреди | uredi kôd]

Naselja u Općini Višnjan[uredi - уреди | uredi kôd]

U sastavu Općine Višnjan su sljedeća naselja (hrvatski i talijanski nazivi): Anžići/Anzici, Bačva/Baccia, Barat/Baratti, Barići/Barici, Baškoti/Bascotti, Benčani/Benciani, Broskvari/Boscovari, Bucalovići/Buzalovici, Bujarići/Buiarici, Cerion/Cerioni, Cvitani/Civitani, Deklevi/Declevi, Diklići/Declici, Fabci/Fabazzi, Farini/Farini, Gambetići/Gambetti, Kočići/Cocci, Kolumbera/Colombari, Korlevići/Corlevici, Košutići/Cossutti, Kurjavići/Curiavici, Legovići/Legovici, Majkusi/Maiacusi, Markovac/Marcovazzi, Milanezi/Milanesi, Prašćari/Prascari, Perhati/Percatti, Pršurići/Persurici, Radoši kod Višnjana/Radossi, Radovani/Radovani, Rafaeli/Raffaelli, Rapavel/Rapavelli, Sinožići/Sinosici, Smolići/Smolicci, Srebrenići, Strpačići, Sveti Ivan/San Giovanni, Štuti/Stutti, Vejaki/Veiacchi, Višnjan/Visignano, Vranići kod Višnjana/Vrancici, Verhjani/Verchiani, Zoričići/Zoricici, Ženodraga/Senodraga, Žikovići/Zicovici, Žužići/Susici.

Privreda[uredi - уреди | uredi kôd]

Uzgoj levande na području Višnjana

Oko 40% stanovništva Višnjana je aktivno. Od toga je 11% stanovništva zaposleno u primarnim djelatnostima, najviše u poljoprivredi. Na području općine ima dosta poljoprivrednih površina, ali se stanovništvo bavi poljoprivredom samo kao dopunskim zanimanjem. Većina stanovništva je zaposlena u tercijarnim djelatnostima (48%), a dosta je stanovnika zaposleno u i kvartalnim (23%).

Većina stanovništva ne radi u općini Višnjan, već putuje u veće centre gdje je veća mogućnost zapošljavanja, pogotovo sezonskog zbog razvijenog turizma na zapadnoj obali Istre. Najviše se migrira u Poreč i ostale veće centre u županiji.

Od privrednih djelatnosti u općini najviše je zastupljena poljoprivreda i to uzgoj maslina, vinove loze i voća te stočarstvo. Ima nekoliko ugostiteljskih i trgovačkih objekata, a od obrtnika postoje stolar, automehaničar, tokar ... Značajna je i izrada suvenira od kamena i drva. U općini postoje i dva industrijska poduzeća: Mlin i Brko drvo. Zapadno od Višnjana, između naselja Farini, Milanezi i Radoši priprema se teren za veliku "servisno radnu zonu" od minimalno 18 ha, koja se zbog strateškog položaja na križanju cesta već sad naziva "Vrata Poreča".

Osnovana je Agro - zadruga koja okuplja velik broj poljoprivrednika, a također dugo godina djeluje Savez uzgajivača koji radi na zaštiti i spašavanju autohtonog istarskog goveda (boškarina) od izumiranja. U Višnjanu je s tom namjerom osnovan 1. geno-park u Hrvatskoj "Boškarin".

Postoje uvjeti za razvoj lovnog, zdravstvenog i agroturizma. Tu su počinjeni prvi koraci; osnovana je turistička zajednica i izdani turistički prospekti, označene vinske ceste, bike staze, organizirane izložbe vina, gastro ponuda domaće zdrave hrane i mogućnost bavljenja sportom.

Višnjan je značajan kulturni i prosvjetni centar. Uz osnovnu školu ima 1. privatnu srednju i višu Hotelijersko turističku školu - Manero, te vrtić i jaslice Radost.

Ono po čemu je Višnjan najviše poznat na području Jugoslavije i svijetu je Zvjezdarnica Višnjan (http://www.astro.hr) poznata po otkrivanju malih tijela Sunčeva sistema. Osnovana je 1976. g. od mladih entuzijasta - amatera. Nakon izgradnje nove zvjezdarnice na Tićanu, postat će znanstveni centar za edukaciju mladih i važno turističko odredište, a time će se razviti novi oblik turizma, astroturizam.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Gradovi i općine Istarske županije
Gradovi

Buje | Buzet | Labin | Novigrad | Pazin | Poreč | Pula | Rovinj | Umag | Vodnjan


Općine


Bale | Barban | Brtonigla | Cerovlje | Fažana | Funtana | Gračišće | Grožnjan | Kanfanar | Karojba | Kaštelir-Labinci | Kršan | Lanišće | Ližnjan | Lupoglav | Marčana | Medulin | Motovun | Oprtalj | Pićan | Raša | Sveta Nedelja | Sveti Lovreč | Sveti Petar u Šumi | Svetvinčenat | Tar-Vabriga | Tinjan | Višnjan | Vižinada | Vrsar | Žminj

Ostale općine i gradovi u Hrvatskoj

Zagrebačka županija | Krapinsko-zagorska županija | Sisačko-moslavačka županija | Karlovačka županija | Varaždinska županija | Koprivničko-križevačka županija | Bjelovarsko-bilogorska županija | Primorsko-goranska županija | Ličko-senjska županija | Virovitičko-podravska županija | Požeško-slavonska županija | Brodsko-posavska županija | Zadarska županija | Osječko-baranjska županija | Šibensko-kninska županija | Vukovarsko-srijemska županija | Splitsko-dalmatinska županija | Istarska županija | Dubrovačko-neretvanska županija | Međimurska županija


Popis općina u Hrvatskoj | Popis gradova u Hrvatskoj