Crvenica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crvenica

Crvenica je tip zemljišta karakterističan za mediteranske kraške predele, tj. terene izgrađene od krečnjaka koji dobijaju znatnu količinu padavina. Crvenica je tzv. teško tle, zbijeno, s malo humusnih materija. Ali, crvenica lako upija i dugo zadržava vodu, što omogućuje biljkama da na njoj opstaju i tokom suvog, žarkog i dugog mediteranskog leta. U stručnoj literaturi crvenica je poznata pod italijanskim nazivom terra rossa. Ovaj tip zemljišta nastaje rastvaranjem krečnjaka i dolomita i predstavlja njegov nerazgradivi ostatak. Formira se po dnu vrtača, uvala i kraških polja.

Crvenica se u Crnoj Gori javlja od Herceg Novog do ušća Bojane. Izrazita je u Zetskoj i Bjelopavlićkoj niziji. U Srbiji tera rosa zahvata manje prostore u Raškoj, Šumadiji (Stragari i Topola), zatim u Metohiji i istočoj Srbiji.

Tera rosa je glinovita, mrvičaste strukture. Sadržaj humusa je oko 1-3%. Sadrži okside gvožđa i aluminijuma, koji joj daju crvenu boju, zbog čega je i dobila ime. Spada u tipska — razvijena zemljišta. Na višim nadmorskim visinama prelazi u gajnjače i podzole zahvaljujući porastu količine padavina. Crvenica je pogodna za gajenje vinove loze i voća (smokva, maslina i dr).

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Rodić, D. i Pavlović, M, (1994): Geografija Jugoslavije, Savremena administracija, Beograd

Vanjske veze[uredi | uredi kod]