Vinova loza

Izvor: Wikipedia
Vinova loza
Close up grapes.jpg
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae}
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Vitales
Porodica: Vitaceae
Rod: Vitis
Područje života

Vinova loza (latinski:Vitis vinifera) je rod skrivenosemenica iz familije Vitaceae (lozice). Rod obuhvata oko 60 vrsta drvenastih puzavica, od kojih se samo nekoliko uzgaja.

Karakteristike[uredi - уреди]

Vinova loza je biljka penjačica. Raste u obliku grma, a visina joj varira od 5 do 15 m. Dugački izdanci koji se razvijaju iz osnovnih mladica, razlikuju se od kratkih koji se razvijaju iz pazuha listova.

Listovi su različitih oblika i različite zelene boje što ovisi o vrsti vinove loze. Cvate od juna do jula - samo 4 do 5 dana. Iz cvata se formira grozd sitnih bobica, koji zrije do septembra / oktobra, ovisno o sorti i kraju gdje raste. Veličina zrna i boja ploda se razlikuju od vrste do vrste, a plod - grožđe se može koristiti svjež, sušen te prerađen u voćne sokove ili neko alkoholno piće, a najčešće se prerađuje u vino.

Rasprostranjenost[uredi - уреди]

Vinova loza raste od Dalekog istoka sve do srednje Evrope. Uzgaja se u [Azija|Aziji]], [Evropa|Evropi]], Africi, Južnoj i Sjevernoj Americi, Novom Zelandu, Australiji, a raste čak i u nekim dijelovima južnog Sibira.

„Kulturnu“ vinovu lozu je na teritoriji Srbije prvi put posadio car Prob na Fruškoj gori i Aureus mons (okolina Smedereva).


Wiki Nedovršeni članak Vinova loza je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.