Vinograd

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Vinograd (razvrstavanje).
Zasadi vinove loze u Srbiji
Vinograd na otoku Visu

Vinograd je poljoprivredno zemljište koje je zasađeno sa vinovom lozom i koje se koristi za vinogradarstvo ili proizvodnju grožđa. Kvalitetu ploda vinograda odlučuju brojni činioci, kao što je npr. lokacija, izloženost suncu, mikroklimatski uslovi i tlo.

Historija

[uredi | uredi kod]

Najraniji dokazi proizvodnje vina datiraju između 6. i 5. milenijuma pne.[1] Tehnologiju vinarstva značajno su poboljšali stari Grci, ali najveći napredak je učinjen nakon raspada Rimskog Carstva sa kultivacionom tehnikom, koja je bila uobičajena u cijeloj Evropi.[2] U srednjovekovnoj Evropi, Katolička crkva je bila odana pristalica vina, koje je bilo neophodno za održavanje katoličke mise. Tokom dugih nestabilnosti srednjeg vijeka, katolički samostani održavali su i razvijali vinogradsku praksu, imajući resurse, sigurnost, stabilnost i interes za poboljšanje kvaliteta svojih vina. Oni su u svom vlasništvu imali najbolje vinograde u Evropi, a „vinum theologium“ je smatrano za superiornije u odnosu na sve ostale.

Američki vinogradi u Kaliforniji

Vinogradi u Evropi bili su zasađeni raznim vrstama Vitis vinifera grožđa. Međutim, krajem 19. vijeka, cijela vrsta je skoro uništena od biljnih vaši slučajno uvedenih u Evropu iz Sjeverne Amerike. Američki vinogradari su razvili sorte vinove loze, kao što je Vitis labrusca, koja je otporna na vaši. Sorte vinove loze su spasili tako što su ih kalemili na sorte američkih vinogradara.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „Stone Pages Archaeo News: 8,000-year-old wine unearthed in Georgia”. Pristupljeno 6. 4. 2011. 
  2. Phillips, R. (2000). A Short History of Wine. Harper Collins. str. 37. ISBN 0-06-093737-8. 

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Phillips, R. (2000). A Short History of Wine. Harper Collins. str. 37. ISBN 0-06-093737-8.