Raška

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Raška (razvrstavanje).
Upozorenje: Nije specificirana vrijednost za "ime_genitiv"


Raška
[[Bizantsko Carstvo|?]] Flag of Palaeologus Emperor - Libro del conosçimiento de todos los rregnos.svg
7. vijek–14. vijek Flag of the Serbian Empire, reconstruction.svg ?

Zastava of {{{common_name}}}

Zastava

Glavni grad Stari Ras
Jezik/ci srpski
Religija pravoslavlje
Vlast kneževina, kraljevina
Historijska era srednji vijek
 - dolazak Srba
 - uključena u Srpsko Carstvo

Raška je naziv za geografsku oblast i za jednu od srpskih župa u jugozapadnoj Srbiji koja je ime dobila po istoimenoj rijeci. U njoj su župani od početka 12. vijeka počeli predvoditi srpske pohode protiv Bizanta umjesto crnogorske kraljevine Zete, da bi njen veliki župan Stevan Nemanja u drugoj polovini 12 stoljeća postao najmoćniji među srpskim vladarima stvorivši državu čiji je glavni grad bio Stari Ras, koji se nalazio nedaleko od današnjeg Novog Pazara. Iz njegove države razvila se potom pod njegovim potomcima Nemanjićima Kraljevina Srbija, a u 14. vijeku i Srpsko carstvo.

Samo ime Rasija (Raška) prvi put se pominje 1189. godine.[nedostaje referenca] Od tada Mlečani, Nijemci i Mađari do 18. stoljeća Srbiju nazivaju Rascija, a Srbe Racima, Rascijanima, Raicenima i slično. Ime Raška je danas sačuvano u imenu Raškog okruga u Srbiji, a teritorija nekadašnje Raške je danas poznata pod geografskim imenima Raška oblast.

Vizantija je priznala nezavisnost Raške 1190. godine.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. John V. A. Fine, The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest (p. 20), The University of Michigan Press, 2009.

Vidi još[uredi | uredi kod]