Istarski ipsilon

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vijadukt preko Limske drage

Istarski ipsilon, autocesta u Istri, a čini ga brza Matulji-Kanfanar) i B9 (Kozina ili Muggia - Kanfanar - Pula). Naziva se Istarski ipsilon zbog svog oblika nalik slovu Y, a sva se tri kraka spajaju kod Kanfanara u središnjoj Istri. Kompleks je izgradila i održava tvrtka Bina-Istra naplatom tunelarine Tunela Učka do 2027. godine[1]. Na obje brze ceste može se voziti s najvećom dopuštenom brzinom od 110 km/h.

Brza cesta B8 duga je 64.21 km, a u nju se ubraja i 5.4 km dugački Tunel Učka, najdulji tunel u Jugoslaviji. Brza cesta B9 duga je 76.79 km i uključuje most na Mirni na kojem se plaća mostarina.

Do 2007. godine obje su brze ceste izgrađene u dvotračnom obliku brze ceste. Iako bi po odredbama Koncesijskog ugovora kojeg je Bina-Istra potpisala s Republikom Hrvatskom izgradnja drugog kolnika 141 km duge prometnice trebala početi kada promet dosegne 10 000 vozila dnevno (ili 16 000 vozila dnevno u ljetnoj sezoni), Bina-Istra navodno već od lipnja 2006. godine intenzivno radi na svim pripremama (projektiranje, dobivanje svih potrebnih dozvola, financiranje) za izgradnju tzv. Faze 2, odnosno punog profila Istarskog ipsilona. Time će sadašnje oznake cesta B8 i B9 postati A8 odnosno A9.

Istarski ipsilon.jpg

Zbog velike gustoće i intenziteta prometa u ljetnim mjesecima Istarski ipsilon postao je pretijesan. U najfrekventnijim danima turističke sezone, tunelom "Učka" prođe više od 14 tisuća vozila, a mostom Mirna čak 19 tisuća. Jasno je da zbog sigurnosti prometa treba krenuti u gradnju dvotračne ceste u oba smjera, dakle punog profila autoceste. Promet na Istarskom ipsilonu se konstantno povećava i tokom godine. Na primjer, od 1982. godine do danas samo u tunelu Učka se promet povećao šest puta. Tako je u 2006. godini tunelom prošlo tri miliona vozila.

Nakon završetka Faze II prmijenjivat će se zatvoreni sustav cestarine. Trenutno se cestarina, tj. mostarina i tunelarina, naplaćuje na mostu Mirna i u tunelu Učka. Vozači koji se voze na B8 i B9 do ovih mjesta plaćaju cestarinu koja se odnosi na čitavu dužinu B8 ili B9 shodno trenutnoj tarifi cestarine za autoceste.

Bilješke[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]