Tršlja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tršlja
Pistacia lentiscus.jpg
Listovi i cvjetovi
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Sapindales
Porodica: Anacardiaceae
Rod: Pistacia
Vrsta: P. lentiscus
Dvojni naziv
Pistacia lentiscus
L.

Tršlja (lat. Pistacia lentiscus) je vrsta dvodomne, zimzelene biljke iz roda Pistacia. To je mediteranska biljka koja raste na širokom području od Izraela, preko Turske i Grčke do Španjolske. U Hrvatskoj raste diljem Dalmacije, uključujući i otoke.

Opis[uredi | uredi kod]

Raste kao grm visok 1-3 metara, rijetko kao stablo visine 8 metara. Kožasti listovi su naizmjenično raspoređeni na stabljici, te su dugi oko 5 centimetara. Cvjetovi su vrlo maleni, dvodomni. Raspoređeni su u poprilično gustim cvastovima. Muški cvjetovi su tamnocrveni, dok su ženski zelenkasti. Plod je u obliku koštunice promjera 4 milimetra, ispočetka crvene, kasnije potamni. Plod cvjetanja traje od ožujka do travnja.

Mastika[uredi | uredi kod]

Najveća korist tršlje je smola dobivena zarezivanjem kore, sušena na suncu, koja se naziva ru [mastika:Мастика (смола)|Mastika (smola)|mastika]. Najcjenjenija je ona s grčkog otoka Hiosa, gdje raste poseban varijetet koji proizvodi jako puno smole. Mastika ima široku primjenu kod osvježavanja daha (kao žvakaća guma, može se reći i najstarija), liječenja gingivitisa, te želučanih i dišnih tegoba. Često se koristi i u kulinarstvu.

Tokom vladavine Otomanskog carstva na Khíosu mastika je bila vrlo cijenjena, pa je čak i dosezala cijenu zlata, a sultan je za njezinu krađu naređivao smrtnu kaznu. Tijekom pokolja na Hios, stanovnici mjesta Mastichochoria morali su sultana i njegov harem opskrbljivati tom dragocjenom smolom. Tursko ime za taj otok, Sakız Adası znači "otok gume".

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Dankwart Seidel: Blumen am Mittelmeer. BLV Verlagsgesellschaft, München 2002. ISBN 3-405-16294-7.
  • Peter Schönfelder, Ingrid Schönfelder: Was blüht am Mittelmeer?. 4. Auflage. Kosmos, Stuttgart 2005. ISBN 3-440-10211-4.
  • Lucien F. Trueb, Ulrich Wyss: Mastix von Chios - ein begehrtes Baumharz. In: Naturwissenschaftliche Rundschau. 59, Nr. 6, 2006, ISSN 0028-1050, str. 297–302.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Tršlja
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tršlja
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Tršlja
Wiktionary-logo-en.pngPotražite izraz tršlja u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.