Zvjezdarnica Višnjan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zvjezdarnica Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan smještena je usred malog istarskog gradića Višnjana.

Zvjezdarnica je nastala odlukom skupštine Amaterskog astronomskog društva Višnjan od 13. studenog 1992. godine, kao javna zvjezdarnica, a naknadnim odlukama, Astronomskog društva Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, tijekom 2005. godine postala je astronomski institut.

U svom djelovanju istakla se na astrometrijskim mjerenjima i otkrićima malih tijela. Do sredine 2005. godine, zabilježeno je 1750 otkrića asteroida, od čega ih je s primarnim oznakama oko 1400. Na dan 17. rujna 2005., numeriranih je asteroida bilo 1162.

Zvjezdarnica Višnjan je po broju otkrivenih asteroida jedna od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena:

Do rujna, 2005. godine, sedam je asteroida imenovano i to:

Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, dva su automatski dobila prezimena otkrivača;

P/1998 VS24 (LINEAR) je, novim načinom dodjela prava na otkrića, pripao astronomskom projektu američke vojske LINEAR.

Postavljanjem neekološke rasvjete i rezultirajućim porastom svjetlosnog onečišćenja, na području cijele Istre u proljeća 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba raste do kritične razine i dotadašnji znanstveni rad iz Višnjana biva otežan, da bi 2001. godine prestao u potpunosti.

Dovršenjem gradnje nove zvjezdarnice Astronomskog društva Višnjan i Općine Višnjan na Tičanu (3 km od Višnjana) i postavljanjem opreme za astronomska i geofizička mjerenja na novoj lokaciji, stječu se uvjeti za nastavak rada na mapiranju Sunčevog sustava, a i znanstvena i edukacijska aktivnost se polako seli u pravcu nove lokacije.

Aktivnosti:

Poveznice[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]