Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011.

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. travnja 2011., prema stanju na dan 31. ožujka. Popis je proveden temeljem Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10.)[1] Popisom su se obuhvatile sljedeće jedinice popisa: stanovništvo, kućanstva osoba i stanovi i ostale stambene jedinice.[2] Državni zavod za statistiku objavio je krajem prosinca 2012. godine rezultate, koji se odnose na broj stanovnika prema spolu, starosti, državljanstvu, narodnosti, vjeri i materinskom jeziku. Ostale podatke Popisa 2011., Državni zavod za statistiku objavio je tek postupno tijekom 2013. godine.[1]

Rezultati[uredi - уреди | uredi izvor]

Po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 56.542 km² u Republici Hrvatskoj je živjelo 4,284.889 stanovnika. Gustoća naseljenosti je 75,8 stanovnika/km².[1] To je za 152.571 manje žitelja ili 3,4 % manje ukupnog stanovništva u odnosu na prethodni popis.

Nacionalna pripadnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Po Metodološkim objašnjenjima Državnoga zavoda za statistiku, narodnost je definirana kao obilježje koje označuje pripadnost pojedinca narodu ili etničkoj skupini. Narodnost se tumači i kao osjećaj pripadnosti društvenoj zajednici (narodu) koju obilježava etničko, jezično i kulturno srodstvo njezinih pripadnika, te svijest o cjelovitosti vlastite zajednice i njezine posebnosti u odnosu prema drugim takvim zajednicama.[1]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[1]

Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 3.874.321 90,42%
Albanci 17.513 0,41%
Austrijanci 297 0,01%
Bošnjaci 31.479 0,73%
Bugari 350 0,01%
Crnogorci 4.517 0,11%
Česi 9.641 0,22%
Mađari 14.048 0,33%
Makedonci 4.138 0,10%
Nijemci 2.965 0,07%
Poljaci 672 0,02%
Romi 16.975 0,40%
Rumunji 435 0,01%
Rusi 1.279 0,03%
Rusini 1.936 0,05%
Slovaci 4.753 0,11%
Slovenci 10.517 0,25%
Srbi 186.633 4,36%
Talijani 17.807 0,42%
Turci 367 0,01%
Ukrajinci 1.878 0,04%
Vlasi 29 <0,01%
Židovi 509 0,01%
ostali1 8.052 0,19%
izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 10.182 0,24%
regionalna pripadnost3 27.225 0,64%
neraspoređeno4 731 0,02%
ne izjašnjavaju se5 26.763 0,62%
nepoznato5 8.877 0,21%
ukupno 4.284.889 100%

1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika Muslimanima grupirano je kao vjerska pripadnost.[3] Iako je na detaljnom prikazu stanovništva po narodnosti navedeno posebno upisanih 7.558 Muslimana i 2.560 Pravoslavaca.[4]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici nepoznate nacionalne pripadnosti

Materinski jezik[uredi - уреди | uredi izvor]

Izjašnjeni po materinskom jeziku na popisu stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine [1]

Jezik Broj
stanovnika
%
hrvatski 4.096.305 95,60 %
hrvatsko-srpski 3.059 0,07 %
albanski 17.069 0,40 %
bosanski 16.856 0,39 %
bugarski 293 0,01 %
crnogorski 876 0,02 %
češki 6.292 0,15 %
hebrejski 30 <0,01 %
mađarski 10.231 0,24 %
makedonski 3.519 0,08 %
njemački 2.986 0,07 %
poljski 639 0,01 %
romski 14.369 0,34 %
rumunjski 955 0,02 %
ruski 1.592 0,04 %
rusinski 1.472 0,03 %
slovački 3.792 0,09 %
slovenski 9.220 0,22 %
srpski 52.879 1,23 %
srpsko-hrvatski 7822 0,18 %
talijanski 18.573 0,43 %
turski 342 0,01 %
ukrajinski 1.008 0,02 %
vlaški 14 <0,01 %
ostali jezici 5.367 0,13 %
nepoznato 9.329 0,22 %
ukupno 4.284.889 100%

Starosna piramida[uredi - уреди | uredi izvor]

Vjerska pripadnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Izjašnjeni po vjerskoj pripadnosti 2011. na popisu stanovništva u Hrvatskoj [5]

vjeroispovjest [5] broj % broj %
katolici 3.697.143 86,28
pravoslavci 190.143 4,44
protestanti 14.653 0,34
ostali kršćani 12.961 0,30
kršćani- ukupno 1 3.914.900 91,37
muslimani 62.977 1,47 62.977 1,44
židovi 536 0,01 536 0,01
istočne religije 2.550 0,06 2.550 0,06
ostale religije, pokreti i svjetonazori 2.555 0,06 2.555 0,06
agnostici i skeptici 32.518 0,76
nisu vjernici i ateisti 163.375 3,81
nereligiozni - ukupno 2 195.893 4,57
ne izjašnjavaju se 93.018 2,17
nepoznato 12.460 0,29
ostalo - ukupno 3 105.478 2,46
ukupno 4.284.889 100,00 4.284.889 100,00

1 uključeni katolici, pravoslavci, protestanti i ostali kršćani
2 uključeni agnostici i skeptici i nisu vjernici i ateisti
3 uključeni ne izjašnjavaju se i nepoznato

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Unutarnje poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]