Trifun Carigradski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Patrijarh Trifun Carigradski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Trifun (grčki: Τρύφων; ? - 933) bio je patrijarh Carigrada od 928. do 931. Na mjesto patrijarha ga je postavio bizantski car Roman I Lakapin s obzirom da je njegov sin Teofilakt, kome je namijenio mjesto patrijarha, bio malodoban. Kada je Teofilakt godine 931. stekao punoljetnost sa 16 godina, car je od Trifuna zatražio da se povuče s položaja. Trifun je to odbio učiniti, smatrajući skandalom da netko tako mlad postaje patrijarh.

S obzirom da je Trifun bio popularan među narodom u Carigradu, car ga se nije usudio smijeniti, nego se poslužio trikom. Pozvao ga je na dvor i prilikom naizgled rutinskog sastanka optužio da je nepismen. Kada je patrijarh rekao da to nije istina, car mu je dao komad papira da na njemu napiše svoje ime i dokaže suprotno. Trifun je, ne sluteći ništa, napisao svoje ime. Car je kasnije iskoristio patrijarhov potpis kako bi iznad napisao tekst njegove ostavke. Kada je otkrio da je prevaren, Trifun nije stigao reagirati; Teofilakt je proglašen patrijarhom te je ostatak života proveo u manastiru.

Kasnije je proglašen svecem. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 19. aprila po crkvenom, a 2. maja po gregorijanskom kalendaru.


Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Stefan II
patrijarh Carigrada
928–931
Slijedi:
Teofilakt