Anatolije od Konstantinopola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Anatolije

Ikona patrijarha Anatolija Carigradskog
Episkop i Ispovjednik; Patrijarh Konstantinopola
Rođen/a 4. vijek, Aleksandrija, Rimsko Carstvo (danas Egipat)
Umro/la 3. jul 458., Konstantinopol, Istočno Rimsko Carstvo (danas Istanbul, Turska)
Štuje se u Pravoslavna crkva; Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 3. jul
Atributi odežda episkopa sa omoforionom, nosi knjigu Evanđelja

Sveti Anatolije (? - 3. jul 458), poznat i kao Anatolije od Konstantinopola, bio je arhiepiskop Carigrada od 449. do 458. poznat kao prvi koji je nosio titulu patrijarha.

Bio je rodom iz ugledne istočnorimske porodice koja je živjela u Aleksandriji. Tamo je postao jedan od učenika patrijarha i znamenitog crkvenog oca Kirila Aleksandrijskog te je kao aleksandrijski đakon sudjelovao na Efeškom saboru 431. na kome je osuđeno nestorijanstvo. Nepune dvije decenije kasnije je Kirilov nasljednik Dioskor na Drugom efeškom saboru 449. orkestrirao svrgavanje svog suparnika, arhiepiskopa Konstantinopola Flavijana. Odlučeno je da na njegovo mjesto dođe Anatolije. Međutim, nedugo potom se Anatolije okrenuo protiv Dioskora koji je na Halkedonskom saboru 451. svrgnut kao monofizitski heretik.

Anatolijevo stolovanje je ostalo zabilježeno po tome što je 7. februara 457. bio prvi arhiepiskop Konstantinpola, odnosno patrijarh koji je službeno okrunio novog cara Lava I. Anatoliju se također pripisuje uvođenje pjevanja himni u istočnu liturgiju.

Prema nekim izvorima su ga 458. ubili Dioskorovi pristaše.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
Prethodi:
Flavijan
Patrijarh Konstantinpola
arhiepiskop do 451

449–458
Slijedi:
Genadije I