Atanasije II Carigradski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Patrijarh Atanasije II Carigradski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Atanasije II (grčki: Αθανάσιος Β΄; ? - 1453?) bio je patrijarh Carigrada koji je stolovao do 1450. ili 1451. do 1453. godine, poznat kao posljednji patrijarh pod bizantskom vlašću.

Jedini izvor o Atanasiju su zabilješke tzv. Carigradskog sabora održanog 1450. godine, a za koje među historičarima postoje sumnje o vjerodostojnosti. U svakom slučaju, tadašnji je period obilježila terminalna kriza bizantske države koja se pred osmanlijskim napredovanjem svela na Carigrad i neposrednu okolicu, a sama bizantska crkva bila predmetom žestokog sukoba između zagovornika i protivnika Firentinske unije, odnosno stavljanja pod autoritet katoličkog pape. Atanasijev prethodnik Grigorije III je bio zagovornik Unije, ali se pod pritiskom anti-unionista sklonio u Rim 1451. godine.

O Atanasiju nikakvih drugih podataka nema. Pretpostavlja se da je umro neposredno pred ili stradao tokom osmanlijskog zauzimanja Carigrada 1453. godine. Nekoliko dana kasnije je osmanski sultan Mehmed II Osvajač za novog patrijarha imenovao Genadija II Sholariosa.

Francuski bizantolog Vitalien Laurent je u svojim djelima ustvrdio da postoje bizantski crkveni dokumenti datirani iz 1452. godine u kojima se Grigorije III spominje kao legitimni patrijarh, te je zaključio da je Atanasije najobičniji mit.

Pravoslavne crkvene titule
Prethodi:
Grigorije III
patrijarh Carigrada
1450–1453
Slijedi:
Genadije II