Northumberland

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Northumberland je tradicionalna, ceremonijalna i administrativna grofovija u sjevernoj Engleskoj. Kao ceremonijalna grofovija graniči s Cumbriom na zapadu, Grofovijom Durham na jugu i Tyne i Wearom na jugozapadu, isto kao i sa škotskom graničnom oblašću na sjeveru, te skoro 80 milja obale Sjevernog mora. Od 1974. vijeće grofovije je bilo smješteno u Morpethu, na istoku grofovije na 55°10′07″N1°41′15″W; međutim i Morpeth i Alnwick se nazivaju grofovijskim gradom.

Dok je bila kraljevstvo Northumbria pod kraljem Edwinom, historijske granice oblasti su se prostirale od Humbera na jugu do Fortha na sjeveru. Tradicionalna grofovija pokriva manju oblast, sličnu današnjoj ceremonijalnoj oblasti, ali također sadrži Newcastle-upon-Tyne, tradicionalni grofovijski grad. Godine 1974. je stvorena nova metropolitanska grofovija Tyne i Wear, te su neka tradicionalna područja Northumberlanda danas pod Tyneom i Wearom. U nekim oblastima, pogotovo onih koji se tiču divljači te sportskih organizacija, administrativne granice se ne priznaju, tako da se Newcastle-upon-Tyne i North Tyneside i dalje smatraju dijelom Northumberlanda. Zapravo, grofovija Tyne i Wear nije 'vezana' uz lokalno stanovništvo; građani Newcastlea bi se lakše vezali uz Northumberland nego njihov suparnički grad Sunderland, još jedno mjesto koje je uvedeno u granice Tyne i Weara godine 1974.

S obzirom da se nalazi na granici Škotske i Engleske, Northumberland je bio mjesto na kome su se vodile mnogobrojne bitke. Grofovija je poznata po zapuštenim područjima visinskih moćvara, u kojima uživaju slikari specijalizirani za pejzaže, a koje su danas zaštićene u okviru nacionalnog parka.

Grofovijski cvijet Northumberlanda je krvavocrveni geranium sanguineum.