Kent

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kent
Kent
EnglandKent.png
Položaj Jugoistočna Engleska
Glavni grad Mejdstoun
Površina 3 736 km²
Stanovništvo (2008) 1 660 100 (procena)
Gustina naseljenosti 444/km²

Kent (engl. Kent) je okrug u jugoistočnoj Engleskoj. Graniči se sa Istočnim Saseksom, Sarijem i Širim Londonom, a granicu sa Eseksom predstavlja sredina estuara reke Temze. Glavni grad okruga je grad Mejdstoun, dok su status grada nosili Ročester i Kanterberi, pri čemu je samo ovaj drugi taj status zadržao i do danas.

Usled toga što se nalazi između Londona i kontinenta, Kent je bio poprište nekoliko vojnih konflikata, poput Bitke za Britaniju u Drugom svetskom ratu. Engleska se često tokom poslednjih osam stotina godina oslanjala na luke u Kentu iz kojih su isplovljavali ratni brodovi, a neke od njih su imale i veoma važnu bezbednosnu ulogu.

U Kentu je značajna proizvodnja cementa i papira, kao i proizvodnja aviona, koja je u poslednje vreme u padu. Kent je, zbog puno zelenila, poznat kao "Bašta Engleske" (The Garden of England), a to ime se često koristi kada se reklamira sam okrug ili neki proizvodi koji dolaze iz njega. Francuska se, za vreme vedrih dana, jasno može videti iz Foukstona i sa čuvenih Belih klifova Dovera.