Engleske unitarne jedinice

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Engleske unitarne jedinice
Unitary authorities of England
Karta Engleske sa pozicijom unitarnih jedinica
U sastavu Engleske
Upravni oblik lokalna uprava

Engleske unitarne jedinice ili Unitarne vlasti (engleski: Unitary authorities of England) su jedna specifična engleska administrativna jedinica. Pojedostavljeno rečeno one su lokalna administracija odgovorna za pružanje svih usluga lokalne uprave unutar svog okruga.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Kako inače brojni dijelovi Engleske imaju dva nivoa lokalna uprave, a to su; Vijeća (savjeti, odbori) grofovija i Vijeća distrikta, okruga i gradova, koji se potpuno odvojeno bave svaki svojim resorima, odnosno svim onim što spada pod lokalnu upravu, a to je;

Za razliku od tog Unitarne jedinice se bave svim tim zajedno.[1]

Unitarne jedinice najčešće omogućuju malim grofovijama i velikim gradovima da imaju odvojenu lokalnu administraciju po svojim slabije urbaniziranim dijelovima, tamo gdje bi podjela na okruge bila nepraktična i preskupa.

Postoje tri glavna tipa unitarnih jedinica, to su Unitarne jedinice countya, Londonskih borougha i metropolitanskih borougha.[1]

Danas ih ima 56[2], pokrivaju teren od 33 km² do 5013 km², i imaju od 40.000 do 500.000 stanovnika.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Oformljene su nakon donošenja Zakona o lokalnoj upravi 1992., kojim je izmijenjen Zakon o lokalnoj upravi iz 1972. kako bi se omogućila egzistencija onih grofovija koje nisu imale po nekoliko distrikta.

Većina unitarnih jedinica je osnovana tokom 1990-ih, a daljnji ciklus njihova osnivanja desio se 2009. godine.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]