Lancashire

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Koordinate: 53°48′N 2°36′W / 53.8°N 2.6°W / 53.8; -2.6 Lancashire (/[unsupported input]ˈlæŋkəʃər/ ili, rjeđe, /ˈlæŋkəʃɪər/) je nemetropolitanska grofovija historijskog porijekla na sjeverozapadu Engleske. Ime je dobila pod gradu Lancaster i ponekad se zove Grofovija Lancaster (engleski: County of Lancaster.[1] Iako se Lancaster još uvijek smatra sjedištem grofovije, Savjet Grofovije Lancashire je smješten u Prestonu. Za Lancashire se također ponekad koristi skraćenica Lancs, a što je originalno koristila Kraljevska pošta. Grofovija ima oko 1,449.300 stanovnika.

Historija Lancashirea je otpočela sa osnivanjem grofovije u 12. vijeku. U Domesday Booku 1086. godine dio njene teritorije se navodio pod Yorkshire. Zemlja Inter Ripam et Mersam, "između (rijeka) Ribble i Mersey", je navođena pod Cheshire. Jednom kada su uspostavljene početne granice, graničila se sa Cumberlandom, Westmorlandom, Yorkshireom i Cheshireom.

Lancashire se za vrijeme industrijske revolucije nametnuo kao važna komercijalna i industrijska oblast. U njoj je bilo nekoliko stotina industrijskih naselja i rudnika ugljena. Vjeruje se da je do 1830-ih 85% sveg pamuka u svijetu prerađivano u Lancashireu.[2] Preston, Accrington, Blackburn, Bolton, Rochdale, Oldham, Chorley, Darwen, Nelson, Colne, Burnley i Wigan su bili glavni prerađivači pamuka u to vrijeme. Blackpool je, pak, preko blagdana postao glavno odmaralište za stanovnike Lancashirea.

Godine 1974. je grofovija značajno reformirana,[3] kada su iz nje izdvojeni Liverpool i Manchester te postali metropolitanske grofovije Merseyside i Širi Manchester.[4] U isto vrijeme je izolirani sjeverni dio Lancashirea u Lake Districtu, uključujući poluotok Furness i Cartmel, postao dio Kambrije. Danas se grofovija graniči sa Kambrijom, Širim Manchesterom, Merseysideom te Sjevernim i Zapadnim Yorkshireom. Vojvodstvo Lancaster predstavlja Krunu preko entiteta Palatinska grofovija Lancaster, koja uključuje Lancashire, Širi Manchester i Merseyside.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Vision of Britain – Lancashire
  2. Gibb, Robert (2005). Greater Manchester: A panorama of people and places in Manchester and its surrounding towns. Myriad. str. 13. ISBN 1-904736-86-6. 
  3. George, D., Lancashire, (1991)
  4. Local Government Act 1972. 1972, c. 70

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]