Parna mašina

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Parna mašina ili parni stroj (parostroj) predstavlja motor koji koristi termalnu energiju pare kako bi je pretvorio u mehanički rad.

Parne mašine su se koristile kao pogon pumpi, parnih lokomotiva, parobroda i parnih traktora te su bile temelj industrijske revolucije. Danas se koriste za proizvodnju električne energije pomoću parnih turbina.

Osnovna podjela po konstrukciji je na mašine sa klipom, i na parne turbine. Klipne mašine koriste cilindar i klip, dok se kod parnih turbina para visoke brzine usmjerava na lopatice turbine koja se okreće.

Klipna parna mašina[uredi - уреди | uredi izvor]

Mašina treba kotao u kojem se kuha voda koja će se pretvoriti u paru pod pritiskom. Bilo koji izvor topline može tome poslužiti, ali je najčešće gorivo u obliku drva, ugljena i raznih derivata nafte. Para se širi i djeluje na stap ili turbinu čije dalje pokretanje okreće kotače ili drugi dio stroja.

Parna turbina[uredi - уреди | uredi izvor]

Kod parnih turbina, para visoke brzine se usmjerava na lopatice turbine koja se okreće. Konstrukcija je donekle slična turbinama koje se koriste u hidroelektranama. Osovina parne turbine je dalje vezana za električni generator ili neki mehanički sistem koji se pokreće.