Surrey

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Surrey /ˈsʌri/ je grofovija na Jugoistoku Engleske koja se smatra jednom od tzv. Domovinskih grofovija. Grofovija se graniči sa Širim Londonom, te grofovijama Kent, East Sussex, West Sussex, Hampshire i Berkshire. Historijsko sjedište grofovije je grad Guildford, a današnje Grofovijsko vijeće Surreya se sastaje u gradu Kingston upon Thames, iako je on dio područja Šireg Londona od 1965.

Surrey je podijeljen na 11 općina i distrikata: Elmbridge, Epsom and Ewell, Guildford, Mole Valley, Reigate and Banstead, Runnymede, Spelthorne, Surrey Heath, Tandridge, Waverley i Woking. Na lokalnih izbora u maju 2008. konzervativci kontroliraju 10 od 11 lokalnih vijeća u Surreyju, dok distriktom Epsom and Ewell upravlja Udruženje građana. Konzervativci također zastupaju svih 11 izbornih jedinica unutar granica okruga.

Naziv dolazi od staroengleske riječi suthrige ("južni okrug"), te se pretpostavlja da se odnosio na područje danas opskurne anglosaksonske države Srednjih Saksonaca (od kojih potiče današnja riječ za Middlesex).

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 51°14′35″N 0°25′05″W / 51.243°N 0.418°W / 51.243; -0.418