Isle of Wight

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Koordinate: 50°40′N 1°16′W / 50.667°N 1.267°W / 50.667; -1.267 Otok Wight (engleski: Isle of Wight) je grofovija i najveći otok Engleske, smješten u La Mancheu, oko 3-6 km južno od obale Hampshirea, od koje ga razdvaja tjesnac zvan Solent. Otok je poznat po brojnim odmaralištima, odnosno kao popularno odredište za odmor od viktorijanskih vremena.

Otok ima bogatu historiju, koja uključuje kratkotrajni status nezavisnog kraljevstva u 15. vijeka. Sve do 1995. godine je, kao i Jersey i Guernsey, imao vlastitog guvernera— od kojih je najpoznatiji Lord Mountbatten koji je njime upravljao od 1969. do ubistva 1979. Na njemu su živjeli znameniti pjesnik Alfred Lord Tennyson, kao i kraljica Viktorija, koja je na njemu sagradila svoj omiljeni dom Osborne House u East Cowesu. Pomorska i industrijska historija uključuje brodogradnju, proizvodnju jedara, prvih hidroaviona i prvih hoverkrafta na svijetu te testiranje britanskih svemirskih raketa. Na njemu se održavaju i međunarodni jazz festival, Bestival kao i Isle of Wight Festival, koji je 1970. bio najveći rock događaj ikada održan.[1] Oto ima i prilično raznoliku faunu, kao i najbogatije nalazište fosila dinosaura u Evropi.

Otok Wight je bio dio grofovije Hampshire. Godine 1890. je postao nezavisna administrativna grofovija, iako je na čelu ostavio Lorda poručnika Hampshirea. Godine 1974. je reorganiziran u nemetropolitansku i ceremonijalnu grofoviju, sa vlastitim Lordom poručnikom te priznat kao poštanska grofovija. Prema popisu stanovništva 2001. je imao 132.731 stalnih žitelja, a zastupa ga jedan zastupnik, što znači da predstavlja najveću od svih parlamentarnih izbornih jedinica u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Do njega se može lako doći iz Southseaa sa hoverkraftom. Manji trajekti voze preko Solenta: ruta od Southamptona do Cowesa je 16 km, Portsmouth-Ryde 8 km, Portsmouth-Fishbourne 11 km i Lymington-Yarmouth 6 km.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Medijski sadržaji
Fotografije