Kristina od Švedske

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kristina
Bourdon-Portrait de la reine Christine de Suède.jpg
Portret Kristine
Kralj Švedske
Vladavina 1644. - 1654.
Krunidba 20. oktobar 1650.
Prethodnik Gustav Adolf
Nasljednik Karl X Gustav
Dinastija Vasa
Otac Gustav Adolf
Majka Maria Eleonora od Brandenburga
Rođenje 8. decembar 1626
Stockholm
Smrt 19. april 1689.
Rim (Papinska Država)

Kristina (Stockholm, 8. decembar 1626. - Rim, 19. april 1689.), bila je švedska kraljica od 1644. do 1654.[1]

Kristina je bila prvi monarh koja je dobrovoljno abdicirala i tim činom prenerazila tadašnju Evropu.[1]

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Naslijedila je švedsku krunu od svojega oca Gustav Adolf kada je imala samo 6 godina tako da u prvo vrijeme Švedskom upravlja regentski savjet pošto je njena majka bila protjerana s dvora zbog psihičke nestabilnosti. Tokom sljedećih 12 godina odgajaju je u neobičnom stilu kralja djeteta čije se sve želje ispunjavaju, i kao kontrapunkt tome potpuno asketski. Nakon što je postala punoljetna i preuzela vlast 1644. pošto joj je državni budžet bio premalen prodavala je državnu imovinu to jest posjede kralja u zamjenu za financijske injekcije, dok je istovremeno tajno prešla na katoličku vjeru. Prva neobična odluka koja je podigla obrve u Švedskoj ovog razmaženog djeteta kralja je došla 1649. kada je verovatno pod utjecajem majke i njenih priča strave o rađanju djece izjavila da se nikada neće ženiti, a 1654. je došla i ona iznenađujuća o abdikaciji pošto ona kao katolik ne može vladati protestantskom državom.

Nakon abdikacije Kristina odlazi u katoličku Italiju gdje dobiva trijumfalni doček, ali gotovo odmah potom i prvi dodir s realnim životom koji će rezultirati njenom željom za povratak vladanju. Zbog te želje za ispravljanjem svoje ranije greške to jest abdikacije Kristina je već 1656. upletena u francusku zavjeru s ciljem da se nju instalira za monarha Napuljskog Kraljevstva. Ta zavjera je definitivno pala u vodu 1659/60 nakon sklapanja mira između Francuske i Španije, ali to ne ubija njen san o novoj vladarskoj karijeri, pa se ponovno okreće svojoj staroj domovini Švedskoj, u kojoj je u aprilu 1660. umro njen nasljednik Karl X Gustav, a novi kralj je bio maloljetni Karl XI.

Njen hitni povratak u Švedsku tokom ljeta i pokušaj povratka na vlast objašnjenjem da je Karlu X dala krunu, a kako je on mrtav sadu ju uzima natrag je bio dočekan s ogorčenjem i žestokim protivljenjem tamošnjih običnih stanovnika i plemića. Rezultat toga pokušaja je bila njena druga to jest ponovljena abdikacija i sada već bjeg iz Švedske nakon čega se vraća u Italiju gdje će proživjeti ostatak života s svojim ljubavnikom kardinalom Azzolinom. Kristina je umrla od upale pluća 1689. u Rimu, a kasnije će biti proglašena sveticom katoličke vjere.

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi izvor]

Kristina Švedska je poznata kao naslovni protagonist klasičnog hollywoodskog filma Queen Christina iz 1933. godine, u kojoj je njen lik tumačila Greta Garbo.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 "Christina" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/biography/Christina-queen-of-Sweden. Pristupljeno 05. 08. 2015. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Prethodnik: Kralj Švedske Nasljednik:
Gustav Adolf Karl X Gustav