Kristina od Švedske

Izvor: Wikipedia
Kraljica Kristina

Kristina od Švedske ili Kristina Švedska (Stockholm, 8. prosinca 1626.- Rim, 1689.,) je bila švedska kraljica između 1632 godine i svoje dobrovoljne abdikacije 1654. godine.

Naslijedila je švedsku krunu od svojega oca Gustava II. Adolfa kada je imala samo 6 godina tako da u prvo vreme Švedskom upravlja regentski savet pošto je njena majka bila od dvora protjerana zbog psihičke nestabilnosti. Tijekom sljedećih 12 godina odgajao u neobičnom stilu kralja djeteta čije se sve želje ispunjavaju i asketskog života. Nakon što je postala punoljetna i preuzela vlast 1644. godine pošto joj je državni budžet bio premalen prodavala je državnu imovinu to jest posjede kralja u zamjenu za financijske injekcije, dok je istovremeno tajno prešla na katoličku vjeru. Prva neobična odluka koja je podigla obrve u Švedskoj ovog razmaženog djeteta kralja je došla 1649. kada je verovatno pod utjecajem majke i njenih priča strave o rađanju djece izjavila da se nikada neće ženiti, a 1654. godine je došla i ona iznenađujuća o abdikaciji pošto ona kao katolik ne može vladati protestantskom državom. Nakon abdikacije Kristina odlazi u katoličku Italiju gdje dobiva trijumfalni doček, ali gotovo odmah potom i prvi dodir s realnim životom koji će rezultirati njenom željom za povratak vladanju. Zbog te želje za ispravljanjem svoje ranije greške to jest abdikacije Kristina je već 1656. upletena u francusku zavjeru s ciljem osvajanja Napulja i postavljanje nje za tamošnju kraljicu. Ta zavjere definitivno propada 1659/60 nakon sklapanja mira između Francuske i Španije, ali to ne ubija njen san o novom kraljevanju pošto se sada okreće svojoj domovini Švedskoj gdje je u aprilu 1660. godine umro njen nasljednik Karlo X Gustav, a novi kralj je bio maloljetni Karlo XI. Njen hitni povratak u Švedsku tijekom leta i pokušaj povratka na vlast objašnjenjem da je Karlu X dala krunu, a kako je on mrtav sadu ju uzima natrag je bio dočekan s ogorčenjem i žestokim protivljenjem tamošnjih običnih stanovnika i plemića. Rezultat toga pokušaja je bila njena druga to jest ponovljena abdikacija i sada već bjeg iz Švedske nakon čega se vraća u Italiju gdje će proživjeti ostatak života s svojim ljubavnikom kardinalom Azzolinom. Kristina je umrla od upale pluća 1689. godine u Rimu, a kasnije će biti proglašena sveticom katoličke vjere.

U popularnoj kulturi[uredi - уреди]

Kristina Švedska je poznata kao naslovni protagonist klasičnog hollywoodskog filma Queen Christina iz 1933. godine, u kojoj je njen lik tumačila Greta Garbo.

Prethodnik: Kristina Švedska Nasljednik:
Gustav II. Adolf Karlo X. Gustav