Popis švedskih monarha

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je popis švedskih vladara po kronološkom redu, i to onih koji su historijski dokazani. Zbog tog nisu navedeni Mitski kraljevi Švedske.

Dinastija Munsö[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Erik Pobjednički 970. - 995.
Olof Skötkonung 995. - 1022.
Anund Jakob 1022. - 1050.
Emund Stari 1050. - 1060.

Dinastija Stenkil[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Stenkil (Stænkil) 1060. - 1066.
Halsten 1067. - 1070.
Håkan Crveni 1070. - 1079.
Inge Stariji 1080. - 1084. i
1087. - 1105.
Blot-Sweyn 1084. - 1087.
Filip Halstensson 1105. - 1118.
Inge Mlađi 1118. - 1125.
Ragnvald Knaphövde 1125. - 1126.
Magnus Jaki 1125. - 1130.

Dinastije Sverker i Erik[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Sverker I., Sverker Stariji 1130. - 1156. (Dinastija Sverker)
Erik IX., Erik Jedvarsson Sveti 1156. - 1160. (Dinastija Erik)
Karl VII., Karlo Sverkersson 1161. - 1167. (Dinastija Sverker)
Knut I., Knut Eriksson 1167. - 1196. (Dinastija Erik)
Sverker II., Sverker Mlađi Karlsson 1196. - 1208. (Dinastija Sverker)
Erik X., Erik Knutsson 1208. - 1216. (Dinastija Erik)
Johan I 1216. - 1222. (Dinastija Sverker)
Erik XI 1222. - 1229. i
1234. - 1250.
(Dinastija Erik)
Knut II. 1229. - 1234.

Dinastija Bjelbo[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Valdemar Birgersson 1250. - 1275.
Magnus Ladulås 1275. - 1290.
Birger Magnusson 1290. - 1318.
Magnus Ericsson 1319. - 1364. (1356. - 1359. sa sinom Erikom XII. i 1362. - 1364. s Haakonom Magnussonom kao suregentom)

Dinastija Mecklenburg[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Albert 1364. - 1389.

Kalmarska unija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Margaret I od Danske 1389. - 1412.
Erik od Pomeranije 1412 - 1435 i 1436 - 1439
Engelbrekt Engelbrektsson 1435 - 1436 vladao je kao "državni vojvoda" (švedski: rikshövitsman)
Christoffer 1440. - 1448.
Karl Canutesson 1448. - 1457.,
1464. - 1465. i
1467. - 1470.
Christian I 1457. - 1464.
Hans II 1497. - 1501.
Christian II 1520. - 1521.

Regenti[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja ]Napomene]
Sten Sture Stariji 1470. - 1497. i
1501. - 1503.
vladao je kao "regent" (švedski: riksföreståndare)
Svante Nilsson 1504. - 1512.
Erik Trolle 1512.
Sten Sture Mlađi 1512. - 1520.

Dinastija Vasa[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladavine ]Napomene
Gustav I (Gustav Vasa) 1521. - 1523. (regent)
Gustav I (Gustav Vasa) 1523. - 1560. (kralj)
Erik XIV 1560. - 1568.
Johan III 1568. - 1592.
Sigismund 1592. - 1599.
Karl IX 1599. - 1611.
Gustav II Adolf 1611. - 1632.
Kristina 1632. - 1654.

Dinastija Pfalz - Zweibrücken[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja ]Napomene]
Karl X Gustav 1654. - 1660.
Karl XI 1660. - 1697.
Karl XII 1697. - 1718.
Ulrika Eleonora 1718. - 1720.

Dinastija Hessen-Kassel[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Frederik I 1720. - 1751.

Dinastija Holstein-Gottorp[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja Napomene
Adolf Frederik 1751. - 1771.
Gustav III 1771. - 1792.
Gustav IV Adolf 1792. - 1809.
Karl XIII 1809. - 1818.

Dinastija Bernadotte[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Vrijeme vladanja ]Napomene]
Karl XIV Johan 1818. - 1844.
Oscar I 1844. - 1859.
Karl XV 1859. - 1872.
Oscar II 1872. - 1907.
Gustaf V 1907. - 1950.
Gustaf VI Adolf 1950. - 1973.
Carl XVI Gustaf od 1973.